Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

«10th SE Europe Energy Dialogue» του ΙΕΝΕ: Οι Προτεραιότητες για την Αγορά Ηλεκτρισμού και η Περιφερειακή Ολοκλήρωση

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Οι προτεραιότητες που σήμερα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς και η περιφερειακή ολοκλήρωση των αγορών στη ΝΑ Ευρώπη, ήταν στο επίκεντρο του πρώτου session της δεύτερης ημέρας του ετήσιου συνεδρίου του ΙΕΝΕ «10th SE Europe Energy Dialogue», που εφέτος πραγματοποιείται στο Βελιγράδι.


Οι ομιλητές εστίασαν την προσοχή τους στις ραγδαίες εξελίξεις που παρατηρούνται στις αγορές ηλεκτρισμού στην ευρύτερη περιοχή, με κύριο άξονα αναφορά τα Χρηματιστήρια Ενέργειας.

Το ενδιαφέρον στράφηκε στις εμπειρίες από τη λειτουργία του σερβικού χρηματιστηρίου SEEPX, ενώ υπογραμμίστηκαν οι προοπτικές δημιουργίας νέων ενεργειακών χρηματιστηρίων σε ΠΓΔΜ και Αλβανία.

Στην εκδήλωση μίλησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρέας Μηταφίδης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ενέργειας της ΔΕΗ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πως επηρεάζει την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς η Οδηγία της Κομισιόν (2015/1222) σχετικά με την κατανομή ισχύος και τη διαχείριση της συμφόρησης.

Η ομογενοποίηση των δομών της αγοράς είναι ένα απαραίτητο βήμα για τη σύζευξη των αγορών και τη διαμόρφωση κονόνων υγιούς ανταγωνισμού, είπε και εκτίμησε ότι η απανθρακοποίηση μπορεί να επιτευχθεί, αλλά δεν χρειάζεται βιασύνη, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Στο session συμμετείχαν εκτός του κ. Μηταφίδη οι κ.κ. David Zarkovic, Manager for Electricity Trading, EPS (Σερβία), Milos Mladenovic, Managing Director, SEEPEX (Σερβία) και Dr. Nick Frydas, Senior Energy Specialist, Energy & Resources Efficiency Advisory Services, International Finance Corporation, World Bank Group (Σερβία).

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των Dr. Vesna Borozan, Professor Faculty of Electrical Engineering and Information Technologies, University of Sts. Cyril and Methodius (FYROΜ),  Nikolay Iliev, Deputy Director Finance and Budget, Electricity System Operator (ESO EAD - Βουλγαρία), Aleksandar Mijuskovic, Executive Director Coordinated Auction Office in South East Europe, SEECAO (Μαυροβούνιο) και Dragan Vignjevic, General Manager, Statkraft (Σερβία).

(από energia.gr, 14/06/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron