Ενεργειακή Επικαιρότητα

Απομακρύνονται τα Σχέδια του Ριάντ για Αρχική Δημόσια Προσφορά της Aramco σε Διεθνές Χρηματιστήριο

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Μετ’ εμποδίων και με πολύ λιγότερο φιλόδοξο χαρακτήρα φαίνεται ότι προχωρά η αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco. Αν και το σαουδαραβικό βασίλειο έχει επενδύσει πολλά στην κίνηση αυτή για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, εν τούτοις σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η πολυαναμενόμενη ΙΡΟ αναμένεται να πραγματοποιηθεί μόνο στο χρηματιστήριο του Ριάντ, το Tadawul, και, μάλιστα όχι εφέτος, αλλά το 2019, ενώ η εισαγωγή σε ξένες χρηματαγορές ενδέχεται να ματαιωθεί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, προχθές, Δευτέρα, η αμερικανική εφημερίδα, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι επικαλέστηκαν μια σειρά από νομικούς κινδύνους ως λόγους για τη ματαίωση της εγγραφής της Aramco σε ξένα χρηματιστήρια, όπως η εσωτερική διάρθρωση αλλά και η υποχρέωση δημοσιοποίησης των οικονομικών στοιχείων.

«Ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman έχει παραιτηθεί από την ιδέα [της ΙΡΟ] με το σκεπτικό ότι οι νομικοί κίνδυνοι μιας καταχώρισης στις Η.Π.Α. θα μπορούσαν να είναι ανυπέρβλητοι», αναφέρει η Wall Street Journal στηριζόμενη σε δηλώσεις που έκαναν Σαουδάραβες αξιωματούχοι και άνθρωποι με γνώση της διαδικασίας, που, αν πραγματοποιηθεί όπως έχει προαναγγελθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή όλων των εποχών.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης προειδοποιήσει αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με άρθρο των Financial Times την περασμένη εβδομάδα, ότι η εγγραφή θα μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι το 2019 και μια διεθνής δημόσια εγγραφή θα μπορούσε να συμβεί ακόμα αργότερα. Τώρα, οι Wall Street Journal αναφέρουν ότι η εισαγωγή σε ξένο χρηματιστήριο μπορεί να μην πραγματοποιηθεί και καθόλου.

Ο Μπιν Σαλμάν, ο οποίος βρίσκεται στις Η.Π.Α. αυτήν την εβδομάδα για σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ και Αμερικανούς επιχειρηματίες, δεν αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την αρχική δημόσια προσφορά της Saudi Aramco, σύμφωνα με αξιωματούχους του βασιλείου.

Υπενθυμίζεται ότι, αρχικά, είχε εξεταστεί η εισαγωγή σε ορισμένες ξένες χρηματιστηριακές αγορές, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την Wall Street Journal, το CNBC ανέφερε τη Δευτέρα ότι η IPO της Aramco θα μπορούσε να λάβει χώρα στο Tadawul  μόλις το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ η οποιαδήποτε διεθνής εγγραφή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αργότερα, αν όχι καθόλου.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει, εξάλλου, ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι σήμερα υψηλότερες, σε σύγκριση με δύο έως τρία χρόνια πριν, όταν αποφασίστηκε η IPO της μεγαλύτερης πετρελαϊκής στον κόσμο, και, άρα, πλέον, η διαδικασία κρίνεται λιγότερο αναγκαία. Όπως είχε δηλώσει το 2016 ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, παρουσιάζοντας το φιλόδοξο σχέδιο Vision 2030, η δημόσια εγγραφή των μετοχών της Aramco, που αρχικά σχεδιαζόταν για το 2018, αποβλέπει στην άντληση 100 δισ. δολαρίων από το χρηματιστήριο, διαθέτοντας στο κοινό 5% της εταιρείας, με τη συνολική αποτίμηση του πετρελαϊκού κολοσσού να υπολογίζεται στα 2 τρισ. δολάρια.

Πάντως, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φάλιχ, είχε δηλώσει ότι η Σαουδική Αραβία ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο πιθανών νομικών προβλημάτων, εάν επιλέξει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για την αρχική δημόσια προσφορά της Aramco. Πριν από δύο εβδομάδες, ο αλ Φάλιχ ανέφερε επίσης ότι ο στόχος πραγματοποίησης της IPO της Aramco για το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα μπορούσε να μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο, αποκαλώντας την περίοδο που είχε προαναγγελθεί για την εισαγωγή ως τεχνητή προθεσμία.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες αν η ΙΡΟ πραγματοποιηθεί μόνο στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να είναι η έλλειψη επαρκούς ρευστότητας λόγω του μικρότερου μεγέθους του χρηματιστηρίου Tadawul, όπως αναφέρουν οι Amy Myers Jaffe και Jareer Elass σε άρθρο τους για το Council on Foreign Relations, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Η συνολική κεφαλαιοποίηση του σαουδαραβικού χρηματιστηρίου υπολογίζεται σε περίπου 470 δις δολάρια με 171 εισηγμένες εταιρείες, σε σύγκριση με την NYSE, για παράδειγμα, της οποίας η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται σε 21 τρισεκατομμύρια δολάρια με περισσότερες από 2.000 εισηγμένες εταιρείες. Έτσι, υπάρχει ανησυχία ότι το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να απορροφήσει τις μετοχές της Aramco και ότι μια τέτοια μεγάλη πώληση θα μπορούσε να δημιουργήσει υπερβολική μεταβλητότητα όταν οι επενδυτές θα πωλούν άλλες μετοχές για να ελευθερώσουν κεφάλαια για να αγοράσουν μετοχές της Aramco, υποστηρίζουν οι Jaffe και Elass.

Αξίζει, εξάλλου, να επισημανθεί ότι η Σαουδική Αραβία δεν αποκαλύπτει δημοσίως τα εναπομένοντα αποθέματα αργού πετρελαίου που διαθέτει, ενώ, όπως προειδοποιούν ειδικοί της αγοράς, και οι στενοί δεσμοί της Aramco με την κυβέρνηση του Ριάντ έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους επενδυτές.

(του Δημήτρη Φάρου, www.energia.gr, 21/03/2018)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron