Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης (OIES) Φιλοξένησε Σεμινάριο του IENE για την Ενεργειακή Μετάβαση και Ασφάλεια στη ΝΑ Ευρώπη

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 11 Απριλίου 2018

Μετά από πρόσκληση της Δρ. Katja Yafimava, senior research fellow του OΙES, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IENE, κ. Κωστής Σταμπολής, επισκέφθηκε την Οξφόρδη στις 16 Μαρτίου όπου ηγήθηκε σεμιναρίου το οποίο ασχολήθηκε με τα βασικά ζητήματα ενεργειακής μετάβασης και ενεργειακής ασφάλειας. Στο σεμινάριο συμμετείχε ένας μικρός κύκλος εμπειρογνωμόνων που περιελάβανε μερικούς από τους κορυφαίους ερευνητές του OIES. Στην παρουσίασή του, ο κ. Σταμπολής επικεντρώθηκε στην παρατηρούμενη ανισότητα μεταξύ των δηλωμένων και επιδιωκόμενων ενεργειακών και κλιματικών στρατηγικών και στόχων της ΕΕ και της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα εγχώρια ανθρακικά αποθέματα. Ένας συνδυασμός οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων εμποδίζει την αποσύνδεση των τοπικών οικονομιών που εξαρτώνται από τον άνθρακα και ως εκ τούτου η μετάβαση, μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια, σε ένα απανθρακοποιημένο περιβάλλον παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, ιδίως επειδή η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και οι προσπάθειες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης βρίσκονται επίσης πολύ πίσω.

Το φυσικό αέριο κερδίζει διαρκώς έδαφος ως προτιμώμενο καύσιμο για πολλές χώρες της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και θα μπορούσε πράγματι να αποτελέσειτην απαραίτητη ενεργειακή γέφυρα κατά τη μετάβαση σε καθαρότερο περιβάλλον. Ωστόσο, όπως δείχνει η έρευνα του IENE, η διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της περιοχής τα τελευταία 15 περίπου χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας και τις αλλαγές στα πρότυπα συμπεριφοράς των καταναλωτών, είναι αργή και συνδέεται με προβλήματα που σχετίζονται με την προσφορά , αύξηση κόστους και τα δίκτυα διανομής. Παράλληλα, η ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για τις περισσότερες χώρες της περιοχής, ειδικά λόγω της πρόσφατης ιστορίας και των περιστατικών διακοπής της ροής. Συνεπώς, η αυξημένη χρήση φυσικού αερίου θα μπορούσε να ενισχύσει την ασφάλεια, αλλά η κατασκευή και η θέση σε λειτουργία νέων υποδομών είναι εξαιρετικά αργή.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με μια παρουσίαση από τον Κ. Σταμπολή μιας πρόσφατης εργασίας του IENE σχετικά με τον Νότιο Διάδρομο και την πρότασή του για την υιοθέτηση μιας προσέγγισης "διευρυμένου διαδρόμου", ώστε να συμπεριληφθεί μια σειρά νέων διασυνδετήριων σημείων και πυλών εισόδου που προκύπτουν από πληθώρα νέων διασυνδέσεων , μεγάλων αγωγών και τερματικών σταθμών φυσικού αερίου, ιδίως LNG.«Ο συντονισμός, η βελτιστοποίηση και η διαχείριση ενός πολύπλευρου "διευρυμένου νοτίου διαδρόμου", σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστούν σε συνεχή βάση οικονομικά ανταγωνιστικές τιμές και επαρκείς προμήθειες φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές αγορές, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση», καταλήγει ο κ. Σταμπολής.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron