Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

10th SEEED του ΙΕΝΕ: Οι Ενεργειακές Επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη θα Πρέπει να Είναι Προσαρμοσμένες στις Ανάγκες της Περιοχής

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Η ΝΑ Ευρώπη προσπαθεί να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, αλλά η περιοχή έχει διαφορετικές ανάγκες, πράγμα που σημαίνει πως, στο μέλλον, οι επενδύσεις θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες σε αυτές, με γνώμονα πάντα την πιο έξυπνη επιλογή. Αυτό τόνισε ο κ. Nikola Radovanovic, Chief Legal Officer για θέματα νομοθεσίας ΕΕ της σερβικής εταιρείας φυσικού αερίου NIS Gazprom Neft μιλώντας στην έκτη συνεδρία του «10th SE Europe Energy Dialogue», που ήταν αφιερωμένη στις ενεργειακές επενδύσεις και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες στη ΝΑ Ευρώπη.

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Radovanovic, μιλώντας στη συγκεκριμένη συνεδρία – στην οποία προήδρευσε ο κ. Milan Zdravkovic, Executive Director της Srbijagas, του λειτουργού του συστήματος διανομής της κρατικής εταιρείας παροχής φυσικού αερίου στη Σερβία - NIS Gazprom Neft έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας στη χώρα, χρησιμοποιώντας ως «σύνθημα» δύο βασικά κριτήρια: την ασφάλεια παροχής και την απανθρακοποίηση.

Από την πλευρά της ΔΕΗ, ο κ. Παύλος Μπαξεβάνης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Δράσεων, επισήμανε ότι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να κατασκευαστούν στην Ελλάδα με πιο περιβαλλοντικά φιλικό προφίλ, αναφέροντας συγκεκριμένα τις μονάδες Αλιβέρι V, Μεγαλόπολη V, Ιλαρίων και Πτολεμαΐδα V. Το επενδυτικό πλαίσιο της Επιχείρησης αλλάζει, όπως υπογράμμισε ο κ. Μπαξεβάνης, λόγω οικονομικών παραμέτρων και η επιχείρηση προσπαθεί να προσαρμοστεί και να διαμορφώσει νέες υπηρεσίες. Επιπλέον, η ΔΕΗ προσπαθεί να διεισδύσει στο electricity trading, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και να είναι παρούσα μέσω θυγατρικών εταιρειών σε περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Σχετικά με την δυνατότητα εκμετάλλευσης της δυναμικής των ΑΠΕ, ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη της βρετανικής Energy Exemplar, ανέφερε ότι η λύση είναι η ύπαρξη ευελιξίας ( flexibility), την οποία διέκρινε σε τρεις επιμέρους κατηγορίες:

-ευελιξία συστήματος ( system flexibility), που περιλαμβάνει τεχνολογικές καινοτομίες και χρήση μπαταριών,
-ευελιξία αγοράς ( market flexibility), που αναφέρεται σε μη απομονωμένες αγορές, και,
-ευελιξία τιμής ( price flexibility).

Όσον αφορά το τι προκαλεί την μείωση στις τιμές του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, το διευθυντικό στέλεχος της Exemplar ανέφερε χαρακτηριστικά την μείωση της ενεργειακές ζήτησης, καθώς και την χρήση περισσότερων ΑΠΕ, αλλά και καλύτερων τεχνολογιών στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Σχετικά με το πού θα πρέπει να εστιάζει κάθε επένδυση, τόνισε ότι θα πρέπει να υπολογίζουμε καλύτερα το ρίσκο αυτής, μειώνοντας έτσι την αβεβαιότητα, με κύριο στόχο την επίτευξη των στόχων των ΑΠΕ, αλλά και της απανθρακοποίησης.

Το «10 th SE Europe Energy Dialogue», το μεγάλο ετήσιο περιφερειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ, πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος και, συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα της Σερβίας, Βελιγράδι, στις 13 και 14 Ιουνίου, ενώ η κεντρική θεματική του ήταν «Η Σύνδεση των Ενεργειακών Αγορών της ΝΑ Ευρωπης» («Connecting SE Europe’s Energy Markets»).

(από energia.gr, 15/06/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron