Ενεργειακή Επικαιρότητα

Με Κυρώσεις Απειλούν οι ΗΠΑ, Λόγω του Nord Stream 2

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

Σύμφωνα με σημερινή ανταπόκριση του Bloomberg, κυρώσεις κατά γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών εταιρειών απειλούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα συνδέει την Ρωσία με την Γερμανία.

Με τις σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ να μην διανύουν την καλύτερη περίοδό τους, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι ο αγωγός θα αυξήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αλλά και ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την κατασκευή του αγωγού, ώστε να εγκαταστήσει έναν υποθαλάσσιο εξοπλισμό παρακολούθησης. Την καλυμμένη απειλή διατύπωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά θέματα Σάντρα Αντκερκ, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναρωτιέται διά στόματος, Ντόναλντ Τουσκ, «με φίλους σαν αυτούς (ΗΠΑ), τι να τους κάνεις τους εχθρούς». 

Παράλληλα οι «28» προσπαθούν να βρουν με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν από τις αμερικανικές κυρώσεις μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μετά το αρχικό σοκ που προκάλεσε στην Ευρώπη η ατζέντα του Ντόναλντ Τράμπ, «Η Αμερική πρώτα», τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να συνασπίζονται και να προσπαθούν να εφαρμόσουν δική τους πολιτική, διακριτή από την αμερικανική. Ωστόσο, στο θέμα Nord Stream 2 οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κοινή θέση, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ χωρών την ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους χθες στο Βερολίνο, η κ. Αντκερκ είπε πως το έργο του Nord Stream 2 μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων, με βάση νόμο που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο τον Αύγουστο του 2017. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, που είχε ψηφιστεί ως απάντηση στην ανάμειξη της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις αμερικανικές εκλογές του 2016, η αμερικανική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε όποιους σχετίζονται με οποιοδήποτε ρωσικό ενεργειακό έργο, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2. «Πράγμα που σημαίνει ότι οποιοδήποτε έργο (για την κατασκευή) αγωγού, και υπάρχουν πολλά έργα ανά την υφήλιο, κινδυνεύει να του επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών.

Η Royal Dutch Shel, η Wintershall, θυγατρική της BASF, η Uniper, η OMV και η Engie έχουν συμφωνήσει για να παράσχουν στην Gazprom χρηματοδότηση για τον αγωγό Nord Stream 2. Η κ.Αντκερκ απέρριψε ως «ανεφάρμοστη» την πρόταση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, πως η Ουκρανία θα αποζημιωθεί για απώλεια εσόδων που θα έχει, εξαιτίας της λειτουργίας του Nord Stream 2, ο οποίος θα την παρακάμπτει. Ως εναλλακτικές λύσεις η Αντκερκ πρότεινε η Ευρώπη να προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα, την ανατολική Μεσόγειο, την Αλγερία και , τελικά, από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

 (energia.gr, 18/05/2018)

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron