Άρθρα-Αναλύσεις

Εμφανείς Πλέον οι Επιπτώσεις στην Διεθνή Αγορά Πετρελαίου Από τον Τυφώνα Harvey στις ΗΠΑ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

του Κ.Ν.Σταμπολή*

Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα από το πέρασμα του Τυφώνα Harvey στο Τέξας και στη Λουϊζιάνα. η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει ενώ ο τυφώνας, ο πλέον καταστροφικός των 50 τελευταίων ετών, έχει επανακάμψει πλήττοντας κατοικημένες περιοχές. Πέρα από τους χιλιάδες άστεγους πολίτες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν την ζωή τους οι καταστροφές συνεχίζονται αφού ένα μεγάλο μέρος των υποδομών των δύο πολιτειών έχουν πληγεί με την αποκοπή δικτύων ηλεκτρισμού, ύδρευσης και χερσαίων μεταφορών. Οι εικόνες που μεταδίδονται από όλα τα διεθνή πρακτορεία είναι δραματικές με τους αρμόδιους παράγοντες να δηλώνουν ότι είναι τελείως αδύνατο να υπολογίσουν το ύψος των καταστροφών αφού ακόμα τα καιρικά φαινόμενα δεν λένε να κοπάσουν με την υπερχείλιση ποταμών και συνεπακόλουθες πλημμύρες να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην οργάνωση διάσωσης και επιβίωσης.

Όμως πέρα από τις καταστροφές στο κτηριακό περιβάλλον και τον ξεριζωμό πολλών χιλιάδων κατοίκων από τα σπίτια τους, όπου μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 44 θάνατοι και εκατοντάδες τραυματισμοί, τεράστιες ζημιές έχουν σημειωθεί στην πετρελαϊκή υποδομή της περιοχής η οποία ως γνωστό αποτελεί ένα από τους βασικούς ενεργειακούς κόμβους των ΗΠΑ που αντιστοιχεί σχεδόν στο 30% της διυλιστικής δυναμικότητας της χώρας, ενώ πληθώρα αγωγών διασχίζουν την περιοχή μεταφέροντας πετρέλαιο και φ. αέριο προς τις Ανατολικές ακτές. Να σημειώσουμε ότι στην περιοχή που έχει πληγεί (βλέπε χάρτη) βρίσκονται συγκεντρωμένα περισσότερα από 20 διυλιστήρια και δεκάδες παράκτιες πλατφόρμες παραγωγής αργού.

Από μια πρώτη ανάλυση συμπεραίνεται ότι ο Τυφώνας Harvey έχει θέσει εκτός λειτουργίας σχεδόν το 1/5 της διυλιστηριακής παραγωγής των ΗΠΑ που αντιστοιχεί σε 4.0 εκατ. βαρέλια την ημέρα και πλέον αφού 13 διυλιστήρια αναγκάστηκαν για λόγους ασφαλείας να κλείσουν. Τελευταίο παράδειγμα το τεράστιο διυλιστήριο Motiva, ιδιοκτησίας της Saudi Aramco,δυναμικότητας 603,000 βαρέλια/ημέρα το οποίο σταμάτησε από προχθές την λειτουργία του συνεπεία πλημμύρας μέσα στις εγκαταστάσεις του. Επιπλέον δεκάδες παράκτιες πετρελαιοπαραγωγές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να σταματήσει αίφνης η παραγωγή σχεδόν 900 χιλιάδων βαρελιών την ημέρα που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/10 της Αμερικανικής παραγωγής αργού.

Άμεσο αποτέλεσμα της διακοπής της λειτουργείας των διυλιστηρίων στην περιοχή Τέξας- Λουϊζιάνα ήτο η έλλειψη προϊόντων κάτι που έχει αρχίσει ήδη να γίνεται εμφανές στην αντλία όπου η ημερήσια ζήτηση στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ στα 9,85 εκατ. βαρέλια/ημέρα σύμφωνα με το ΕΙΑ. Ήδη οι τιμές στην αντλία έχουν αρχίσει να ανατιμώνται με εκτιμήσεις για άνοδο μέχρι και +20% μέσα στις επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ το συμβόλαιο RBOΒ-δηλαδή το US gasoline contract – για παραδώσεις στο λιμάνι της Νέας Υόρκης έφθασε εχθές στα $2.14 το γαλόνι από $ 1.58 που ήταν πριν μια εβδομάδα. «Η τιμή αυτή μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα μόλις επιτευχθεί επαναλειτουργία ορισμένων διυλιστηρίων αφού το προθεσμιακό συμβόλαιο RBOΒ ήδη διαπραγματεύεται στα $ 1.65 γαλόνια για παραδώσεις Οκτωβρίου» δήλωσαν παράγοντες της αγοράς. Σήμερα η τιμή του υποχώρησε στα $1.80.


Εντωμεταξύ συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρωπαϊκά και Ασιατικά διυλιστήρια και στις μεγάλες trading companies που οσφραίνονται ευκαιρίες για τον εφοδιασμό της Αμερικανικής αγοράς με προϊόντα. Σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές του Λονδίνου, 40 πετρελαϊκά φορτία έχουν «κλείσει» από αρχές της εβδομάδας με προορισμό την Ανατολική Ακτή και τον Κόλπο του Μεξικού, ενώ η αγορά προεξοφλεί ήδη ότι πολλά περισσότερα tanker θα χρειασθούν για τον εφοδιασμό της Αμερικανικής αγοράς κατά τις επόμενες εβδομάδες. Ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από Ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες είναι η αύξηση των ναύλων που έχουν εκτοξευθεί στα $ 20.000 την ημέρα για standard φορτία, από μόλις $ 3.500 και ήσαν πριν λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Gib son Shipbrokers στο Λονδίνο «το ενδιαφέρον για την μεταφορά προϊόντων βενζίνης στις ΗΠΑ είναι πραγματικά τεράστιο με τον αριθμό των φορτίων να αυξάνεται ώρα με την ώρα»

Η χαοτική κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί στην πετρελαϊκή αγορά των ΗΠΑ συνεπεία των καταστροφών από τον τυφώνα Harvey, υποχρέωσε την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει εχθές στην αποδέσμευση 1.0 εκατ. βαρελιών αργού από τα Στρατηγικά Αποθέματα της χώρας (το γνωστό Strategic Petroleum Reserve- SPR) για την τροφοδοσία του διυλιστηρίων Phillips 66 στο lake Charles της Λουϊζιάνα. Εν τω μεταξύ με σημερινή δήλωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας με έδρα το Παρίσι (ΙΕΑ) ήτο καθησυχαστικός ως προς την ανάγκη αποδέσμευσης επιπλέον ποσοτήτων μέσω των Στρατηγικών Αποθεμάτων των χωρών μελών (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται Ελλάδα και Τουρκία). Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι «προς το παρόν η Αμερικανική αγορά εφοδιάζεται κανονικά με μεγάλες ποσότητες ντίζελ και βενζίνης να μετακινούνται με εμπορικά φορτία από Ευρώπη προς ΗΠΑ. «Λόγω επαρκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη επιπλέον εφοδιασμού με αργό, αλλά η δυσκολία έγκειται στην μεταφορά πετρελαίου εντός των ΗΠΑ», αφού πολλοί αγωγοί έχουν προσωρινά διακόψει την λειτουργία τους. Το παράδειγμα του αγωγού Colonial, που μεταφέρει σημαντικές ποσότητες πετρελαϊκών προϊόντων από το Τέξας στο East Coast, είναι χαρακτηριστικό αφού αυτός έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και μια εβδομάδα επιδεινώνοντας έτσι την τροφοδοσία των μεγάλων καταναλωτικών κέντρων στις Ανατολικές πολιτείες.

*Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕΝΕ

(από energia.gr, 01/09/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron