Ενεργειακή Επικαιρότητα

«Όχι» των Βρυξελλών σε Εμπορικές Συμφωνίες με Χώρες που Δεν Επικυρώνουν τη Συμφωνία του Παρισιού

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Μια δήλωση της Επιτρόπου Εμπορίου κυρίας Σεσίλια Μάλμστρομ, χαιρετίστηκε με επιδοκιμασία από όσους στηρίζουν τα μέτρα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σύμφωνα με δηλώσεις της που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Independent», η Ευρωπαϊκή Ένωση - στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής των Βρυξελλών - θα αρνείται να υπογράφει εμπορικές συμφωνίες με χώρες οι οποίες δεν έχουν επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού και δεν έχουν λάβει μέτρα για την αναστροφή της αλλαγής του κλίματος.

Η κυρία Μάλστρομ επεσήμανε ότι η δεσμευτική συμφωνία του Παρισιού θα είναι "απαραίτητη σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης" από τώρα και στο εξής, σημειώνοντας ότι συγκεκριμένος όρος έχει συμπεριληφθεί και σε συμφωνία με την Ιαπωνία.

Όπως τόνισε η ευρωπαία αξιωματούχος, τη συγκεκριμένη ρήτρα θα περιλαμβάνουν και οι επερχόμενες συμφωνίες με το Μεξικό και με τον εμπορικό συνεταιρισμό Mercosur της Νότιας Αμερικής. Μάλιστα, πηγές της Κομισιόν, υποστηρίζουν ότι η νέα ευρωπαϊκή πολιτική θα εφαρμοστεί - μετά το Brexit - και σε μια εμπορική συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία.

Σε κάθε περίπτωση, πίσω από τη νέα πολιτική της ΕΕ «κρύβεται» και η πρόθεση μιας μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον όσο ο Ντόναλντ Τράμπ έχει την εξουσία και παραμένει αμετακίνητος στη θέση του να μην συμμετέχουν οι ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει άλλωστε επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ότι επιθυμεί να προχωρήσει σε επαναδιαπραγματεύσεις - ένα σχέδιο το οποίο οι περισσότερες άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, έχουν απορρίψει.

Η συμφωνία του Παρισιού στοχεύει να αποτρέψει την υπερθέρμανση της Γης περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τις προ-βιομηχανικές θερμοκρασίες. Τη συμφωνία έχουν υπογράψει 195 χώρες.

Η Ελλάδα, η οποία έχει υιοθετήσει την πολιτική για το κλίμα, μόλις προημερών ανακοίνωσε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργου Σταθάκη, ο νέος φορέας θα αναλάβει την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για πρώτη φορά θα διαμορφωθεί για την Ελλάδα ένας σαφής οδικός χάρτης για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών σε όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα.

Όσον αφορά στην εθνική ενεργειακή πολιτική, κομβικής σημασίας είναι η έκβαση της υπόθεσης για τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, καθώς και η υιοθέτηση νέων αυστηρών ορίων εκπομπών για μεγάλες μονάδες καύσης.

Σε κάθε περίπτωση, από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) περί τα 115 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για εφαρμογή στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων.

(της Μάχης Τράτσα, από www.energia.gr, 14/02/2018)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron