Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Εξαιρετική Επιτυχία Σημείωσε η Κοινή Εκδήλωση Ι.ΔΙ.Σ και ΙΕΝΕ για την Τουρκία εν Όψει των Εκλογών στις 24/6

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018

Εν όψει των τουρκικών εκλογών στις 24 Ιουνίου, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και το Κέντρο Διεθνούς & Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας & Διακυβέρνησης (ΚεΔΕΠΟΔ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία ημερίδα με θέμα: «Τουρκία: Ηγεμονικός Αναθεωρητισμός σε Ρευστό Περιβάλλον».

Η ανωτέρω συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, το απόγευμα στην Αίθουσα Έκδηλώσεων του Ι.ΔΙ.Σ. (Χιλλ 3-5, Πλάκα) και συγκέντρωσεπολυπληθές ακροατήριο. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπήρξε ανασκόπηση των τελευταίων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία και συζητήθηκε εκτενώς το πώς αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα. Αναλύθηκαν, επίσης, οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τη χώρα μας από την περαιτέρω ανάπτυξη της Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα τα επόμενα χρόνια, έχοντας ως στόχο της ενεργειακής της πολιτικής το 2023, έτος όπου η χώρα θα γιορτάσει την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Συντονιστής της πρώτης συνεδρίας της ημερίδας με τίτλο «Εσωτερικές τάσεις και διαιρέσεις στο δρόμο προς τις εκλογές» ήταν ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Καπόπουλος, και ομιλητές οι κύριοι Κώστας Α. Λάβδας, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Κώστας Υφαντής, Αναπληρωτής Καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου, καθώς και ο δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων Ι.ΔΙ.Σ.

Τη δεύτερη συνεδρία της ημερίδας, με τίτλο «Η Τουρκία ως περιφερειακή αναθεωρητική δύναμη», συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Κακολύρης, Επικεφαλής Ερευνητικού Προγράμματος «Πολιτικό και Εκλογικό Παρατηρητήριο» του ΚεΔΕΠΟΔ, με ομιλητές τους κυρίους Χάρη Παπασωτηρίου, Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντή του Ι.ΔΙ.Σ., τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Καθηγητή του ιδίου Πανεπιστημίου και τον Αντώνη Κλάψη, Διδάσκοντα Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επιστημονικό Συντονιστή ΚεΔΕΠΟΔ. 

Tην τρίτη και τελευταία συνεδρία της ημερίδας, με τίτλο «Η ενεργειακή πτυχή της Τουρκικής ισχύος», συντόνισε ο κ. Χρήστος Δήμας, Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής και μέλος του Δ.Σ του ΙΕΝΕ, ενώ ενεργή ήταν η συμμετοχή του Ινστιτούτου με ομιλίες των κυρίων Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, Επικεφαλής Έρευνας του ΙΕΝΕ, και Κωστή Σταμπολή, Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ. Ο κ. Μεζαρτάσογλου επικεντρώθηκε σε μία σύντομη παρουσίαση του ενεργειακού προφίλ της Τουρκίας, καλύπτοντας την τρέχουσα κατάσταση της ενεργειακής προσφοράς και ζήτησης της χώρας, τις ενεργειακές της υποδομές, την υψηλή της ενεργειακή εξάρτηση, κυρίως για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το ενεργειακό της μείγμα καθώς και το ιδιαίτερα φιλόδοξο πλάνο ενεργειακής πολιτικής για το 2023, κάνοντας ειδική μνεία στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και την ένταξή της στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Στη τοποθέτησή του, ο κ. Σταμπολής αναφέρθηκε στις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και πως αυτές έχουν ενταθεί την τελευταία δεκαετία στους κλάδους του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της εμπορίας πετρελαίου. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα οικονομικά μεγέθη της Ελληνο-Τουρκικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα ανέρχονται στα €2.5-3.0 δις Ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών το 2017, με αντίστοιχες εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού της τάξης των €250-300 εκατ. Το καθαρό κόστος εισαγωγών-εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας είναι της τάξεως των €130.0 εκατ. και το κόστος εισαγωγών φυσικού αερίου στα €150.0 εκατ.

Άρα, η συνολική ενεργειακή οικονομική σχέση μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας είναι έντονα πλεονασματική προς όφελος της Ελλάδας. Επίσης, αναφέρθηκε στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Ελληνο-Τουρκικής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στην ενέργεια, αλλά και στις κοινές ενεργειακές προκλήσεις. Τελειώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σταμπολής έθεσε μετ’ επιτάσεως το ερώτημα ως προς την προέλευση του φυσικού αερίου από τις αρχές του Ιανουαρίου 2020, αφού η ρωσική Gazprom έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις παραδόσεις μέσω της Βουλγαρίας και τον σήμερα χρησιμοποιούμενο αγωγό Trans Balkan, αφού μέχρι τότε θα ενεργοποιηθεί ο υπό κατασκευή σήμερα Turkish Stream. «Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο κ. Σταμπολής, «από τις αρχές του 2020 θα αυξηθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από την Τουρκία. 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron