Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ξεκινά η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Περισσότεροι από 140 ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, θα συγκεντρωθούν στο Παρίσι για το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός της Γαλλίας από το 1948, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν στην πρώτη πραγματικά παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου.


Oι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα διαρκέσουν για δύο εβδομάδες, έχουν ήδη «συγκεντρώσει» δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών ρύπων από 177 εκ των 195 χωρών που εμπλέκονται, σηματοδοτώντας μια ευρύτερη στήριξη για μια συμφωνία σε σχέση με την τελευταία φορά που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, πριν από έξι χρόνια. Τότε, οι διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη κατέληξαν σε αποδιοργάνωση με αλληλοκατηγορίες μεταξύ των βιομηχανοποιημένων και των αναπτυσσόμενων κρατών.

Τώρα, καθώς το κόστος των εναλλακτικών των ορυκτών καυσίμων μειώνεται και καθώς εντείνεται η επιστημονική ανησυχία για την θέρμανση του πλανήτη, υπάρχει ισχυρότερη πολιτική βούληση για ανάληψη δράσης. Οι αντιπροσωπείες άνοιξαν χθες Κυριακή τις συζητήσεις, και οι ηγέτες θα μιλήσουν σήμερα προκειμένου να δώσουν πολιτική δυναμική στη διαδικασία.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, που κόστισαν τη ζωή 130 ανθρώπων στο Παρίσι πριν από δυο εβδομάδες, οδήγησαν τις αρμόδιες αρχές να ακυρώσουν τις διαδηλώσεις που σχεδίαζαν περιβαλλοντικές ομάδες, αφαιρώντας κάποιο από το «χρώμα» του event, που αναμένονταν να προσελκύσει 60.000 ανθρώπους στην πόλη, ωστόσο η πολιτική αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας παραμένει.

Εξακολουθούν να υφίστανται διαφωνίες ως προς τη νομική φύση της συμφωνίας, τον μηχανισμό που θα παρακινεί σε ενέργειες στο μέλλον καθώς και ως προς το πόση στήριξη θα πρέπει να δώσουν οι βιομηχανοποιημένες χώρες στις φτωχότερες χώρες για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της θέρμανσης του πλανήτη, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι ηγέτες αποχωρούν μετά τις ομιλίες τους, αφήνοντας τα ακανθώδη ζητήματα στις αντιπροσωπείες που απαρτίζονται κυρίως από υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Οι βιομηχανοποιημένες χώρες πρέπει να δείξουν το πώς θα υλοποιήσουν μια υπόσχεση που δόθηκε για πρώτη φορά το 2009 για ενίσχυση της ετήσιας κλιματικής βοήθειας στα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020.

Κάτι που καθιστά πιο επείγουσα την επίτευξη συμφωνίας είναι ένα εύρημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, σύμφωνα με το οποίο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες πιθανότατα άγγιξαν ρεκόρ το 2015. Οι δεσμεύσεις -που είναι αδιαπραγμάτευτες- αφήνουν τον πλανήτη σε τροχιά αύξησης 2,7 βαθμών Κελσίου από την βιομηχανική επανάσταση, σύμφωνα με το Climate Action Tracker, ένα project που δημιούργησαν τέσσερα ινστιτούτα κλιματικών ερευνών. Πρόκειται για θερμοκρασία υψηλότερη από τον στόχο των 2 βαθμών που είχε τεθεί στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, μια μεταβολή στο κλίμα που και πάλι θα είναι ταχύτερη από τότε που έληξε η τελευταία εποχή των παγετώνων. Τα πιο ευάλωτα κράτη θέλουν ο στόχος να τεθεί στους 1,5 βαθμούς ώστε να προστατευθούν από την άνοδο της στάθμης των υδάτων

Μια άλλη «μάχη» στην ατζέντα του Παρισιού θα αφορά στο πώς θα διασφαλιστεί ότι οι χώρες κατά περιόδους θα «αυξάνουν» την φιλοδοξία τους για μείωση της ρύπανσης. Οι αντιπροσωπείες θα πρέπει να στείλουν «ένα ευρύ μήνυμα ότι η οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου είναι το νέο κανονικό». Σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι μόνο οι χώρες που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Ο ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει δεσμεύσεις για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής από περισσότερες από 2.000 πόλεις παγκοσμίως και περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε συσκέψεις που θα προσελκύσουν χιλιάδες ανθρώπους σε εκδηλώσεις εκτός των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ στο Παρίσι.

Ο ενθουσιασμός για μια συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τη συνάντηση της Κοπεγχάγης το 2009, όταν μόλις 55 κράτη ανταποκρίθηκαν στην καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμεύσεων. Αυτή τη φορά, οι αντιπροσωπείες συντόνισαν τις θέσεις τους και έθεσαν πολλά από τα στοιχεία για μια συμφωνία προτού φτάσουν στο Παρίσι. Οι ΗΠΑ έπεισαν τους συμμάχους τους και την Κίνα να στηρίξουν μια εθελοντική προσέγγιση σε ότι αφορά την μείωση των εκπομπών ρύπων, αντί για μια συμφωνία που θα θέτει δεσμευτικούς στόχους. Αυτό θα επιτρέπει στην αμερικανική κυβέρνηση να παρακάμπτει την έγκριση της Γερουσίας, αν και προκαλεί τριβές με νησιωτικά έθνη και με τους Ευρωπαίους, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ να δηλώνει αυτόν τον μήνα ότι «πρέπει να δώσουμε στην όποια συμφωνία δεσμευτικό χαρακτήρα».

Πάντως, ο ΓΓ του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι οι εθελοντικές δεσμεύσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα για τον μετριασμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα δεν επαρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press, ο Μπαν Γκι-μουν τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης των στόχων ανά πενταετία. «Θα πρότεινα η πρώτη αναθεώρηση να πραγματοποιηθεί πριν από το 2020» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

(energia.gr, 30/11/2015)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron