Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ο Μετασχηματισμός της Ενεργειακής Αγοράς Αναδείχθηκε ως το Κυρίαρχο Θέμα του Φετινού Συνεδρίου του ΙΕΝΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Με την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη, ξεκίνησαν εφέτος οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017: Οι Αγορές Ενέργειας σε Πορεία Μετασχηματισμού», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 23-24 Νοεμβρίου, 2017 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. « Αυτή τη μετάβαση προσπαθεί να παρακολουθήσει και η κυβέρνηση, με το ΥΠΕΝ να εκπονεί αυτή την περίοδο για πρώτη φορά την πολιτική και τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού», επεσήμανε ο υπουργός.

Τον υπουργό διαδέχθηκε στο βήμα του συνεδρίου ο ειδικός σε θέματα ενέργειας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας κ. Brent Wanner, ο οποίος αναφέρθηκε στην παγκόσμια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και παρουσίασε βασικά σημεία του World Energy Outlook 2017”. Να σημειωθεί ότι η Αθήνα επιλέχθει εφέτος από τον ΙΕΑ ως μία από τις 10 πρωτεύουσες παγκοσμίως για την επίσημη παρουσίαση της σημαντικής αυτής ετήσιας μελέτης του ΙΕΑ. Δεν είναι τυχαίο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της European Renewable Energies Federation (EREF) Δρ. Σάββας Σεϊμανίδης, ότι μετά από σειρά ετών συνεχούς αύξησης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, την τελευταία διετία παρέμειναν στάσιμες, παρά την οικονομική ανάπτυξη διεθνώς.

Στο συνεδρίο, το οποίο αποτέλεσε για μια ακόμα φορά το μεγαλύτερο θεσμικό γεγονός για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, παρευρέθησαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι επικεφαλείς όλων των θεσμικών ενεργειακών φορέων της χώρας, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και CEO των κορυφαίων ενεργειακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας και στον νέο ρόλο που καλείται να παίξει η ΔΕΗ. Όπως επεσήμανε « περισσότερα από 4,5 εκατ. ρολόγια πρέπει να μετατοπιστούν από τη ΔΕΗ» στους ανταγωνιστές, γεγονός ανέφικτο.

Όσον αφορά στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, τύπου ΝΟΜΕ ο κ. Παναγιωτάκης, υπογράμμισε ότι με 45 ευρώ/MWh οι εναλλακτικοί προμηθευτές αγοράζουν το προϊόν 20% - 25% χαμηλότερα από την Οριακή Τιμή Συστήματος που αγοράζει η ΔΕΗ. Άλλωστε όπως ανέφερε και ο κ. Ανδρέας Μηταφίδης, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της ΔΕΗ, έως τα τέλη Νοεμβρίου η εταιρεία επιδότησε με 84 εκατ. ευρώ τους ανταγωνιστές της, μέσω των ΝΟΜΕ.

Από την πλευρά του ο εκτελεστικός πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός , ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο όμιλος είναι «εμφατικά παρών στο εγχείρημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας». Ο Όμιλος, μεταξύ άλλων, στοχεύει, στην ενίσχυση της κερδοφορίας, όπου για τρίτη συνεχή χρονιά τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA θα κινηθούν σε ιστορικό υψηλό ξεπερνώντας πλέον τα 800 εκατ. ευρώ και στη σταθεροποίηση υψηλών ταμειακών ροών .

Ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ, κ. Μιχάλης Φιλίππου χαρακτήρισε την αγορά ενέργειας ως ένα ευαίσθητο σύστημα με πολλές παραμέτρους. Αναφέρθηκε στη σημασία της διαχείρισης κινδύνου, υπενθυμίζοντας την υπόθεση Hellas Power-Energa που «πλήγωσε» την αγορά, το χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά και το χρέος του ΕΛΑΠΕ.

Όσον αφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των Κυκλάδων και της Κρήτης, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, επεσήμανε ότι τα έργα θα προχωρήσουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Έως τις αρχές του 2018 θα περατωθεί η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και έως το 2020 η μικρή διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου. Όπως σημείωσε, αναμένεται να κατατεθεί τροποποιημένη μελέτη για την υπογειοποίηση τμήματος των καλωδίων στη Λακωνία, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής.

Στις θετικές προοπτικές που ανοίγονται στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και στην περιοχή Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κ. Γιάννης Μπασιάς.

Στις πολύ σημαντικές συντελούμενες αλλαγές στην ευρύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Δ/ντής Στρατηγικής και Εταιρικής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ κ. Γιώργος Πολυχρονίου καθώς και στους τέσσερις βασικούς πυλώνες για την λειτουργία μιας αποτελεσματικής αγοράς αερίου (δηλ. σωστός ανταγωνισμός, ασφάλεια εφοδιασμού, ανάπτυξη αγοράς, εξωστρέφεια).

Στον τομέα του φυσικού αερίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Θεόδωρος Τερζόπουλος, υπογράμμισε ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να συζητήσει και να εξετάσει κάθε πρόταση απ’ όπου και αν προέρχεται (εταιρεία, δημόσιο φορέα, αγροτικούς ενεργειακούς συνεταιρισμούς), προκειμένου να κατασκευάσει υποδομές υποδοχής υδρογόνου και βιοαερίου. Στόχος είναι το αέριο που διακινείται από τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της εταιρείας να μπορεί να θεωρηθεί ανανεώσιμο φυσικό αέριο (RNG), σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ο κ. Τερζόπουλος ανέλυσε επίσης το εξαετές (2018-2023) πρόγραμμα επέκτασης των δικτύων διανομής σε νέες περιοχές. Στις προκλήσεις των διαχειριστών του δικτύου διανομής στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται αναφέρθηκαν ο Επιχειρησιακός Διευθυντής Διανομής της ΕΔΑ Αττικής κ. Αναστάσιος Τόσιος και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Μπακούρας.

Η Δρ. Νεκταρία Καρακατσάνη, μέλος της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη νέα πραγματικότητα με την ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ. Όμως από την απανθρακοποίηση που προωθείται - βάσει της συμφωνίας του Παρισιού - και τη συζήτηση για την απόσυρση πυρηνικών μονάδων, προκύπτουν ζητήματα που αφορούν στην ασφάλεια. Όπως τόνισε θα απαιτηθούν επενδύσεις πάνω από ένα δισεκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό δικτύων και τη βελτίωση συστημάτων. Όσον αφορά στους ρυθμιστές της αγοράς, σύμφωνα με την κ. Καρακατσάνη, η πρόκληση είναι τα κόστη να επιβαρύνουν όσο το δυνατό λιγότερο τους καταναλωτές.

Εκτενή αναφορά στα θέματα ενεργειακής ασφάλειας και τις εξελίξεις μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Μιχ. Βερροιόπουλος. Όσο για τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Νίκο Μπουλαξή, μίλησε για τα μέτρα που έχει λάβει η Αρχή εν όψει του χειμώνα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενεργειακή κρίση αντίστοιχη με την περυσινή. Μεταξύ άλλων προχωρά, όπως είπε, η ενοικίαση πλοίου LNG, το οποίο θα «φουντάρει» αρόδο κοντά στη Ρεβυθούσα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν επίσης πολλοί προέδροι και CEO κορυφαίων ενεργειακών ομίλων, εξέχοντες αναλυτές από κορυφαίους διεθνείς ενεργειακούς οργανισμούς και «δεξαμενές σκέψης» του εξωτερικού και ειδικότερα, ο κ. Karl Vella, Συντονιστής της Μονάδας Πολιτικής για Θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Εurelectric, με έδρα τις Βρυξέλλες, η κυρία Eugenia Gusilov, Διευθύντρια του Romania Energy Center (ROEC), με έδρα το Βουκουρέστι, ο Δρ. Yurdakul Yigitguden, Ανεξάρτητος Ενεργειακός Σύμβουλος, με έδρα την Άγκυρα, και πρώην Συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του ΟΑΣΕ.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι έρευνες υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο για τις οποίες εκτός από τον κ. Ιωάννη Μπασιά, Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΔΕΥ, μίλησαν ο κ. Γιώργος Ζαφειρόπουλος, Διευθυντής Έρευνας των ΕΛΠΕ, ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, Tεχνικός Σύμβουλος της Energean Oil &Gas και Mέλος ΔΣ του ΙΕΝΕ, και ο Dr. Charles Ellinas, CEO & Founder της κυπριακής Natural Hydrocarbons Company Ltd.

Τις συνεδρίες με κορυφαία στελέχη της ενεργειακής αγοράς συντόνισαν ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης, προέδρος του ΙΕΝΕ, ο κ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ και ο καθηγητής Παντελής Κάπρος, Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ.

 

Το εφετινό «Ενέργεια και Ανάπτυξη» έτυχε μεγάλης υποστήριξης από εταιρείες του ευρύτερου ενεργειακού τομέα και όχι μόνο. Ο μέγας χορηγός του Συνεδρίου ήταν η ΔΕΗ ενώ ο ΑΔΜΗΕ ήταν ο κύριος χορηγός της διοργάνωσης. Χορηγοί ήταν οι εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επίσης υποστηρικτές ήταν η Energean Oil & Gas, η δικηγορική εταιρεία KG Law Firm, η ΔΕΠΑ, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. και η ΕΔΑ Αττικής. Βασικοί χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia. gr, οι εφημερίδες «Καθημερινή», “New Europe” και “ Finance & Markets Voice” και οι ιστοσελίδες Euro2Day. gr, Insider. gr, Fmvoice.gr και Energypress. gr.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron