Ενεργειακή Επικαιρότητα

Ηλιοθερμικό Πάρκο-Μαμούθ στο Μαρόκο - Κυπριακή Εταιρεία Υπέβαλε Πρόταση

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τεράστια επιτυχία για την Κύπρο αποτελεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μαρόκο από ιδιωτική κυπριακή εταιρεία και αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή και λειτουργία μεγάλης κλίμακας ηλιοθερμικών συστημάτων στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Οι επαφές που πραγματοποιήθηκαν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους τόσο στη Ραμπάτ της Κεντρικής Κυβερνήσεως όσο και με τον Πρόεδρο της περιοχής, κατέληξαν σε συμφωνία με πολλαπλά οφέλη τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για το Βασίλειο του Μαρόκου.

Η καινοτομία της συγκεκριμένης τεχνολογίας να λειτουργεί σε ώρες που καμιά άλλη τεχνολογία δεν μπορεί να λειτουργήσει, όταν δηλαδή δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο ενδιαφέρον από πλευράς Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Κομισιόν και από χώρες, όπως Αίγυπτο, Ντουμπάι, Ιορδανία και άλλες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής.

Ως πρώτη μεγάλη συμφωνία είναι η συνεργασία της Κεντρικής Κυβέρνησης με την εταιρεία Alfa Mediterranean Enterprises Ltd για την υλοποίηση του πρώτου πιλοτικού συστήματος με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου Κλιματικής Αλλαγής των Ηνωμένων Εθνών, εγκατεστημένης ισχύς 15 ΜW, κόστους $50 εκατ. και συνολικής ετήσιας παραγωγής 50 GWH, η οποία θα πλαισιώνεται από την Υπηρεσία Ενέργειας του Μαρόκου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Οικονομικού Οίκου Deloitte.

Επίσης η εταιρεία υπέβαλε μεγάλη προσφορά στο Μαρόκο αξίας $2,238 δισ. για ηλιοθερμικό πάρκο 400MW ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία με βάση την αποκλειστική ενημέρωση που έχει ο «Φιλελεύθερος» είναι η πιο συμφέρουσα μακράν από οποιεσδήποτε άλλες τεχνολογίες που έχουν υποβάλει προσφορά.

Εξετάζοντας τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας η οποία θα μπορεί να προσφέρει μέχρι και 10 ημέρες συνεχόμενη αποθήκευση χωρίς οποιαδήποτε ηλιακή ακτινοβολία, κρίθηκε ως η καταλληλότερη για να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή του Βασιλείου του Μαρόκου έτσι ώστε να ανασταλεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Ισπανία.

Ένα ηλιοθερμικό πάρκο της τάξης των 400 MW αντιστοιχεί περίπου με 2.600 Gwh ετήσια παραγωγή, που αναλογεί στο σύνολο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο και περίπου το 75% της παραγωγής της ΑΗΚ κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν η ζήτηση είναι αυξημένη κυρίως λόγω των κλιματιστικών.

Η εφαρμογή της πιο πάνω τεχνολογίας αναμένεται να γίνει σε απομακρυσμένους καταυλισμούς, χωριά ή επαρχίες του Μαρόκου, οι οποίες δεν διαθέτουν ικανοποιητικό δίκτυο μεταφοράς.

Σημειώνεται ότι το Μαρόκο έχει στόχο να αναπτύξει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο 40% μέχρι το 2020. Μέχρι το έτος 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αντιπροσωπεύουν το 52% της ενέργειας που καταναλώνει.

Τονίζεται ότι η διάσκεψη για το κλίμα θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Μαρακές, 7-18 Νοεμβρίου 2016.

Από πλευράς της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises Ltd ευχαρίστησαν τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ Στ', καθώς επίσης και την υπουργό Περιβάλλοντος Χακιμά ελ Χαίτε για το καθοριστικό αποτέλεσμα της συμφωνίας, όπως επίσης και τους υπηρεσιακούς που είχαν εργαστεί σκληρά, τόσο για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, αλλά και την κατάθεση των αιτήσεων στα χρονικά περιθώρια του Πράσινου Ταμείου και για όλα τα συναφή αυτής της μεγάλης σημασίας συνεργασίας.

Επίσης η εταιρεία ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σθεναρή υποστήριξη της τεχνολογίας και την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων αυτής αλλά και την όλη συνεργασία που απολάμβανε η εταιρεία από το κράτος τόσο στο διαγωνισμό όσο και κατά την επίτευξη της συμφωνίας.

Τελειώνοντας ο Ανδρέας Ιωάννου (Παναρέτης) ,που ήταν διορισμένος στο Ανώτατο Συμβούλιο του ΔΗΣΥ και ως προσωπικός σύμβουλος του Προέδρου Αναστασιάδη μέχρι το 2013 που ο τελευταός εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανάφερε συγκινημένος ότι η συμφωνία αυτή δίνει την δυνατότητα στο όνειρο, αφού αφρικανοί συνάνθρωποι μας θα μπορούν να ελπίζουν στη δυνατότητα να έχουν ηλεκτρικό φωτισμό και ίσως ένα ψυγείο, το οποίο φάνταζε ουτοπία πριν από τη συμφωνία αυτή.

Από την Κύπρο στον κόσμο όλο

Από πλευράς των νομικών και οικονομικών συμβούλων της Alfa Mediterranean Enterprises Ltd δηλώνονται τα εξής: «Τα τελευταία 8-10 χρόνια προσπαθούμε να εκτιμήσουμε όλες τις τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες και κοσμούν τις φυλλάδες και τα περιοδικά ολόκληρου του κόσμου και είτε δυστυχώς είτε ευτυχώς για την ανθρωπότητα καμία τεχνολογία δεν μπορεί και δεν είναι τόσο εκσυγχρονισμένη που να ταιριάζει πλήρως με τις ανάγκες του κόσμου και η συμβατότητά τους να σημειώνει απίστευτες αποδόσεις όπως η συγκεκριμένη τεχνολογία, όπου αναμένουμε να φέρει τη μεγάλη ανατροπή σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας καθαρή ενέργεια ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, σε πιο χαμηλή τιμή από οποιανδήποτε συμβατική μονάδα υπάρχει και λειτουργεί σήμερα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να κερδίσει τα μέγιστα τόσο οικονομικά, κοινωνικά και τεχνολογικά από αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη που παίρνει σάρκα και οστά, πρώτα στην Κύπρο και στη συνέχεια σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σε κυπριακά χέρια η πατέντα

Ο υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, έχει καταφέρει να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα της ανάπτυξης της τεχνολογίας θα παραμείνουν κυπριακά. Η παραμονή της έδρας στην Κύπρο, έχει τεράστια σημασία για την ίδια την Κύπρο και την Ευρώπη, τόσο από φορολογική άποψη όσο και τεχνολογική. Επίσης έχει διασφαλιστεί ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, καθώς επίσης και το συμβούλιο αυτής, θα συνέρχονται με έδρα την Κύπρο και οι οποιεσδήποτε νομικής και οικονομικής φύσεως συμβουλές θα δίνονται αποκλειστικά και μόνο από συγκεκριμένους συμβούλους με έδρα την Κύπρο. Επιστημονικό προσωπικό καθώς επίσης και τεχνικό προσωπικό σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι από την Κύπρο και παράλληλα η εμπλοκή του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι δεδομένη τόσο στην προκατασκευαστική όσο και κατασκευαστική φάση αλλά και τη λειτουργία των έργων αυτών, σε επίπεδο διατριβών και περαιτέρω ανάπτυξης της τεχνολογίας.

Πρώτη η Κύπρος αναγνώρισε πλεονεκτήματα της τεχνολογίας

Η ΡΑΕΚ, το γραφείο Κλιματικής Αλλαγής και η Υπηρεσία Ενέργειας Κύπρου είχαν δώσει πράσινο φως με εξαιρετικά σχόλια για την τεχνολογία των ηλιοθερμικών πάρκων αποθήκευσης ενέργειας για προμήθεια ηλεκτρισμού και τις βραδινές ώρες.Η τεχνολογία διαγωνίστηκε στον δεύτερο γύρο του διαγωνισμού NER 300, εξετάστηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τερμάτισε πρώτη, τοποθετώντας την Κύπρο στο πιο ψηλό σκαλοπάτι σε θέματα καινοτομίας σε συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που περιορίζουν την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, η τεχνολογία αυτή αποτελεί ελπίδα για την Κύπρο να πετύχει τους στόχους της μέχρι το 2020, αποφεύγοντας επιβολές προστίμων, καθώς είναι η μοναδική τεχνολογία η οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε σχέση με άλλα συστήματα παραγωγής ενέργειας από συμβατικά καύσιμα.

Συμμετοχή στο Ταμείο των ΗΕ για Πράσινη Ενέργεια

Η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι το 2020 είναι υποχρεωμένη να συνεισφέρει γύρω στα €500.000 στο Ταμείο Πράσινης Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών. Με την εξέλιξη της συμφωνίας της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises Ltd με το Βασίλειο του Μαρόκου, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες ή η ίδια η εταιρεία να καλύπτει αυτό το κόστος ως προσφορά προς τις δικαιούχες χώρες, θέμα το οποίο ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κουγιάλης έχει συζητήσει και πετύχει να αποδεχτεί η πιο πάνω εταιρεία από το 2020 και μετά, όπου η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Ταμείο θα είναι σε πολύ πιο ψηλά ποσά ανά χρόνο.

Επίσης η μεγάλης σημασίας συμμετοχή κυπριακής εταιρείας προς το Ταμείο δημιουργεί τέτοιες συνθήκες ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει σύνοδο Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο καθώς επίσης θα αναφέρεται ως κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και καινοτομίας, με ζηλευτές αναφορές και παραδείγματα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αφού καμιά ευρωπαϊκή χώρα μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάτι παρόμοιο.

(philenews.com)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron