Ενεργειακή Επικαιρότητα

Συνάντηση των Χωρών Εξαγωγών Φυσικού Αερίου εν Μέσω Πιέσεων από τους Διεθνείς Αγοραστές

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017

Οι κορυφαίοι αξιωματούχοι των βασικών χωρών παραγωγής φυσικού αερίου που θα συναντηθούν αυτή τη βδομάδα στη Βολιβία θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα: η αύξηση των αποθεμάτων αερίου δίνει στους διεθνείς αγοραστές μεγαλύτερη ισχύ κατά τη διαπραγμάτευση των όρων της αγοράς και των συμβάσεων αερίου.

Το Φόρουμ των Χωρών Εξαγωγής Φυσικού Αερίου ( Gas Exporting Countries Forum - GECF), το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το ανάλογο του ΟΠΕΚ για τους προμηθευτές φυσικού αερίου, αναμένεται να προσελκύσει στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας τους υπουργούς ενέργειας από το Κατάρ, το Ιράν, τη Ρωσία και τη Βενεζουέλα σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η υπερπροσφορά μειώνει τα έσοδα στην αγορά του φυσικού αερίου.

Οι χώρες αυτές ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο τις εξαγωγές και τις τιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά να καταστούν -στο άμεσο μέλλον- ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG) στον κόσμο, μετά το Κατάρ και την Αυστραλία.

Ο ανταγωνισμός αυτός οδηγεί «τους αγοραστές σε πλεονεκτική θέση προκειμένου να συνάπτουν συμβάσεις με περισσότερο βραχυπρόθεσμους όρους και πιο προσαρμοσμένες στις δικές τους απαιτήσεις, χωρίς να διακινδυνεύουν χρήματα σε υψηλές ρήτρες ‘ take- or- pay’», δήλωσε ο Mauro Chavez, ανώτερος αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

Τουλάχιστον 25 χώρες είναι τώρα σε θέση να προμηθευτούν LNG και αρκετές νέες μονάδες επαναεριοποίησης αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν τους επόμενους μήνες, δίνοντας στους αγοραστές μεγαλύτερη ευελιξία και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για τους προμηθευτές.

Παρόλο που το LNG αντιπροσωπεύει μόλις το 10% περίπου του παγκοσμίου εμπορίου φυσικού αερίου, οι νέοι προμηθευτές είναι πρόθυμοι να προσφέρουν πιο ευνοϊκούς όρους στους πελάτες, μεταβάλλοντας τις παραδοσιακές αγορές και αυξάνοντας την πίεση σε ορισμένους παραγωγούς που προσπαθούν να διατηρήσουν αυστηρότερους όρους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η πιο επιθετική χώρα σε ότι αφορά στην ανακατάταξη της αγοράς μέσω ευέλικτων συμβατικών όρων. Προμηθευτές των ΗΠΑ, όπως η Cheniere Energy, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG της χώρας, επιτρέπουν στους πελάτες να μεταπωλήσουν φορτία, γεγονός που δημιούργησε μια κερδοφόρα αγορά για τους διεθνείς εμπορικούς οίκους. Αυξάνεται επίσης ο αριθμός των πωλήσεων spot και των swaps LNG. Η Cheniere σχεδιάζει να ανοίξει την πέμπτη μονάδα υγροποίησης τους επόμενους μήνες, αναζητώντας, παράλληλα, νέους αγοραστές.

Οι δείκτες τιμών καθίστανται παράγοντας όχι μόνο στις συμβάσεις LNG, αλλά και στις πωλήσεις μέσω αγωγού. Οι συμμετέχοντες στο φόρουμ για το φυσικό αέριο ενδέχεται να επεξεργαστούν «μια μεθοδολογία για τον καθορισμό των τιμών του φυσικού αερίου στις συμβάσεις», γεγονός που θα προωθούσε μεγαλύτερη σταθερότητα, δήλωσε ο υπουργός Υδρογονανθράκων της Βολιβίας, Luis Sanchez.

Σε αγορές όπως η Καραϊβική, ορισμένοι πωλητές προσαρμόζουν επίσης την προμήθεια φυσικού αερίου συνδέοντας τις συμβάσεις με τις τιμές του πετρελαίου, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δε βλέπω μια κατάσταση όπου η τιμή του LNG θα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Η τιμή του LNG θα είναι πολύ ανταγωνιστική σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση», δήλωσε ο Edgar Almeida, καθηγητής του Instituto de Economia UFRJ στη Βραζιλία, αναφερόμενος στην είσοδο και άλλων χωρών στην αγορά αερίου, όπως η Μοζαμβίκη.

Η ‘έκρηξη’ του φυσικού αερίου τροφοδότησε ορισμένες συγχωνεύσεις μεταξύ παραγωγών, καθώς οι όροι ορισμένων από τις σημαντικότερες εμπορικές συμφωνίες αερίου στον κόσμο επαναδιαπραγματεύονται πριν από τις ημερομηνίες λήξης τους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συμβάσεων μεταξύ του Κατάρ και της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν.

Άλλοι παραδοσιακοί προμηθευτές φυσικού αερίου όπως η Ρωσία, η Νορβηγία και η Αλγερία φαίνονται αποφασισμένοι να διατηρήσουν μερίδιο σε βασικές αγορές όπως η Ευρώπη.

Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, όπου οι παραδόσεις LNG των ΗΠΑ έχουν μειώσει τις τιμές για εισαγωγείς όπως η Χιλή και η Αργεντινή, οι παραδοσιακοί προμηθευτές Τρινιδάδ και Βολιβία καλούνται να προσελκύσουν επενδύσεις upstream, να μειώσουν το κόστος και να προσφέρουν στους καταναλωτές μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμές, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

(από www.energia.gr, 22/11/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron