Άρθρα-Αναλύσεις

Το Νομοσχέδιο για τη Διάσπαση της ΔΕΠΑ Προκαλεί Αντιδράσεις

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

Με διαδικασίες εξπρές εμφανιζόταν, έως και την προηγούμενη εβδομάδα, διατεθειμένο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να εισάγει το σχέδιο νόμου για τη διάσπαση της ΔΕΠΑ στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση.

Αναλυτικά

Μέχρι το Τέλος του Eτους η Πλήρης Λειτουργία του Ελληνικού Κόμβου Εμπορίας Φυσικού Αερίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019

Αποκλειστικό energia.gr: Όπως έγινε γνωστό στο πρόσφατο συνέδριο «European Gas Conference», που οργανώθηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στην Βιέννη, το Ελληνικό Σημείο Εμπορίας (φυσικού αερίου), γνωστό ως Hellenic Trading Point (HTP), που ήδη λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, αναμένεται να εξελιχθεί σε πλήρες trading hub μέχρι το τέλος του έτους.Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σε περιφερειακό επίπεδο και θα καταστήσει την Ελλάδα ως πρωταρχικό σημείο αναφοράς στην διαμόρφωση τιμών φυσ. αερίου.

Αναλυτικά

Η Νέα Πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Αγοράς Φυσικού Αερίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου 2019

Τόσο από πλευράς κατασκευής νέων υποδομών, όσο και από την πλευρά οργάνωσης και λειτουργίας της ίδιας της αγοράς, η Ευρώπη εδώ και δύο χρόνια έχει εισέλθει σε μια νέα μεταβατική περίοδο η οποία όταν ολοκληρωθεί, σε περίπου ένα χρόνο με 18 μήνες από σήμερα, θα σηματοδοτεί την είσοδο σε μια νέα εποχή.

Αναλυτικά

ΛΑΡΚΟ: Από Παγκόσμιος Ηγέτης, Βαλκάνιος Επαίτης

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019

H υπόθεση ΛΑΡΚΟ αργοσέρνεται χρόνια, τώρα, στο βάλτο της ελληνικής νομοθετικής κωλυσιεργίας, η οποία καθορίζεται, ανέκαθεν, από το περιβόητο «πολιτικό κόστος». Πάνω σε αυτό βασίζεται η βιομηχανία για να διατηρηθεί στη ζωή. Όμως, μετά τη χρονίζουσα διαμάχη της με την ΔΕΗ, για την εξόφληση των σωρευμένων οφειλών για το ρεύμα, έρχεται, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, σχετικά με τη μη εφαρμογή, από την χώρα

Αναλυτικά

Στο «Μικροσκόπιο» των Τεχνικών Κλιμακίων οι Αποκρατικοποιήσεις στον Τομέα της Ενέργειας

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

Ξεκίνησαν χθες οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Το ενδιαφέρον μονοπώλησε το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων, ενώ υπήρξε ενημέρωση σε σχέση με την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ.

Αναλυτικά

Οι Προκλήσεις για τη ΔΕΗ, το Αγκάθι των Χρεών – Οι Πιέσεις για τις Λιγνιτικές Μονάδες

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019

Η νέα χρόνια ξεκίνησε με σημαντικές προκλήσεις για την εταιρεία ηλεκτρισμού, όπως τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο των οικιακών καταναλωτών όσο και των βιομηχανικών και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού των λιγνιτικών μονάδων.

Αναλυτικά

Προβάδισμα Βουλγαρίας στην Κούρσα Μεταφοράς Ρωσικού Αερίου από TurkishStream Προς Ευρώπη

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2019

Σαφές προβάδισμα φαίνεται ότι διαθέτει πλέον η Βουλγαρία έναντι της Ελλάδος στο σχέδιο για την μεταφορά Ρωσικού αερίου, που θα προέλθει από τον αγωγό TurkishStream, προς τις αγορές της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτό προκύπτει από τις κινήσεις της Σόφιας τις τελευταίες εβδομάδες που αφορούν την κατασκευή αγωγών που θα διασχίζουν την χώρα με κατεύθυνση προς βορρά, την αναβάθμιση του συστήματος υπόγειων δεξαμενών στο Ciren, καθώς και την δημιουργία ενός κόμβου

Αναλυτικά

Ευρωκοινοβούλιο: Νέα Συμφωνία Φέρνει Εναλλαγή Προμηθευτή Χωρίς Τέλη, Χρήση Έξυπνων Μετρητών και Δωρεάν Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2018

Η δημιουργία μιας …ξεχωριστής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συμφωνήθηκε –ανεπίσημα- από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα κράτη μέλη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτικά

Το Brexit Επηρεάζει και τις Τιμές Άνθρακα

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Το ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων είναι ευαίσθητο και στις …πολιτικές αναταράξεις. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι, οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ξεπέρασαν και πάλι το ψυχολογικό όριο των 20 ευρώ ανά τόνο και πλησίασαν τα 21 ευρώ την περασμένη Δευτέρα.

Αναλυτικά

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα – Ανάγκη Αναθεώρησης

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018

Πρόσφατα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, που καλύπτει την περίοδο μέχρι το 2030 και αποτελεί υποχρέωση της χώρας μας με βάση την κοινοτική νομοθεσία.Ενα τέτοιο σχέδιο που αφορά τον ενεργειακό τομέα πρέπει να στοχεύει αφενός στην κάλυψη των αναγκών του τομέα και αφετέρου, μέσω αυτής, στη γενικότερη ανάπτυξη και ευημερία της χώρας.

Αναλυτικά

Αναζητώντας τη «Χρυσή» Τομή για Τις Λιγνιτικές Μονάδες

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

«Πάζλ» για γερούς λύτες αποτελεί η υπόθεση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε πως παρατείνεται για ακόμα ένα μήνα ο διαγωνισμός, ενώ ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση πως η ΔΕΗ, αναζητώντας έναν τρόπο να κάνει πιο ελκυστικό το πακέτο των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων, πρότεινε να συμμετάσχει στις ζημιές των μονάδων για δύο χρόνια με ποσοστό 50%.

Αναλυτικά

Έντονη Μεταβλητότητα στην Τιμή Πετρελαίου εν Μέσω Αυξανόμενης Αβεβαιότητας

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018

Τόσο η ασύμμετρη συμπεριφορά των διεθνών χρηματαγορών, όσο και η αυξανόμενη αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται ότι επηρέασαν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες χαρακτηρίζονται πλέον από μία έντονη μεταβλητότητα

Αναλυτικά

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron