Άρθρα-Αναλύσεις

Μπορούν οι ΑΠΕ να Βγάλουν Από την Κρίση την ΔΕΗ;

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019

Μπορεί στην επικαιρότητα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της επιβάρυνσης που θα υποστούν για ακόμη μια φορά τα νοικοκυριά, ωστόσο επισκιάζεται μια σημαντική παράμετρος, το αν η επιδιωκόμενη μεταστροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ θα συμβάλει στην έξοδο της από την κρίση. Διαφορετικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της εταιρείας θα επαναφέρουν τις συζητήσεις που σχετίζονται με την τιμολόγηση του ρεύματος

Αναλυτικά

Ποιός θα Σώσει την ΔΕΗ;

Ημ/νία δημοσίευσης: Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019

Με το που ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, η άσχημη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ αναδείχθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη ως κεντρικό θέμα της πολιτικής επικαιρότητας. Μέσα από συνεχείς δηλώσειςκαι συνεντεύξεις του σε έντυπακαι ηλεκτρονικάΜΜΕ, ο κ. Υπουργός, χρησιμοποιώντας τα πλέον μελανά χρώματα, αναφέρετο διαρκώς στο οικονομικό αδιέξοδοπου αντιμετωπίζει σήμερα η Επιχείρηση,με κίνδυνονα επηρεάσειαρνητικά την αγορά, τους εργαζόμενους

Αναλυτικά

Ευνοϊκή για την Ελλάδα η Συγκυρία των Διεθνών Τιμών Αργού

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2019

Με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου να επιδεικνύουν μέγιστη μεταβλητότητα τόσο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, κατά την διάρκεια των τελευταίων 20 μηνών, όσο και βραχυπρόθεσμα όπως λχ.τους τελευταίους 5 μήνες, οι αγορές κάθε άλλο παρά είναι υποστηρικτικές της προοπτικής αύξησης των τιμών αργού για τους επόμενους μήνες.

Αναλυτικά

Εθνικά Συμφέροντα και Ερευνες Υδρογονανθράκων Πάνε Μαζί

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

Καθώς τους τελευταίους μήνες κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις με οργανωμένες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ από πλωτά γεωτρύπανα της κρατικής εταιρείας πετρελαίων TPAO και ενώ άλλα σκάφη της εδώ και χρόνια διεξάγουν σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς περιορίζονται στο διπλωματικό επίπεδο.

Αναλυτικά

Οι ΑΠΕ στον Ενεργειακό Μετασχηματισμό ως Μοχλός Ανάπτυξης

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής επιβάλλεται ο δραστικός περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που φέρνει τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα.Το ηλεκτρικό σύστημα μετά από 140 χρόνια ραγδαίαςανάπτυξης, κυρίως με την χρήση ορυκτών καυσίμων, εισέρχεται σε μια νέα περίοδο και μετασχηματίζεται με την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού με γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Αναλυτικά

Φόβοι για Απαξίωση του Παγκόσμιου Στόλου Δεξαμενόπλοιων λόγω Κλιματικής Αλλαγής

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2019

Ο ανοικτός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι απανταχού της γης κερδοσκόποι κατά των ορυκτών καυσίμων υπό το έωλο πρόσχημα της Κλιματικής Αλλαγής έχει αρχίσει ναεπηρεάζει ένα σημαντικό τμήμα του παγκοσμίου εμπορίου, βασικός βραχίονας του οποίου είναιη εμπορική ναυτιλία.Ένας τομέας που, ως γνωστό, η χώρα μας κατέχει πρωτεύουσα θέση, αφού ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες κατέχουν το 20,0% του παγκόσμιου στόλου.

Αναλυτικά

Υποχώρηση των Επενδύσεων στις ΑΠΕ σε Ευρώπη-Κίνα-ΗΠΑ το Πρώτο Εξάμηνο του 2019 – Οι Εξαιρέσεις

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μειώθηκαν κατά 14% το πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του οργανισμού BloombergNEF, ο οποίος αναμένει αντιστροφή του κλίματος στο δεύτερο εξάμηνο.

Αναλυτικά

Το Καζακστάν Φιλοδοξεί να Γίνει η Ηγέτιδα Χρηματοπιστωτική Δύναμη στην Ευρασία

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2019

Η κυβέρνηση του Καζακστάν παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών και την προσέλκυση περισσότερων ξένων κεφαλαίων, σε όλους τους τομείς της χώρας, στο πλαίσιο του στόχου που έθεσε να καταστεί περιφερειακός ηγέτης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην Ευρασία.

Αναλυτικά

Έρευνες Υδρογονανθράκων: Παίρνουν Σειρά και Αλλες Περιοχές Νοτίως της Κρήτης

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθούν προς διαβούλευση οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την διεξαγωγή ερευνών και σε άλλες περιοχές νοτίως της Κρήτης, αποδεικνύοντας το μεγάλοερευνητικό ενδιαφέρον.Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές από την ελληνική διαχειριστική εταιρεία υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) βρίσκεται υπό εξέλιξη η επεξεργασία μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για περιοχές νοτίως του νομού Λασιθίου.

Αναλυτικά

Κλίμα Απογοήτευσης στην ΔΕΗ και «το Πικρό Ποτήρι που Κανείς δεν Θέλει Να Πιει»

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019

"Tο αδιέξοδο στο οποίο έχει φθάσει η ΔΕΗ αποτυπώθηκε, προ ωρών, σε επαφή του Εnergia.gr με ανώτατο στέλεχος της Επιχείρησης. Εγκλωβισμένη ανάμεσα στις υποχρεώσεις που επιβάλλουν οι κανόνες μιας αγοράς που δεν καλύπτει ούτε καν αυτές τις δαπάνεςλειτουργίας της, αλλά και τις επιλογές μιας πολιτικήςηγεσίας η οποία αρνήθηκε στην Δημόσια Επιχείρηση το «όπλο» των αυξήσεων στα τιμολόγιά της

Αναλυτικά

Παρά την Εκρυθμη Κατάσταση στον Αραβικό Κόλπο, οι Γεωπολιτικοί Παράγοντες Αδυνατούν να Επηρεάσουν τις Τιμές του Αργού

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Η χθεσινή ημέρα (13/6), αν και ήταν μεστή σε δράμα με κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ιράν και άκρως επεισοδιακή με τον τορπιλισμό δύο πετρελαιοφόρων πλοίων στον Κόλπο του Ομάν -με το ένα εξ αυτών να βυθίζεται-, δεν στάθηκε ικανή να αλλάξει άρδην την εικόνα απαισιοδοξίας που επικρατεί τελευταία στην αγορά αργού.

Αναλυτικά

Η Γερμανία Κάνει Λάθος για την Πυρηνική Ενέργεια

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2019

Tο "λάδι στη φωτιά" δεν είναι κάτι άγνωστο στον Herbert Diess, ο οποίος πολλές φορές το ρίχνει απρόκλητα. Με την αυστηρή κριτική του κατά της γερμανικής πολιτικής για το κλίμα, ο επικεφαλής της Volkswagen έχει προκαλέσει ακόμη μία διαμάχη.

Αναλυτικά

Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron