Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Υπογειοποίηση 4 Χιλιομέτρων στο Καλώδιο της Μικρής Διασύνδεσης στην Πελοπόννησο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017

Την υπογειοποίηση τεσσάρων χιλιομέτρων στο καλώδιο που θα φτάσει στην Πελοπόννησο από την Κρήτη, για το έργο της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης, δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ. Προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της Λακωνίας, όπου προβλέπεται να καταλήξει το καλώδιο, η διοίκηση του Διαχειριστή είναι έτοιμη να καταθέσει « τη νέα τροποποιημένη μελέτη για τη Λακωνία, η οποία όμως δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα του έργου». Αυτό τόνισε την Πέμπτη, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανούσος Μανουσάκης, μιλώντας στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Επίσης μελετάται η βέλτιστη τοποθέτηση των πυλώνων σε σχέση με την απόστασή τους από μικρές ορεινές κοινότητες και οικισμούς και δρομολογείται η αντικατάστασή τους – για όσους είναι τεχνικά εφικτό - με ειδικούς μικρότερους στύλους, ώστε να περιοριστεί η όχληση των κατοίκων στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τυχόν υιοθέτηση μιας λύσης με αμιγώς υπόγειες καλωδιακές γραμμές, δηλαδή χωρίς εναέρια τμήματα, θα καθυστερούσε την υλοποίηση του έργου κατά μία διετία, εξαιτίας των πρόσθετων τεχνικών απαιτήσεων και των επιπλέον προπαρασκευαστικών εργασιών, όπως είναι η εκπόνηση νέων μελετών, η ανεύρεση νέων χώρων, οι πρόσθετες χρονοβόρες αδειοδοτήσεις, η επανεξέταση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κλπ.

Η όδευση του έργου της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου έχει ήδη τροποποιηθεί μία φορά με υπογειοποίηση περίπου του 30% του καλωδίου, ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος του έργου.

Προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ παραμένει η έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου που είναι απολύτως απαραίτητο για το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η ολοκλήρωση του έργου το 2020 θα οδηγήσει και στη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ κατά 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί στο 50% των ΥΚΩ που χρεώνονται λόγω της μη διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού και ανέρχονται σήμερα σε 300 εκατ. ευρώ.

(της Μάχης Τράτσα, από energia.gr, 24/11/2017)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron