Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το Φθηνό Πετρέλαιο Ρίχνει τις Μετοχές των ΑΠΕ και τις Πωλήσεις Ηλεκτρικών Οχημάτων

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

Πτώση των μετοχών των εταιρειών ΑΠΕ, αλλά και ανησυχία για μείωση των επενδύσεων του κλάδου έχει προκαλέσει η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Μεγάλο είναι, επίσης, το πλήγμα και για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Ενδεικτική της πτώσης των τιμών των μετοχών ΑΠΕ είναι αυτή της Vestas, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής ανεμογεννητριών στον κόσμο. Η δανέζικη εταιρεία είδε τις μετοχές της να πέφτουν κατά 11% μετά την απόφαση του OPEC να μην περικόψει την παραγωγή του. Ο κινεζικός «γίγαντας» στα φωτοβολταϊκά πάνελ, η Yingli Green Energy, αλλά και η Tesla Motors, κορυφαία αμερικανική εταιρεία στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, έχουν δει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στις δικές τους μετοχές.

Ακόμη και πριν την πρόσφατη απόφαση του πετρελαϊκού καρτέλ, η πτώση του αργού είχε αρχίσει να πλήττει σοβαρά τις πωλήσεις υβριδικών στις ΗΠΑ, οι οποίες σημείωσαν κάμψη 11% τον φετινό Νοέμβρη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Αντίθετα, οι πωλήσεις σπορ αυτοκινήτων, τα οποία έχουν αυξημένη κατανάλωση βενζίνης, σημείωσε τον ίδιο μήνα άλμα 91% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στις ΗΠΑ, όπου η βενζίνη δεν επιβαρύνεται με τόσους φόρους όσο σε άλλες βιομηχανικές χώρες, η ανατροπή υπέρ των συμβατικής τεχνολογίας οχημάτων μετά την πτώση των πετρελαϊκών τιμών είναι πιο εμφανής. Μάλιστα, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι η αγορά έχει αντιδράσει υπερβολικά όσον αφορά τις μετοχές των εταιρειών αιολικών και φωτοβολταϊκών.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, οι Financial Times, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: μήπως μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλών τιμών αργού βλάψει τις επενδύσεις σε «καθαρή» ενέργεια παγκοσμίως; Ας σημειωθεί ότι οι συνολικές επενδύσεις σε ΑΠΕ έχουν εκτιναχθεί σε μία δεκαετία από τα 60 δις δολ. το 2004 στα 251 δις δολ. εφέτος.

Μεγάλο ποσοστό αυτών των επενδύσεων οφείλεται στην ώθηση που έδωσαν στον κλάδο οι επιδοτήσεις και, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η πτώση του αργού περιορίζει την πειστικότητα του επιχειρήματος των κυβερνήσεων που ήθελε τους καταναλωτές να τάσσονται υπέρ της χρηματοδότησης των ΑΠΕ, καθώς οι τιμές των τελευταίων θα μειώνονταν όσο μεγαλύτερη θα γινόταν η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα, ενώ αντίθετα την ανιούσα θα έπαιρναν οι τιμές του αργού.

«Μεγάλο μέρος της πολιτικής των τελευταίων ετών είχε ως δικαιολογητική βάση την έλλειψη ποσοτήτων υδρογονανθράκων και, άρα, την αυξανόμενη τιμή τους», τονίζει ο Ian Temperton, της Climate Change Capital, εταιρείας εξειδικευμένης σε επενδύσεις «πράσινης ενέργειας».

Αυτό το επιχείρημα θα πρέπει να τροποποιηθεί, τονίζει, ακόμη κι αν ανακάμψουν οι τιμές πετρελαίου, γιατί αν οι κυβερνήσεις λάβουν μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως αναμένεται να συμβεί το 2015 στο Παρίσι, αυτά θα έχουν ως στόχο τον περαιτέρω περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

«Οι διαμορφωτές πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο ότι, αν σταματήσουμε τη χρήση υδρογονανθράκων πριν εξαντληθούν, τότε θα παρατηρηθεί υπερπροσφορά και η τιμή τους μακροπρόθεσμα θα πέσει», τονίζει ο Temperton.

Ωστόσο, όπως τονίζει από την πλευρά της η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Μαρία βαν ντερ Χέβεν, αναφερόμενη στην περίοδο Ρήγκαν, που αποθάρρυνε τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, καθώς οι τιμές του αργού είχαν αρχίσει ξανά να υποχωρούν μετά τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του ’70: «Τότε ελάχιστα απασχολούσε την πολιτική ατζέντα η κλιματική αλλαγή». Σύμφωνα με την βαν ντερ Χέβεν, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τις τελευταίες μειώσεις των τιμών πετρελαίου για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις σε χαμηλή περιεκτικότητα άνθρακα, καταργώντας τις επιδοτήσεις των ορυκτών καυσίμων και θέτοντας αυξημένες τιμές στον άνθρακα.

Σήμερα, άλλωστε, υπάρχουν πάνω από 480 νόμοι για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο, ενώ το 1997 δεν ξεπερνούσαν τους 40, σύμφωνα με το Globe International.

Η πραγματικότητα αυτή έχει δώσει τεράστια ώθηση στη χρήση των ΑΠΕ, ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου το ένα τέταρτο του ηλεκτρισμού που χρησιμοποιείται προέρχεται από ανανεώσιμες. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η χρήση πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή έχει μειωθεί ραγδαία σε πολλές χώρες κάνει τους αναλυτές να θεωρούν ότι η πτώση των μετοχών πολλών εταιρειών ΑΠΕ δεν είναι δικαιολογημένη.

«Η συμβατική σοφία θέλει την πτώση των τιμών του πετρελαίου να συμπαρασύρει και τις τιμές ηλεκτρισμού και, άρα, να καθιστά ακριβότερες τις τιμές ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά», τονίζει ο αναλυτής της Credit Suisse, Mark Freshney. Η συσχέτιση, ωστόσο, είναι σήμερα πολύ πιο περίπλοκη, τονίζει. «Ωστόσο, νομίζω ότι υπάρχει ακόμη η αντίληψη στην αγορά ότι η συσχέτιση υπάρχει», συμπληρώνει.

Ορισμένα κομμάτια της βιομηχανίας ΑΠΕ, όπως τα βιοκαύσιμα, μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το φτηνό πετρέλαιο. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η ευρύτερες επενδυτικές προοπτικές είναι αβέβαιες. «Δεν περιμένουμε μεγάλες επιπτώσεις παρά μόνον εάν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να πέφτει σημαντικά και παραμείνει σε αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα», λέει ο Angus McCrone της ερευνητικής ομάδας Bloomberg New Energy Finance.

Ακόμη και σε περιοχές όπου οι τιμές του πετρελαίου συνδέονται με ορισμένες συμβάσεις του φυσικού αερίου, όπως η Ευρώπη, είναι δύσκολο να δούμε ένα βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στις ΑΠΕ, τονίζει.

«Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει στις εταιρείες κοινής ωφελείας ένα λόγο για να κάψουν περισσότερο αέριο και λιγότερο άνθρακα», λέει ο McCrone. «Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να προβλέπουμε επιπτώσεις στις επενδύσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών, λέει, επειδή οι επενδυτικές αποφάσεις καθοδηγούνται κυρίως από τα εθνικά συστήματα παροχής κινήτρων.

«Οι πιθανότητες της πρόωρης αλλαγής πολιτικής είναι λίγες, δεδομένου ότι καμία χώρα δεν θα στηρίξει τη στρατηγική της για το μελλοντικό μείγμα ηλεκτρισμού σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις στην τιμή spot του φυσικού αερίου», τονίζει.

«Εμείς δεν ανταγωνίζονται με το πετρέλαιο», δήλωσε από την πλευρά του ο Steve Sawyer, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας.
«Είκοσι πέντε χρόνια πριν, υπήρχε ένα σημαντικό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που παραγόταν από το πετρέλαιο, αλλά όχι τώρα», τονίζει, προσθέτοντας το κόστος της αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί τόσο πολύ που ακόμα και με το αργό στα 30 δολ. το βαρέλι, τα αιολικά πάρκα θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστικά σε σχέση με την παραγωγή ντίζελ που χρησιμοποιείται ακόμη σε ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες και σε νησιωτικά κράτη.

(energia.gr, 18/12/2014)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron