Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

«Ενέργεια & Ανάπτυξη 2016»: Το Ανοικτό Στοίχημα για τον Μετασχηματισμό της Ελληνικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να βρίσκεται στο επίκεντρο σειράς ρυθμιστικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, η συνεδρία για την ηλεκτρική αγορά στο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2016» του ΙΕΝΕ συγκέντρωσε το ισχυρό ενδιαφέρον όσων παρακολούθησαν τις εργασίες του διήμερου Συνεδρίου.


Στο επίκεντρο βρέθηκε η πρώτη δημοπρασία ΝΟΜΕ, που έγινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς αποτελεί μία τομή στην πορεία προς μία απελευθερωμένη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Με συντονιστή τον καθηγητή του ΕΜΠ και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, κ. Παντελή Κάπρο, στο πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΡΑΕ, της ΔΕΗ, των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και των βιομηχανικών καταναλωτών, εκφράζοντας όλο το φάσμα των απόψεων για τις αναγκαίες αλλαγές στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και γενικότερα την ενεργειακή πολιτική. Αμέσως μετά τις παρουσιάσεις των ομιλητών, ακολούθησε πλούσιος διάλογος με το κοινό.

Το μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δρ. Νεκταρία Καρακατσάνη, αναφέρθηκε αρχικά στις εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ στη συνέχεια, μιλώντας για την ελληνική αγορά Η/Ε, είπε ότι από τον Οκτώβριο του 2015 έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα οι προσφορές των μονάδων λιγνίτη και συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά να κινούνται σε παρόμοια επίπεδα.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου, που οδήγησε χαμηλότερα και τις τιμές του φυσικού αερίου, είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το μερίδιο του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή σε 27% (στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου) από 38% το 2015 και να αυξηθεί το ποσοστό των μονάδων ΦΑ σε 22% από 10%.

Σχετικά με τα ΝΟΜΕ, η κυρία Καρακατσάνη τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι απορροφήθηκε όλη η διαθέσιμη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και ότι η τελική τιμή δεν απείχε πολύ από την τιμή εκκίνησης, κάτι που δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις ώστε να περάσουν αυτές οι τιμές και στον τελικό καταναλωτή.

Επίσης, επισήμανε τη σημασία της συχνής αναθεώρησης της τιμής εκκίνησης, λαμβάνοντας υπόψη για παράδειγμα τις μεταβολές στις τιμές των δικαιωμάτων CO2, ενώ προσέθεσε ότι από τα αποτελέσματα της δημοπρασίας φάνηκε ότι σημαντικές ποσότητες πήραν και οι μικρότεροι «παίκτες» της αγοράς.

Για τα λεγόμενα «μόνιμα ΑΔΙ», είπε ότι η ΡΑΕ θα έχει συνάντηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με την αρμόδια Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) και ότι αναμένεται η σχετική μελέτη του ΑΔΜΗΕ.  Μία πρόταση που εξετάζεται είναι η θεσμοθέτηση των liability options, πρακτική που ισχύει και στην Ιταλία.

Ο Επιχειρησιακός Διευθυντής Ρυθμιστικών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΛΑΓΗΕ κ. Αριστείδης Τασούλης, αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο στις αλλαγές που έρχονται με το target model, ενώ επισήμανε ότι η σύζευξη (market coupling) με την ιταλική αγορά δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί στο παρελθόν, λόγω του διαφορετικού μοντέλου αγοράς στη χώρα μας.

Ο κ. Τασούλης υπογράμμισε ότι για να λειτουργήσουν οι νέες πλατφόρμες των νέων αγορών μέσα στο «σφικτό» χρονικό πλαίσιο που έχει οριστεί. θα χρειαστούν συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με φορείς όπως και τα Χρηματιστήρια Ενέργειας.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ενέργειας της ΔΕΗ, κ. Ανδρέας Μηταφίδης, παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των ρυθμίσεων του target model.

Καταρχάς είπε ότι στην προθεσμιακή αγορά θα πρέπει να διαπραγματεύονται και προϊόντα με οικονομική συναλλαγή πάνω στα μεγέθη της υποκείμενης προημερήσιας αγοράς, ενώ για την τελευταία σημείωσε ότι χρειάζεται να γίνει πιο ευέλικτη, με τη δυνατότητα δραστηριοποίησης χαρτοφυλακίοθυ πηγών έγχυσης, παράλληλα με τις προσφορές ανά μονάδα.

Για την αγορά εξισορρόπησης, υποστήριξε ότι η συμμετοχή θα πρέπει να είναι υποχρεωτική, με προσφορές ανά μονάδα έγχυσης.

Τέλος, σχετικά με την επιλογή του μοντέλου της κεντρικής ή της αποκεντρωμένης παραγωγής, επισήμανε ότι αν και ΡΑΕ και ΛΑΓΗΕ δείχνουν να κλίνουν προς την πρώτη επιλογή, στην Ευρώπη επικρατεί η δεύτερη.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ, Δρ. Γιώργος Στάμτσης, είπε ότι η Τρίτη 25 Οκτωβρίου ήταν μία σημαντική ημέρα για την αγορά Η/Ε, καθώς και άλλοι προμηθευτές απέκτησαν πρόσβαση στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τόνισε, αφορούν πρωτίστως τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να περιμένουν τώρα την ενίσχυση του ανταγωνισμού που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες.

Το ζήτημα, προσέθεσε ο κ. Στάμτσης, είναι τι θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των δημοπρασιών, το 2019,  υπογραμμίζοντας ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να επεκταθεί σε όλο το φάσμα της παραγωγής.

Επιπλέον, επισήμανε, με την αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ είναι πλέον φανερή η ανάγκη των ηλεκτρικών συστημάτων για ευελιξία και συνεπώς προκύπτει η ανάγκη για την αμοιβή της διαθεσιμότητας ισχύος, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν εκτός αγοράς οι πιο αποδοτικοί παραγωγοί.

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, κ. Κωνσταντίνος Κουκλέλης, τόνισε από την από την πλευρά του ότι με το σωστό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα ωφεληθούν όλοι οι καταναλωτές και ότι χρειάζεται να επικρατήσει η εκλογίκευση, χωρίς στρεβλώσεις και κρυφές χρεώσεις.

Ο κ. Κουκλέλης είπε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να εφαρμοστεί το target model και να καταργηθούν οι ΥΚΩ στα νησιά με την επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Επίσης, ζήτησε να παραταθεί το μέτρο της διακοψιμότητας (σ.σ. ισχύει ως τον Οκτώβριο του 2017) με μηχανισμούς αγοράς και συμμαχίες καταναλωτών - παραγωγών, μέχρι να τεθούν σε λειτουργία οι νέες αγορές που περιλαμβάνει το μοντέλο-στόχος, ενώ αναφέρθηκε και στην επιβάρυνση της βιομηχανίας από τις χρεώσεις για τις ΑΠΕ.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον, αφού είπε ότι είναι πολύ σημαντική, τόνισε ότι πρέπει να επεκταθούν άμεσα και σε άλλες βιομηχανίες οι διμερείς συμβάσεις προμήθειας με βάση το προφίλ του κάθε καταναλωτή. Οι μακροχρόνιες συμβάσεις, συμπλήρωσε, είναι ένας σημαντικός παράγοντας ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής.  

Τέλος, ο επικεφαλής της εταιρείας Enargia, κ. Γιώργος Πεπόνης, είπε ότι η ελληνική αγορά Η/Ε παραμένει μία αποκλίνουσα, γεμάτη μπαλώματα, αγορά, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας διαθέτει ένα σύστημα ενέργειας που θα μπορούσε να είναι πολύ φθηνότερο, ωστόσο είναι ακριβό ειδικά σε σύγκριση με την ευρύτερη περιοχή.

Αυτός, άλλωστε, σημείωσε, είναι ο λόγος που εξηγεί τη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια.

Η χώρα μας, επισήμανε ο κ. Πεπονης διαθέτει έναν καλό «στόλο» μονάδων και προσέθεσε ότι χρειάζονται μελέτες για το παραγωγικό δυναμικό στη ΝΑ Ευρώπη και τις δυνατότητες επέκτασης των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτές τις αγορές, καθώς, σταδιακά, εκτίμησε, θα αυξάνεται η ανάγκη και για ευελιξία.

(energia.gr, 27/10/2016)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron