Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

9 Μαρτίου: Ημερίδα στις Βρυξέλλες Aπό ΙΕΝΕ και Eurelectric για την Ενεργειακή Μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 1 Μαρτίου 2018

Ως γνωστό, η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς αποτελεί διαχρονικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ με την ενοποίηση της να προσφέρει την προοπτική ενός πιο αποδοτικού και ανταγωνιστικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με μεγαλύτερη ασφάλεια και διασυνοριακή αλληλεγγύη καθώς και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης μεγαλύτερου μεριδίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής αποδοτικότητας. Αυτές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την μετάβαση της Ευρώπης σε ένα πιο αποτελεσματικό και καθαρότερο ενεργειακό περιβάλλον. Η επίτευξη του ανωτέρω στόχου απαιτεί τόσο την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών όσο και την ευθυγράμμιση με τους κανόνες και τις πολιτικές της ΕΕ - μια διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ενώ η ολοκλήρωση της αγοράς και η μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα προχωρούν ικανοποιητικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της ΝΑ Ευρώπης.

Στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, η περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία θεωρείται απαραίτητο μέρος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ενώ στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, οι κύριοι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ ενσωματώθηκαν στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Το τελευταίο διάστημα η προσοχή έχει στραφεί προς τον εκσυγχρονισμό των ενεργειακών υποδομών, την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και την αυξημένη χρήση ΑΠΕ.

Ένα σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης “ SE Europe Energy Outlook 2016/2017” που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το IENE, είναι ότι η ΝΑ Ευρώπη, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση της χρήσης άνθρακα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου, το μερίδιο των στερεών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί σταθερά σε αρκετές χώρες της περιοχής (κυρίως στη Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα και την Τουρκία) κατά τα επόμενα 10-15 χρόνια, καθώς αυτές θα προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ενεργειακή ζήτηση.

Ως εκ τούτου, ο δρόμος προς τη μείωση της χρήσης άνθρακα και την μετάβαση σε ένα "πράσινο" περιβάλλον στη ΝΑ Ευρώπη, με μεγαλύτερη χρήση φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φαίνεται δύσκολη, αν όχι αβέβαιη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τα ανωτέρω θέματα θα αποτελέσουν το επίκεντρο της θεματολογίας της Ημερίδας που οργανώνει το ΙΕΝΕ στις Βρυξέλλες στις 9 Μαρτίου σε συνεργασία με την Eurelectric, στο πλαίσιο της οποίας θα διεξαχθεί μια διεξοδική συζήτηση υψηλού επιπέδου για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας της ΝΑ Ευρώπης (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός και ΑΠΕ) σε συνάρτηση με την διαδικασία για τον μετασχηματισμό της αγοράς. Η δομή του ενεργειακού τομέα, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο, μεταβάλλεται σήμερα σε αρκετές χώρες της ΝΑ Ευρώπης. Ο ρόλος του κράτους επανεξετάζεται ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις και η απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δημιουργώντας σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές και τους συμμετέχοντες στην αγορά, ιδίως στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και των αντίστοιχων κλάδων λιανικής.

Βασικός Χορηγός της εκδήλωσης είναι η ΔΕΗ ενώ υποστηρικτής η Euroasia Interconnector και χορηγοί επικοινωνίας το Energia.gr και η εφημερίδα New Europe.


Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές:

http://www.iene.eu/en/congress/4/conference-brussels

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron