Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

O Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ Συμμετείχε στην Παρουσίαση της Έκθεσης του New Nuclear Watch Institute για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΝΑ. Ευρώπης

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018

Ο κ. Κωστής Σταμπολής, εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, βρέθηκε στην Σόφια, στις 10 Μαΐου όπου συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, με αφορμή την παρουσίαση της ειδικής έκθεσης που συνέταξε το  New Nuclear Watch Institute (NNWI) για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΝΑ. Ευρώπης, καθώς και για τον αντίκτυπο των νέων τάσεων και πολιτικών στον τομέα.

To  Συνέδριο που συγκάλεσε ο κ.  Slavtcho  Neykov , ειδήμονας σε θέματα Ενεργειακής Πολιτικής και πρώην επικεφαλής της  Energy  Community , προσείλκυσε σημαντικό αριθμό ενεργειακών επιστημόνων από την Βουλγαρία.

Η εναρκτήρια έκθεση του NNWI παρουσιάστηκε από τον κ.  Tim  Yeo , Μέλος του Βρετανικού Κοινοβουλίου για περισσότερα από τρείς δεκαετίες, τη χρονική περίοδο μεταξύ 1983-2015. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως βουλευτής ο ο κ. Tim Yeo χρημάτισε Πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2010-2015), καθώς και της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου (2005-2010), ενώ διετέλεσε και Υπουργός Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου (1993-1994), επί κυβερνήσεων Τζον Μέιτζορ.

Στην τελευταία του έκθεση το 
New  Nuclear  Watch  Institute  αποκαλύπτει τη σοβαρότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην ΝΑ. Ευρώπη. Εξ αιτίας της χρόνιας ανεπάρκειας επενδύσεων, της διάλυσης του Ανατολικού Μπλοκ και του κατακερματισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας η περιοχή χαρακτηρίζεται πλέον από ενεργειακές υποδομές που είναι αναξιόπιστες, αναποτελεσματικές και μη βιώσιμες.

Η έκθεση του 
NNWI  καθιστά σαφή, την επείγουσα ανάγκη να δρομολογηθούν σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της παραγωγικής δυναμικότητας σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όχι μόνο για την προστασία της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά και για να καταφέρουν οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων ( COP 21), για το Κλίμα.

Πιο ειδικά, η επιτάχυνση της διαδικασίας απεμπλοκής από τον άνθρακα σε συνδυασμό με τη σταθερή αύξηση του ανά μονάδα κόστους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -από κοινού με τις προβλεπόμενες διαταραχές στη ζήτηση- θα μπορούσε να επιφέρει τη διόγκωση του ελλείμματος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έως, το νωρίτερο, το 2027.

Ας σημειωθεί ότι στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχε ενεργά και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής, ο οποίος αναφέρθηκε στα δεδομένα και στις προβλέψεις του Ινστιτούτου για τις προοπτικές της πυρηνικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, όπως αυτές αναλύονται στη μεγάλη μελέτη αναφοράς "SEE Energy Outlook 2016/2017" που εξεδόθη πέρυσι.

Ακολουθεί η συνοπτική παρουσίαση της έκθεσης στο τμήμα περιφερειακών ειδήσεων του site .
 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron