Ενεργειακή Επικαιρότητα

Αλβανία: Νέος Οργανισμός για τη Διαχείριση του Αποθεματικού Ασφαλείας Πετρελαίου

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

Η Αλβανία αναμένεται να εγκρίνει νομοσχέδιο, μέχρι το τέλος του 2017, για τη δημιουργία ενός Οργανισμού που θα διαχειρίζεται το αποθεματικό ασφαλείας πετρελαίου.

Όπως αναφέρει η πρεσβεία της χώρας μας στα Τίρανα, σε πρόσφατο ενημερωτικό της δελτίο, το πιθανότερο είναι ότι ένα σχέδιο νόμου «Σχετικά με τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση των ελάχιστων αποθεμάτων καθαρού πετρελαίου ή / και των υποπροϊόντων τους» θα παρουσιαστεί στη νέα κυβέρνηση το Νοέμβριο και μετά την έγκρισή του, η χώρα δεσμεύεται να δημιουργήσει αποθεματικό ασφαλείας μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με το αλβανικό Υπουργείο Ενέργειας, το συνολικό ύψος των αποθεματικών ασφαλείας στην γειτονική χώρα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 90 ημερών μέσης ημερήσιας καθαρής εισαγωγής ή τουλάχιστον 61 ημερών μέσης ημερήσιας εγχώριας κατανάλωσης, όποια από τις δύο ποσότητες είναι μεγαλύτερη. Τα αποθεματικά ασφαλείας θεσπίζονται σταδιακά και αναλογικά με βάση το Σχέδιο Δράσης που αναφέρεται στο άρθρο 11 του εν λόγω νομοσχεδίου και το αργότερο ως στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Το σχέδιο νόμου ορίζει τις υποχρεώσεις διατήρησης και διαχείρισης των αποθεμάτων ασφαλείας για το καθαρό πετρέλαιο ή/και τα υποπροϊόντα του, ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προμηθειών πετρελαίου στη χώρα.

Όλα τα ως άνω θα διαχειρίζεται ένας οργανισμός που θα έχει τη δική του διοίκηση και τα αποθέματά του, αλλάζοντας εντελώς την τρέχουσα πρακτική. Σήμερα, η υποχρέωση διατήρησης του αποθεματικού ασφαλείας ανήκει στις εταιρείες υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, οι οποίες πρέπει να κατέχουν αποθεματικά για 90 ημέρες από τις αντίστοιχες ετήσιες εισαγωγές τους. Αυτό καθορίζεται από μια απόφαση του 2004 και των τροποποιήσεων αυτής και αύξησε σημαντικά το κόστος των φορέων εκμετάλλευσης, ενώ ήταν ένα από τα επιχειρήματα που προέβαλαν για την μη ανταπόκριση της επιβράδυνσης των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, στην εγχώρια αγορά.

(από www.energia.gr, 06/10/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron