Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ημερίδα ΙΕΝΕ: «Η Ελλάδα Ξοδεύει Χρήματα σε Πράγματα που Δεν Έχουν Μέλλον - Χρειάζεται Βελτίωση των Διαδικτυακών Υποδομών Ηλεκτρισμού και Αερίου»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκίνησαν οι εργασίες της σημερινής ημερίδας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι σημαντικών φορέων και αναλυτών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης, στην ομιλία του, περιέγραψε το περιβάλλον το οποίο θα διαμορφωθεί μετά τις αλλαγές στον τομέα της ενέργειας. Ειδικότερα, προτεραιότητα αποτελεί η μείωση των εκπομπών ρύπων, που θα επιτευχθεί, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηβασιλειάδης, μέσω δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και με την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παράλληλα, υπογράμμισε πως απαιτούνται επενδύσεις σε τομείς όπως το δίκτυο διανομής, ενώ χαρακτήρισε σημαντική παράμετρο την ύπαρξη ισχυρών διασυνδέσεων, που θα εξυπηρετήσουν την αγορά ηλεκτρικού συστήματος.

Μεταξύ των ομιλητών ξεχώρισε η τοποθέτηση του κ. Μιλτιάδη Ασλάνογλου ( Energy and Regulatory Economics Consultant, Alternate of the Board of Appeal, ACER) ο οποίος σημείωσε, πως οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας είναι γρηγορότερες από τη δυνατότητα της επιχειρηματικότητας να προσαρμοστεί σε αυτές. Ο κ. Ασλάνογλου εκτίμησε πως ο μηχανισμός εμπορίας ρύπων θα έχει αυξητική στάση, άλλωστε η τιμή CO2 διαμορφώθηκε στα 13 ευρώ. Παράλληλα, ανέφερε πως «περισσότερα από 10.000 MW λιγνιτικής ισχύος αναμένεται να αποσυρθούν, ενώ εκτιμάται η έλλειψη 40 TW μέχρι το 2030». Επεσήμανε ακόμα, πως χρειάζεται βελτίωση των διαδικτυακών υποδομών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ χαρακτήρισε κρισιμότερο ως πρόβλημα το ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί πως υπάρχουν αξίες εναπομένουσες, ενώ την ίδια ώρα ξοδεύει χρήματα σε πράγματα που δεν έχουν μέλλον.

Από την πλευρά του, ο κ. Βασίλης Ράλλης, ειδικός επιστήμονας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα γίνουν στο ΛΑΓΗΕ, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα διαχωριστεί σε δύο κομμάτια: σε ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας και σε διαχειριστή Α.Π.Ε. Ο κ. Ράλλης τόνισε πως το χρηματιστήριο Ενέργειας χρειάζεται για να υπάρχει μεταξύ άλλων, ένας μηχανισμός για τη διαμόρφωση της τιμής, αλλά και για την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων. Επιπλέον, σε σχέση με τη δημιουργία φορέα εκκαθάρισης, είπε πως «μέχρι σήμερα δεν υπήρχε με αποτέλεσμα να έχουν την ευθύνη οι διαχειριστές, ενώ δεν έχουν την τεχνική γνώση και τα κατάλληλα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι με ενδιαφέρον ακούστηκαν οι αλλαγές που σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά από τον ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα εγκαινιάστηκε το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων. Σε αυτό το πλαίσιο η κα Παναγιώτα Πιτσούνη, βοηθός διευθύντρια, στη Διεύθυνση Διαχείρισης Νήσων του ΔΕΔΔΗΕ, ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσει ένας υβριδικός σταθμός στην Τήλο, ενώ σύντομα θα προχωρήσουν πιλοτικά έργα σε αρκετά νησιά, που στόχο έχουν τη διείσδυση των Α.Π.Ε.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron