Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Τις Προοπτικές της Κύπρου να Καταστεί η Νέα Ενεργειακή Πύλη της Ευρώπης Διερεύνησε το 5ο Ενεργειακό Συμπόσιο που Συνδιοργάνωσαν ΙΕΝΕ και FMW στη Λευκωσία

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αν θέλουμε η χώρα μας να είναι ενεργειακός κόμβος και να εκμεταλλευτεί το φυσικό της πλούτο, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης σε χαιρετισμό του στο 5οΕνεργειακό Συμπόσιο Κύπρου, που συνδιοργάνωσαν στη Λευκωσία η κυπριακή εταιρεία Financial Media Way (FMW) και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Το Συμπόσιο, που πραγματοποιήθηκε στην 1η Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο Cyprus Hilton, είχε ως τίτλο «Κύπρος: Η νέα ενεργειακή πύλη της Ευρώπης».

Ο κ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι αν θέλει η Κύπρος να ολοκληρώσει την αλυσίδα των υδρογοναθράκων από την οριοθέτηση και την αδειοδότηση, μέχρι την ανακάλυψη και την εκμετάλλευση και την ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών, τότε ο δρόμος είναι μακρύς, θέλει σκληρή δουλειά και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

«Το τι μπορώ να διαβεβαιώσω είναι ότι είμαστε προσηλωμένοι προς τους στόχους μας και σίγουρα θα τους επιδιώξουμε με αυτοπεποίθηση», σημείωσε.

Είπε επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς πώς θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι υδρογονανθρακικοί πόροι χωρίς να υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις ποσότητες που υπάρχουν. Αυτό που γνωρίζουμε, πρόσθεσε, είναι ότι με τις ποσότητες που είναι ήδη επιβεβαιωμένες, δηλαδή το κοίτασμα Αφροδίτη, η μόνη εφικτή επιλογή είναι ένας απευθείας υποθαλάσσιος αγωγός προς την Αίγυπτο στα τερματικά του Ιτκού και της Νταμιέτας, για το οποίο διεξάγονται εντατικές διαπραγματεύσεις σε ένα δύσκολο πράγματι οικονομικό περιβάλλον στις διεθνείς αγορές.

Την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα του νέου κύκλου ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που θα διενεργηθεί εντός του 2018, θα καταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ένα αδιαμφισβήτητο σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά δρώμενα, τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και της ΕΕ, εξέφρασε, από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα του 5ου Ενεργειακού Συμποσίου Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, για το επόμενο έτος προγραμματίζονται 4 με 5 γεωτρήσεις από την ιταλική ΕΝΙ για τα τεμάχια 6,8 και 3 και την κοινοπραξία Exxon Mobil - Qatar Petroleum που προγραμματίζει δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

«Είμαστε, πρέπει να τονίσω, συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση αυτού του νέου κύκλου ερευνών, ευελπιστώντας ότι τα αποτελέσματά του θα καταστήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αδιαμφισβήτητα πλέον, σημαντικό παίκτη στα ενεργειακά δρώμενα, τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο και της ΕΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πέραν των ερευνητικών δραστηριοτήτων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας, που συνάδει πλήρως και με τη θεματολογία του φετινού Συμποσίου για μετατροπή της χώρας μας σε ‘Νέα Ενεργειακή Πύλη της Ευρώπης’, είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε για αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις γειτονικές μας χώρες και με άλλα σημαντικά κέντρα επιρροής».

Στις δικές του παρατηρήσεις, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου ( ΡΑΕΚ), κ. Ανδρέας Πουλικκάς, αναφέρθηκε στην εισήγηση της ΡΑΕΚ προς την πολιτεία για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο ως μόνιμη κατάσταση και παράλληλη με εκείνη του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τα εγχώρια κοιτάσματα, για λόγους ασφάλειας εφοδιασμού και ανταγωνισμού αλλά και της ανάπτυξης της χρήσης φυσικού αερίου σε άλλους τομείς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της EC Natural Hydrocarbons Company Ltd Cyprus Charles Έλληνας υποστήριξε ότι παρόλο που μεγάλες εταιρείες στη βιομηχανία εργάζονται σε περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο για αναπλήρωση των αποθεμάτων τους, πολύ λίγα έργα έχουν προχωρήσει σε υλοποίηση τα τελευταία χρόνια λόγων των χαμηλών τιμών. Είπε επίσης ότι σε έναν κόσμο που υπάρχει πληθώρα ενεργειακών πόρων οι εξαγωγές γίνονται δύσκολες, ενώ είπε πως θεωρεί ότι μεγάλες εταιρείες όπως η ExxonMobil δεν θα προχωρήσουν με έργα αν δεν είναι κερδοφόρα.

Με πάνω από 25 ομιλητές και 130 συμμετέχοντες, το 5οΕνεργειακό Συμπόσιο Κύπρου διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και χορηγοί του ήταν οι εταιρείες EKO, J&P Avax, Pwc και Wartsila, ενώ υποστηρικτές ήταν η ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ, και ο CIPA. Επίσημος αερομεταφορέας ήταν η Cobalt και χορηγοί επικοινωνίας ήταν ο «Φιλελεύθερος», «Philenews»και ο «ΑΝΤ1». Χορηγοί επικοινωνίας του Συμποσίου ήταν οι ιστοσελίδες www.energia.gr , www.nomisma.com.cy και www. philenews. com, καθώς και οι εφημερίδες «Φιλελεύθερος», « Cyprus Weekly» και ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna Κύπρου.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron