Άρθρα-Αναλύσεις

Φόβοι Αποσταθεροποίησης στην Σαουδική Αραβία Στέλνουν τις Τιμές του Αργού σε Νέα Ύψη

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου 2017

του Κ.Ν. Σταμπολή*

Το αργό πετρέλαιο συνέχισε και εχθές την ξέφρενη ανοδική πορεία του στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων με το Μπρεντ, το διεθνές benchmark, να κλείνει στα $ 64,27 το βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο, για παραδόσεις Δεκεμβρίου και με την Αμερικανική ποικιλία WTI να σημειώνει και αυτή ανάλογη άνοδο στα $ 57,38 το βαρέλι, στο NYMEX της Ν.Υορκης. Το Μπρεντ έχει ανατιμηθεί κατά $ 4 μέσα σε λιγότερο από έξι ημέρες και οι τιμές έχουν σημειώσει αύξηση κατά 40% από τον περασμένο Ιούνιο!


ICE Brent Crude Oil (Οκτώβριος - Νοέμβριος 2017)

Όπως παρατηρούν διεθνείς αναλυτές, ο ρυθμός ανόδου της τιμής του αργού έχει επιταχυνθεί τα τελευταία τρία 24ωρα μετά τις εξελίξεις του περασμένου Σαββάτου στην Σαουδική Αραβία, την μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα του κόσμου, υπεύθυνη για την παραγωγή ενός από τα εννέα βαρέλια αργού που παράγονται ημερησίως (με την σαουδαραβική παραγωγή να κινείται κατά μέσο όρο στα 10,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως το τελευταίο 12μηνο). Όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al Arabiya το περασμένο Σαββατοκύριακο, συνελήφθησαν, στο Ριαντ και σε άλλες τοποθεσίες στη χώρα, 11 γνωστοί πρίγκιπες και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, με βαρύτατες κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, στο πλαίσιο καμπάνιας για την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχει εξαπολύσει ο de facto διοικητής της χώρας, πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου των Σάουντ, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, γνωστός και ως MBS.

ICE Brent Crude Oil (Μάιος - Νοέμβριος 2017)

Η κίνηση αυτή του 32χρονου και υπερφιλόδοξου πρίγκιπα ερμηνεύτηκε από τους περισσότερους πολιτικούς παρατηρητές ως το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα του για πλήρη επικράτηση και ισχυροποίηση της δύναμης του στους άκρως συντηρητικούς κύκλους της βασιλικής οικογένειας, αλλά και στο Γουχαμπίτικο ιερατείο που μέχρι τώρα κυβερνά παρασκηνιακά το μεσαιωνικό αυτό βασίλειο. «Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη πράξη του δράματος Games of Thrones σε Σαουδαραβική εκδοχή στην πορεία αναρρίχησης του MBS στο ανώτατο αξίωμα και τον απόλυτο έλεγχο του Βασίλειου», δήλωσε καλά ενημερωμένη πηγή στο Ριάντ, στο energia.gr σε επικοινωνία αργά εχθές το βράδυ. Παράλληλα, πολλοί παρατηρητές της Σαουδαραβικής οικονομικής σκηνής θεωρούν ότι η απόφαση του MBS να κινηθεί αποφασιστικά κατά της στενής κλίκας γύρω από την κυβέρνηση της χώρας ήτο λίγο πολύ αναμενόμενη στην προσπάθεια του νεαρού πρίγκιπα να ελέγξει την όλη κατάσταση, ώστε να μπορέσει να επιβάλλει την άκρως φιλόδοξη μεταρρυθμιστική του ατζέντα. (βλ. Vision 2030, εισαγωγή της Saudi Aramco στα διεθνή χρηματιστήρια, χειραφέτηση των γυναικών κλπ).

Όμως οι ραγδαίες και αναπάντεχες αυτές εξελίξεις ανησύχησαν συθέμελα τις διεθνείς χρηματαγορές, με τους περισσότερους traders να προεξοφλούν μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας σε μια χώρα που θεωρείται ως ένας από τους βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς. Για αυτό και έσπευσαν να τοποθετηθούν σε αρκετά υψηλότερες τιμές για βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, εκτιμώντας ότι η αγορά διέρχεται περίοδο καμπής, επανερχόμενη πάλι σε καθεστώς contango. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η αγορά έχει «γυρίσει» εδώ και έξι με επτά εβδομάδες, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική διαφοροποίηση των θεμελιωδών (market fundamentals) με σταθεροποίηση της παγκόσμιας παραγωγής και οριακή, αλλά βιώσιμη, μείωση των αποθεμάτων (βλέπε πρόσφατη ανάλυση της στήλης στις 30/10).

*Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕΝΕ

(από www.energia.gr, 07/11/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron