Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το ΙΕΝΕ συμμετείχε σε εκδήλωση ΜΚΟ για την ενέργεια που διοργανώθηκε από τη Bουλγαρική Προεδρία στη Σόφια

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Το IENE συμμετείχε σε μια ημερίδα υψηλού επιπέδου που διεξήχθη στις 15 Μαρτίου στη Σόφια, στο πλαίσιο της Βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ. Η εκδήλωση αφορούσε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής. Το ΙΕΝΕ εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής ερευνών κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στη συνάντηση και παρουσίασε τον ρόλο και τις θέσεις του Ινστιτούτου.

Η παρουσία του ΙΕΝΕ στην εκδήλωση αποδείχτηκε ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το Ινστιτούτο είναι μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος έχει ουσιαστικά συμβάλλει τα τελευταία χρόνια στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης μέσω της διεξαγωγής εστιασμένων μελετών, της διοργάνωσης πολυάριθμων εκδηλώσεων και τη συμμετοχή του σε δημόσιες διαβουλεύσεις και προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΕΝΕ είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις εμπειρίες του με μια ευρύτερη ομάδα αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μεζαρτάσογλου αναφέρθηκε σε μια σειρά παρελθουσών δραστηριοτήτων του ΙΕΝΕ στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, οι οποίες έχουν ήδη βοηθήσει στη διαμόρφωση των ενεργειακών πολιτικών. Σε περιφερειακό επίπεδο, τόνισε τη διεξαγωγή από το ΙΕΝΕ τα τελευταία 10 χρόνια του "Ενεργειακού Διαλόγου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη" σε ετήσια βάση (από το 2007) με κύριο στόχο τη συμβολή σε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου για τα βασικά ενεργειακά ζητήματα της περιοχής αλλά και τη διευκόλυνση για την πολύ αναγκαία συνεργασία μεταξύ προμηθευτών και καταναλωτών, προωθώντας έτσι τον ρόλο της ΝΑ Ευρώπης ως ενεργειακής γέφυρας Ανατολής-Δύσης και Βορρά-Νότου . Ο κ. Μεζαρτάσογλου αναφέρθηκε επίσης στη μελέτη (M26) του IENE για τον "Κάθετο Διάδρομο: Από το Αιγαίο έως τη Βαλτική", η οποία περιέγραψε και ανέλυσε για πρώτη φορά την έννοια του κάθετου διαδρόμου για τη μεταφορά φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη. Μια μελέτη η οποία σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως από διάφορα Υπουργεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε τη συμμετοχή του ΙΕΝΕ στην Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) με την συμμετοχή του κ. Κωστή Σταμπολή, του Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου, η οποία είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς αναμένεται ότι θα συμβάλει στη διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Αυτός ήταν και ο λόγος για τη διοργάνωση μιας ad hoc συνάντησης του IENE για την «Ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου 2017 και επικεντρώθηκε στα κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, που σχεδόν οδήγησαν σε black-out την χώρα τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Ιανουάριο του 2017.

Ο κ. Slavtcho Neykov, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ενέργειας (EMI) , με την υποστήριξη του Υπουργείου Ενέργειας της Βουλγαρίας, διοργάνωσε αυτή την ημερίδα, η οποία ήταν μέρος των εκδηλώσεων υπό τη B ουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Στη διάσκεψη συμμετείχαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων και ΜΚΟ από τη Μολδαβία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, μεταξύ άλλων, ο κ. Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, κ. Temenuzka Petkova, Υπουργός Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και o κ. Janez Kopač, Διευθυντής της Γραμματείας της Ενεργειακής Κοινότητας.


Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron