Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Αργεί η Διασύνδεση των Αγορών Ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2014

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα αργήσει να προχωρήσει στη διασύνδεση των αγορών ενέργειας, στο πρότυπο της ανάλογης κίνησης που πέτυχαν ήδη, στις αρχές Φεβρουαρίου, 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε., πραγματοποιώντας την πρώτη κοινή δημοπρασία ηλεκτρικού ρεύματος. Σε μια περίοδο που το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Ε.Ε., η διασύνδεση των αγορών, που επί της ουσίας συνιστά την εφαρμογή του target model, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει για την πίεση προς τα κάτω των τιμών του ηλεκτρικού και στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, το καλώδιο που σχεδιάζεται να συνδέσει Ιταλία (ανήκει στη Ζώνη της Ν.Α. Ευρώπης) με το Μαυροβούνιο παραμένει ακόμη στα χαρτιά, ενώ οι υφιστάμενες υποδομές στις συμμετέχουσες χώρες χαρακτηρίζονται ως παλαιωμένες και ως εκ τούτου θεωρείται ότι αδυνατούν να υπηρετήσουν ένα τέτοιο στόχο, αν δεν προηγηθούν ευρείας έκτασης επενδύσεις. Αν και το φιλόδοξο project της διασύνδεσης Ιταλίας-Μαυροβουνίου χαρακτηρίσθηκε ως «η πρώτη ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Βαλκανίων και Ε.Ε.», δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για έναρξη κατασκευής το 2015. Πρόκειται για καλώδιο αμφίδρομης ροής για τη μεταφορά 1000 MW, συνολικής έκτασης 415 χλμ, εκ των οποίων τα 390 χλμ θα είναι υποθαλάσσια και προϋπολογισμού 800 εκατ. ευρώ. Η Ιταλική Terna προσδοκάται να ξεκινήσει την κατασκευή του στα τέλη του 2015. Το Μαυροβούνιο, μάλιστα, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της περιοχής, καθώς ήδη φιλοξενεί στην Ποντγκόριτσα το Περιφερειακό Γραφείο Δημοπράτησης Φορτίων Ηλεκτρισμού (Electricity Auction Office), το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από φέτος.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο energia.gr εξέφρασαν την άποψη ότι οι άλλες χώρες της περιοχής δεν φαίνεται διατεθειμένες να θέσουν κοινούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων τους, παραμένοντας περιχαρακωμένες και επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν εσωτερικές προτεραιότητες. Έτσι, η χώρα μας, που πιέζεται να επιλύσει το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας της, καταλήγει να μην μπορεί να εκμεταλλευθεί το πλεονέκτημα της διασύνδεσης των αγορών, σε ένα χρονικό ορίζοντα που είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επί του παρόντος.

Στο μεταξύ, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστους βρίσκονται ακόμη υπό σχεδιασμό, με τη ΔΕΗ να παραπέμπει στην πολιτεία την ευθύνη για το θέμα αυτό. Χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε ότι «τη βιομηχανική πολιτική μιας χώρας πρέπει να την κάνουν οι κυβερνήσεις, όχι οι εταιρίες, όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ». Ο ίδιος αμφισβήτησε τα νούμερα που παρουσιάζονται για το ενεργειακό κόστος από την πλευρά της βιομηχανίας. «Δεν προκύπτουν πουθενά από τα επίσημα στοιχεία», είπε. «Η Κομισιόν παρουσίασε πρόσφατα τα κόστη της βιομηχανίας, που αμφισβητήθηκαν από τους εκπροσώπους των ελληνικών βιομηχανιών, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που ακούγονται στην Ελλάδα».

Ο κ. Ζερβός υποστήριξε ότι τα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ παραμένουν στα ίδια επίπεδα από το 2008, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη μέση και ιδιαίτερα στη χαμηλή τάση. «Αν έχει αυξηθεί το ενεργειακό κόστος στην υψηλή τάση είναι για άλλους λόγους», είπε. «Η ελληνική βιομηχανία πραγματικά βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ως δημόσια επιχείρηση, όμως, δεν μπορούμε να πουλάμε κάτω του κόστους. Αν εγώ πουλήσω κάτω του κόστους σε οποιαδήποτε βιομηχανία την άλλη μέρα θα πάω στον εισαγγελέα, πράγμα που έχει γίνει για ένα-δύο θέματα».

(της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, energia.gr, 18/02/2014)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron