Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Συνέδριο ΙΕΝΕ: Στο Επίκεντρο της Ενεργειακής Στρατηγικής η Ενεργειακή Αποδοτικότητα με Έμφαση στα Κτήρια

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 29 Μαΐου 2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 24 Μαϊου 2018, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα, το Συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με τίτλο «Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα».

Περισσότεροι από 25 ομιλητές και περισσότερους από 100 συμμετέχοντεςαπό την Ελλάδα και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ανέδειξαν τις σοβαρές προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας, στον κτιριακό και βιομηχανικό τομέα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Εν όψει των νέων υψηλών στόχων που έχει θέσει η ΕΕ για την βελτίωση κατά 30% της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο 40%, για την ίδια χρονική περίοδο, αλλά και των πρόσφατων σημαντικών εξελίξεων αναφορικά με τις συζητήσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) αποφάσισε να διοργανώσει το ολοήμερο συνέδριο στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει μία σφαιρική ενημέρωση και αξιολόγηση της όλης κατάστασης.

Με ειδική αναφορά στα κτίρια και τη βιομηχανία αλλά και τις επιχειρήσεις, η ειδική εκδήλωση του ΙΕΝΕ, με τη συμμετοχή και βοήθεια έμπειρων στελεχών της αγοράς και γνωστών εμπειρογνωμόνων, χαρτογράφησε τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ συνέβαλε στο να διατυπωθούν εκτιμήσεις για τις επερχόμενες αλλαγές, σε θεσμικό, τεχνικό και επενδυτικό επίπεδο.

Μεταξύ των άλλων σημαντικών ζητημάτων που απασχόλησαν τους Συνέδρους, ήταν και το επίκαιρο θέμα της ενεργειακής φτώχειας, τα μέτρα και οι στρατηγικές που ήδη εφαρμόζονται, ή μελετώνται, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στο Συνέδριο εξετάστηκε ακόμη το ζήτημα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ εξετάστηκε, παράλληλα, το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα.

Ξεχωριστή ενότητα στο πλαίσιο του Συνεδρίου αποτέλεσε το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και, ιδίως, ο ρόλος των κτιρίων του Δημοσίου Τομέα (κεντρική διοίκηση, περιφέρειες, δήμοι), ενώ έγινε ανασκόπηση όλων των εν εξελίξει προγραμμάτων (π.χ. ο ρόλος του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α).

Η επιχειρούμενη κλίμακα παρεμβάσεων στον τομέα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στη χώρα μας κατά την επόμενη 12ετία κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη, εάν λάβουμε υπόψη ότι θα διενεργούν και ενεργειακές παρεμβάσεις σε περίπου 25.000 κατοικίες ετησίως, ενώ έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, θα έχουν ανακαινιστεί,. Συνολικά, 300.000 κατοικίες, με τις κατοικίες που θα ανεγερθούν να υπολογίζονται στις περίπου 200.000. Έτσι, όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς του Υπουργείου, το 2030 το προς ανακαίνιση κτιριακό απόθεμα θα έχει μειωθεί από 4,3 εκατ. που είναι σήμερα, σε 3,8 εκατ. Μπορεί τα ανωτέρω νούμερα να μοιάζουν συντηρητικά, αφού προϋποθέτουν μια μάλλον χαμηλή οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 2,0%, ωστόσο αυτό μπορεί μνα αλλάξει εάν η ελληνική οικονομία επανέλθει σε πιο υγιείς αναπτυξιακούς ρυθμούς, οπότε θα δούμε περισσότερες εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας οι οποίες να καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα.

Εξετάστηκαν, επίσης, οι δυνατότητες για τη βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις, καθώς και η παρουσίαση καλών πρακτικών σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, σημαντική στιγμή του Συνεδρίου αποτέλεσε η συμμετοχή στελεχών του Τραπεζικού Τομέα, τα οποία εξέθεσαν τις πρωτοβουλίες του χρηματοοικονομικού τομέα στα Χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και την Εξοικονόμηση Ενέργεια σε κτήρια και επιχειρήσεις, τις πράσινες προμήθειες, αλλά και το ρόλο των ΕΕΥ ( ESCO) για την επίτευξη των στόχων που θέτουν οι οδηγίες και οι αντίστοιχοι ελληνικοί νόμοι για το θέμα.

Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών στο Συνέδριο ήταν ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γ.Γ. ΥΠΕΝ, η κα.  Jessica Glicker, αναλυτής της  International Energy Agency (IEA) καθώς και η κα Βασιλική Σίτα, της Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υποστηρικτές του Συνεδρίου του ΙΕΝΕ ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας και η κορυφαία ενεργειακή εταιρεία  ENSCO, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», και το κορυφαίο ελληνικό ενεργειακό  portal  « energia. gr».

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron