Άρθρα-Αναλύσεις

Ξεπερνά τις Εκτιμήσεις της ΙΕΑ και του ΕΙΑ η Αισιοδοξία της Shell για το Μέλλον των Φωτοβολταϊκών τον 21ο Αιώνα

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018

Ακόμη και τις εκτιμήσεις φορέων όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) και η Διεύθυνση Ενεργειακών Πληροφοριών του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) φαίνεται ότι ξεπερνά σε αισιοδοξία η Shell όσον αφορά το μέλλον των ΑΠΕ και ειδικότερα της ηλιακής ενέργειας.

Ειδικότερα, ο διεθνής πετρελαϊκός κολοσσός στη νέα του έκθεση με τίτλο Sky (βλ. εδώ), προβλέπει ρυθμούς αύξησης των ηλιακών φωτοβολταϊκών κατά 20% ετησίως, με όλη τη νέα ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να καλύπτεται από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια από τη δεκαετία του 2030 και εξής. Στο πλαίσιο αυτών των προβλέψεων, η ηλιακή ενέργεια θα φτάσει τα 6.500 GW εγκατεστημένης δυναμικότητας έως το 2035 και από τότε έως το 2070 θα προστίθενται περίπου 1.000 GW ετησίως, με το παγκόσμιο «αποτύπωμα» των φωτοβολταϊκών να αγγίζει την έκταση της Ισπανίας.

Η έκθεση Sky είναι η τρίτη που αφορά σενάρια για το μέλλον της ενέργειας τον 21ο αιώνα και, ακολουθώντας τις άλλες δύο εκθέσεις της Shell, Mountains και Oceans, προβλέπει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για τις ΑΠΕ πολύ πιο πριν από το 2050. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο το εξειδικευμένο διαδικτυακό περιοδικό PV- Magazine, η EIA και η IEA προβλέπουν πολύ λιγότερο δυναμική ανάπτυξη για την ηλιακή ενέργεια, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας να εκτιμά, μάλιστα, ότι τα φωτοβολταϊκά θα εμφανίσουν στασιμότητα στα μέσα του αιώνα. Το PV- Magazine παρατηρεί, επίσης, ότι, πέραν των επικρίσεων που αρκετοί ακαδημαϊκοί εξέφρασαν για τις προβλέψεις του ΙΕΑ και του ΕΙΑ, οι δύο οργανισμοί δείχνουν μια καταπληκτική ανικανότητα να προσαρμόσουν τις προβλέψεις τους στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που τα προηγούμενα σενάρια που εκδόθηκαν και από αυτούς δεν κατάφεραν να διαβλέψουν την ανάπτυξη που είχαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την άλλη, σε αντίθεση με τις άλλες δύο εκθέσεις της Shell, η Sky επιφυλάσσει έναν ισχυρό ρόλο για την πολιτική και τις αγορές, και, κυρίως, οραματίζεται έναν κόσμο όπου η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας περιορίζεται κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα, παρά την βελτίωση στην ενεργειακή αποδοτικότητα, προβλέπει αύξηση στη ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας. Ειδικότερα, η Shell κάνει λόγο για διπλασιασμό της παγκόσμιας ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας από το 2000 έως το 2050 με την αύξηση να συνεχίζεται και πέραν αυτού του χρονικού ορίου.

Πέραν των προαναφερθεισών εκτιμήσεων για τα φωτοβολταϊκά, η Sky προβλέπει μεγάλες αυξήσεις στα αιολικά, τη βιομάζα και άλλες μορφές ΑΠΕ, αλλά δεν φτάνουν το μέγεθος της προβλεπόμενης ανάπτυξης για τα φωτοβολταϊκά. Ειδικότερα, η έκθεση θεωρεί ότι η ηλιακή ενέργεια το 2050 θα καλύπτει μερίδιο της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας ίσο σχεδόν με το πετρέλαιο και, επιπλέον ,ότι θα αποτελέσει την κυρίαρχη πηγή παγκόσμιας πρωτογενούς ενέργειας - όχι μόνο για τον ηλεκτρισμό, αλλά για κάθε μορφή ενέργειας - μέχρι το 2070.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με μια τεράστια αύξηση στην διάδοση των ηλεκτρικών οχημάτων (ΗΥ). Η Sky προβλέπει ότι τα ηλεκτροκίνητα θα αντιπροσωπεύουν περισσότερες από τις μισές παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων ήδη από το 2030 και αυτό θα ισχύει για όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα έως το 2050, λόγω του συνδυασμού τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων οχημάτων και της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η Shell δεν αναγνωρίζει την σημασία της παγκόσμιας αλλαγής του κλίματος μόνο μέσα από την έκθεση αυτή, όπου παρουσιάζει μελλοντικά ενεργειακά σενάρια σύμφωνα με τη συμφωνία των Παρισίων. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς ομολόγους της, η αγγλο-ολλανδική πετρελαϊκή έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης μεριδίου 44% στην αμερικανική εταιρεία Silicon Ranch, της εξαγοράς της μεγαλύτερης ανεξάρτητης εταιρείας ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, First Utility, αλλά και της εγκατάστασης 250 MW στην Αυστραλία, ενώ έχει επενδύσει και στην Sunseap της Σιγκαπούρης.

(του Δημήτρη Φάρου, από www.energia.gr, 04/04/2018)

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron