Ενεργειακή Επικαιρότητα

ΙΕΑ: Ποιες Ήταν οι Επιπτώσεις στην Παραγωγή Πετρελαίου του Ιράκ Μετά την Αντίδραση της Βαγδάτης στο Κουρδικό Δημοψήφισμα;

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Στις επιπτώσεις που είχε στην πετρελαϊκή παραγωγή και στις εξαγωγές του Ιράκ η δυναμική στρατιωτική απάντηση της Βαγδάτης στο κουρδικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, της 25ης Σεπτεμβρίου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην τελευταία του έκθεση ο ΙΕΑ.

Όπως σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στη μηνιαία του έκθεση για την διεθνή πετρελαϊκή αγορά μηνός Νοεμβρίου, η παραγωγή του Ιράκ, υποχώρησε κατά 90 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον μήνα Οκτώβριο, φτάνοντας συνολικά τα 4,44 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μετά την επανάκτηση του ελέγχου των πετρελαϊκών πεδίων του Κιρκούκ, στα μέσα του μήνα, από τις ιρακινές δυνάμεις, γεγονός που προκάλεσε απότομη μείωση των εξαγωγών από το ιρακινό Βορρά. Η εξέλιξη αυτή είχε ως συνέπεια η συμμόρφωση της χώρας με την απόφαση του OPEC για μείωση της παραγωγής να αυξηθεί στο 58%, το υψηλότερο για φέτος. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 150 χιλ. βαρέλια την ημέρα.

Για να αντισταθμίσει τη μείωση των ροών από τον Βορρά της χώρας, η Βαγδάτη αύξησε τις αποστολές από το Νότο κατά 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, οι οποίες ανήλθαν σε 3,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα, την υψηλότερη ποσότητα από τον Δεκέμβριο του 2016. Οι συνολικές εξαγωγές αργού της χώρας μειώθηκαν κατά 70 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας συνολικά τα 3,76 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Οι πωλήσεις αργού από τον Βορρά μέσω του αγωγού της Αυτόνομης Κουρδικής Κυβέρνησης προς την Τουρκία υποχώρησαν περισσότερο από 300 χιλ. βαρέλια την ημέρα από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν οι ιρακινές ομοσπονδιακές δυνάμεις ανέκτησαν τα βασικά πετρελαϊκά πεδία από όπου προέρχεται το ήμισυ περίπου της παραγωγής που ελέγχεται από την Αυτόνομη Κουρδική Κυβέρνηση από τα μέσα του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, κατά μέσο όρο τον Οκτώβριο, εξήχθησαν περίπου 410 χιλ. βαρέλια την ημέρα (μείωση κατά 170 χιλ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) μετά την παύση της επιχείρησης στο Bai Hassan και την Avana μέχρις ότου επιτευχθεί συμφωνία εξαγωγής με τους Κούρδους της χώρας. Άλλα 40 χιλ. βαρέλια την ημέρα μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, δεν υπήρξαν ομοσπονδιακές εξαγωγές από το τερματικό σταθμό του Τσεϋχάν στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής, το Νοέμβριο, οι εξαγωγές αργού από το Βορρά κυμαίνονται σε περίπου 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων.

Οι αξιωματούχοι του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου ισχυρίζονται, όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο ΙΕΑ, ότι βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία με τους Κούρδους σχετικά με τον κρατικό οργανισμό εμπορίας πετρελαίου (SOMO) όσον αφορά το σύνολο των πωλήσεων πετρελαίου από τον Βορρά της χώρας. Εάν επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία, η παραγωγή του Bai Hassan και του Avana Dome στο Κιρκούκ αναμένεται να επανέλθει σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα. Η Βαγδάτη σκοπεύει επίσης να επισκευάσει και να ανοίξει εκ νέου τον πετρελαιαγωγό της από τα πεδία του Κιρκούκ προς το Τσεϋχάν, ελπίζοντας να παρακάμψει το Κουρδιστάν. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράκ σταμάτησε τη χρήση του εν λόγω αγωγού το 2014, οπότε το ISIS σάρωσε κυριολεκτικά την περιοχή. Οι επισκευές είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετό χρονικό διάστημα καθώς η γραμμή έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές.

Ως γνωστόν, η στρατιωτική επιχείρηση του Ιράκ για την ανάκτηση αμφισβητούμενων εκτάσεων γης και πετρελαϊκών πεδίων μέσα και γύρω από το Κιρκούκ, που ως τώρα βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Αυτόνομης Κουρδικής Κυβέρνησης προκλήθηκε από το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία που διεξήγαγε η κυβέρνηση του Ερμπίλ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκτός από τα ανακτηθέντα πετρελαϊκά πεδία Bai Hassan και Avana (με συνδυασμένη δυναμικότητα περί τα 280 χιλ. βαρέλια την ημέρα), η ομοσπονδιακή εταιρεία North Oil Co (NOC) παράγει περίπου 150 χιλ. βαρέλια από το Baba Dome του Κιρκούκ, καθώς και από τα πεδία του Jambour και του Khabbaz. Πολλά από αυτά τα προϊόντα μετακινούνται σε διυλιστήρια σε ομοσπονδιακό και κουρδικό έδαφος. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι εξαγωγές των Κούρδων του Ιράκ προέρχεται πλέον κυρίως από την Khurmala του Κιρκούκ, που παράγει 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα καθώς και από τα πεδία Tawke και Taq Taq, η παραγωγή των οποίων σημειώνει ραγδαία πτώση.

Αντίθετα, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι, στο νότιο Ιράκ, το οποίο παρέχει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της χώρας, η εξαγωγική δυναμικότητα αυξήθηκε σε 4,6 εκατ, βαρέλια την ημέρα, μετά την έναρξη λειτουργίας ενός νέου σημείου πρόσδεσης 900 χιλ. βαρελιών την ημέρα.

(του Δημήτρη Φάρου, από www.energia.gr, 15/11/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron