Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Την Παρέμβαση της Κομισιόν για Άνοιγμα της Αγοράς Ηλεκτρισμού στις Χώρες που Καθυστερούν Ζητά η Eurelectric

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2014

Σκληρή θέση απέναντι στα κράτη-μέλη που δεν έχουν ολοκληρώσει την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού παίρνει η Eurelectric, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Κομισιόν, προκειμένου να μην γίνεται πλέον ανεκτό αυτό. Επιπλέον, προτείνει ως επείγουσα προτεραιότητα την κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμών σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αγοράς, ζητώντας παράλληλα και την ακύρωση της υψηλής φορολογίας, που εντείνει τα προβλήματα αυτά.

Ο πρόεδρος της Eurelectric Johanes Teysen και διευθύνων σύμβουλος της Ε.ΟΝ. σε επιστολή του, χθες, προς τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Maros Sefcovic, με αφορμή τις διεργασίες για την Ενεργειακή Ένωση, υπογραμμίζει ότι ένας από τους πυλώνες της θα πρέπει να είναι η ενοποίηση της αγοράς ενέργειας στην Ε.Ε. και προς τούτο χρειάζεται να αρθούν μια σειρά εμπόδια, ανάμεσα τους και η μη απελευθέρωση των αγορών λιανικής σε όλα τα κράτη-μέλη.

Στην επιστολή του ο κ. Teysen επισημαίνει ότι οι ανταγωνιστικές τιμές και η ασφάλεια εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας είναι κρίσιμες προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη. Για να μπορέσει, συνεπώς, να κατακτήσει τους στόχους αυτούς και να διαχειριστεί μια οικονομία χωρίς άνθρακα χρειάζεται ο ηλεκτρικός τομέας να γίνει ξανά επενδυτικά προσφιλής.

Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανάγκη να αποσαφηνισθούν εξαρχής οι στόχοι και το αντικείμενο της Ενεργειακής Ένωσης. «Πιστεύουμε», τονίζει, «ότι η Ενεργειακή Ένωση θα πρέπει να συνιστά πρόκληση για τα κράτη-μέλη, ώστε να συντονίσουν τις εθνικές πολιτικές τους και τις πρώτες ύλες παραγωγής, με απώτερο στόχο τη μετάβαση σε έναν ενεργειακό τομέα, που θα βασίζεται στο αποδοτικό κόστος και τους κανόνες της αγοράς. Το «κλειδί» θα είναι ο προσδιορισμός της κατάλληλης διακυβέρνησης προς τους στόχους-πλαίσιο του 2030 για το κλίμα και την ενέργεια».

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στους πέντε πυλώνες που παρουσίασε ο κ. Sefcovic, κατά την ακρόαση του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Teysen διατυπώνει τις παρακάτω απόψεις:

1. Για την ασφάλεια, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη. Η Ευρώπη θα πρέπει να βασισθεί στους μηχανισμούς της αγοράς για την ασφάλεια εφοδιασμού. Η προμήθεια των ενεργειακών προϊόντων εντός της ενιαίας αγοράς θα πρέπει να είναι το ζητούμενο. Οι αγορές είναι πέραν πάσης αμφιβολίας το βαρόμετρο για την αποδοτικότερη χρήση των πηγών, συνεπώς η Ε.Ε. θα πρέπει να αναπτύξει πλαίσιο για την εξισορρόπηση της ισχύος, ξεκινώντας με τις διασυνοριακές συναλλαγές.

2. Για την ολοκλήρωση της ενιαίας ενεργειακής αγοράς. Οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται να προωθηθούν άμεσα οι επενδύσεις στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, για να διασφαλισθεί η ασφάλεια εφοδιασμού και η ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο σύστημα. Εφιστάται ιδιαίτερα η προσοχή της Κομισιόν για τις αγορές της λιανικής. Θα πρέπει να υπάρξουν κοινοί κανόνες τόσο για τους υφιστάμενους, όσο και για τους νέους παίκτες της αγοράς, προς όφελος των καταναλωτών. Υπερρύθμιση που εμποδίζει τις καινοτομίες σε προϊόντα και υπηρεσίες θα πρέπει να αποφευχθεί. Επίσης, δεν θα πρέπει να γίνεται ανεκτή πλέον η μη ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού σε ορισμένα κράτη-μέλη. Αυτό το πρόβλημα, μάλιστα, επιδεινώνεται, από την υψηλή εθνική φορολογία, που διευρύνει το χάσμα ανάμεσα στις χαμηλές τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς και τις τιμές της λιανικής αγοράς. Εν τέλει, καταλήγει να πλήττει την κατανάλωση και τις επενδυτικές αποφάσεις και πρέπει να αλλάξει επειγόντως.

3. Για την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος. Οι πρόσφατες αποφάσεις για τους στόχους του 2030 θα πρέπει να πλαισιωθούν άμεσα με την υιοθέτηση της πρότασης για τη σταθερότητα της αγοράς εφεδρειών από το 2017 και την επέκταση του μηχανισμού ETS και σε άλλους τομείς, πέραν του ηλεκτρισμού. Ο στόχος για τη μείωση των εκπομπών CO2 θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στις ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα ως το 2030 θα αλλάξει το σκηνικό του ενεργειακού συστήματος. Οι ΑΠΕ θα πρέπει να ενσωματωθούν στην αγορά και στα δίκτυα και τα κράτη-μέλη χρειάζεται να προετοιμασθούν γι αυτή τη μετάβαση. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ενίσχυση της Έρευνας και Ανάπτυξης και αποφυγή εμποδίων για ώριμες ΑΠΕ μετά το 2020, με σεβασμό στις υφιστάμενες συμβάσεις.

4.Για τη διαμόρφωση της ενεργειακής ζήτησης. Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι επιλογή εκ των ων ουκ άνευ. Ο καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί ο στόχος αυτός είναι η επίτευξη τιμολόγησης που θα βασίζεται στους κανόνες της αγοράς, άρα οι τιμές θα πρέπει να αντανακλούν τα κόστη. Ρυθμιζόμενες τιμές στον ηλεκτρισμό όπως και σε άλλα ενεργειακά προϊόντα θα πρέπει να καταργηθούν. Ο τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της συνολικής ενεργειακής χρήσης.

5. Για την έρευνα και καινοτομία. Η καινοτομία είναι το «κλειδί» για όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας χρειάζεται να είναι υψηλή προτεραιότητα, ώστε η Ευρώπη να μεταβεί από την έρευνα στην εκβιομηχάνιση στον τομέα αυτό.

(της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, energia.gr, 19/11/2014)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron