Ενεργειακή Επικαιρότητα

Άντεξε στις Πιέσεις της Γαλλικής Κρίσης το Ελληνικό Ενεργειακό Σύστημα - Καμία Ανησυχία για την Επάρκεια

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Ανθεκτικό απέναντι στις πιέσεις που προκάλεσε και στη χώρα μας η γαλλική ενεργειακή κρίση, αποδείχθηκε το ενεργειακό σύστημα, με τους παράγοντες της αγοράς να ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις μίας έκτακτης κατάστασης που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο σύνολο της οικονομίας.


Το σύστημα παραμένει βεβαίως σε κατάσταση «έγκαιρης προειδοποίησης» για τυχόν απρόοπτες εξελίξεις. Ωστόσο, έπειτα και από την παραλαβή του φορτίου των 130.000 κ.μ. φυσικού αερίου από την Αλγερία τη Δευτέρα των Χριστουγέννων, οι πιέσεις έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά και δε θεωρείται ότι θα υπάρξει ενδεχόμενο πρόβλημα επάρκειας.

Σημειώνεται ότι οι «αιχμές» της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες λίγο πάνω από τα 8.000 MW, όταν στις εποχές προ Μνημονίων μπορεί και να υπερέβαιναν τις 10.000 MW, γεγονός που καθιστά ευκολότερη σχετικά την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων μη κάλυψης της ζήτησης. 

Χθες, έγινε σύσκεψη στο ΥΠΕΝ με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και είχε ως αντικείμενο την αξιολόγηση της κατάστασης του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

Η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κρατική αλγερινή εταιρεία Sonatrach για την εισαγωγή ενός επιπλέον φορτίου, πέραν των συμβατικών, το οποίο θα πρέπει να παραληφθεί νωρίτερα από τις 9 Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα φορτία αερίου, η ΔΕΠΑ αναμένεται να παραλάβει στις 9 Ιανουαρίου 73.000 κμ, στις 20 Ιανουαρίου επιπλέον 120.000 κμ και στις 30 Ιανουαρίου, επίσης 120.000 κμ, όλα από την Αλγερία.

Όπως προκύπτει από πίνακα για τον αποθηκευτικό χώρο της Ρεβυθούσας κατά το μήνα Ιανουάριο 2017 που δημοσίευσε ο ΔΕΣΦΑ, ο πρόσθετος αποθηκευτικός χώρος των εγκαταστάσεων προβλέπεται να είναι περιορισμένος τουλάχιστον έως τις 12 Ιανουαρίου, καθώς για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης του προηγούμενου διαστήματος, η ΔΕΠΑ προχώρησε στην επιπλέον προμήθεια ποσοτήτων αερίου από την Αλγερία για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της χώρας.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ ήδη από τις προηγούμενες ημέρες, έχει θέσει σε λειτουργία τα υδροηλεκτρικά της, ενώ όλες οι λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

(του Γιώργου Κωστούλα, energia.gr, 29/12/2016)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron