Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Τα Κρίσιμα Ζητήματα της Ενεργειακής Πολιτικής στο Επίκεντρο του «Ενεργειακού Διαλόγου για τη ΝΑ Ευρώπη»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2018

Με την έντονη παρουσία αντιπροσώπων από αρκετές χώρες και τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών και αξιωματούχων από μεγάλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς ξεκίνησε, χθες, τις εργασίες του ο 11ος «Ενεργειακός Διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη», (SE Europe Energy Dialogue), που πραγματοποιείται στο The Met Hotel, στην Θεσσαλονίκη.

Ανοίγοντας την ετήσια διάσκεψη που οργάνωσε για άλλη μια φορά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης παρουσίασε το ειδικό θέμα για το φετινό «SEEED), με τίτλο «Η Μετάβαση της Ενεργειακής Αγοράς και η Ενεργειακή Ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη», που υποδηλώνει τη ρευστή κατάσταση που χαρακτηρίζει τις υφιστάμενες Ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές και την ανάδειξη της ενεργειακής ασφάλειας ως θέμα πρωταρχικής σημασίας για την ενεργειακή πολιτική.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωστής Σταμπολής, εκτελεστικός διευθυντήε του ΙΕΝΕ υπογράμμισε τη συνάφεια του φετινού Ενεργειακού Διαλόγου με τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ΕΕ, έναντι των πρόσφατα συμφωνηθέντων στόχων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ΚΑΙ την ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και τις δυσχέρειες που προκύπτουν αναφορικά με την εφαρμογή των πολιτικών απομάκρυνσης από τον άνθρακα στην ΝΑ Ευρώπη.

Παράλληλα, ο Δρ. Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) που εδρεύει στο Παρίσι απέστειλε το δικό του μήνυμα προς το φόρουμ, μέσω αποκλειστικού βίντεο. Ο Δρ. Birol χαιρέτησε την πρωτοβουλία του ΙΕΝΕ να διοργανώσει τον φετινό Ενεργειακό Διάλογο σε περιφερειακό επίπεδο, κάτι που είναι, όπως τόνισε, ενδεικτικό των προσπαθειών που καταβάλλονται, παγκοσμίως, από ομάδες κρατών, για να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την ολοκλήρωση της αγοράς και την διαχείριση των ενεργειακών πηγών.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ υπογράμμισε, επίσης τη σημασία της ΝΑ Ευρώπης ως διάδρομος-κλειδί για την ενεργειακή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών αγορών καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλονται, εσχάτως, προκειμένου να διαφοροποιηθούν οι δρόμοι της ενέργειας και οι προμηθευτές. Ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΝΑΡ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με την επέκτασή του, τον αγωγό ΤΑΡ που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της κατασκευής θα παίξουν ρόλο-κλειδί, τόνισε ο Δρ. Birol. Αυτοί οι αγωγοί δεν θα βοηθήσουν απλώς, να διαφοροποιηθούν οι διαδρομές του φυσικού αερίου, αλλά θα παράσχουν εναλλακτική τροφοδοσία σε φυσικό αέριο στις απαιτητικές ευρωπαϊκές αγορές, κατέληξε ο ίδιος.

Μιλώντας κατά την εναρκτήρια συνεδρία του φόρουμ, ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας Και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές νομοθετικές αρχές προκειμένου, αφενός μεν να συμμορφωθούν με τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την απομάκρυνση από τον άνθρακα, αφετέρου δε, να αναβαθμίσει τον τομέα παραγωγής ενέργειας που εν προκειμένω, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους λιγνιτικούς σταθμούς παραγωγής και από τις ολοένα αυξανόμενες εισαγωγές φυσικού αερίου, που αυξάνουν την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας. Στην παρουσίασή του, ο κ. Βερροιόπουλος επικεντρώθηκε, επίσης, στα ζωτικής σημασίας θέματα που σχετίζονται με την έρευνα και τη βιομηχανική πολιτική τα οποία συνδέονται άμεσα με τη συνολική προσπάθεια της χώρας να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μίγμα, μέσω μιας μεγάλης κλίμακας εισαγωγής των ΑΠΕ και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Σημαντική παρέμβαση στο φόρουμ πραγματοποίησε και ο κ. Tim Yeo, πρόεδρος του The New Nuclear Watch Institute και πρώην Υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην ομιλία του στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας του Ενεργειακού Διαλόγου, τόνισε την ανάγκη απεξάρτησης από τον Άνθρακα καθώς και την ανάγκη εξάλειψης των ορυκτών καυσίμων από τις Μεταφορές. Επισήμανε, ακόμη, πως μέρος της λύσης για τα εγγενή προβλήματα της ΝΑ Ευρώπης θα πρέπει να είναι η Πυρηνική Ενέργεια.

Η εναρκτήρια συνεδρία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. Gurbuz Gonul, Αcting Director of Country Support and Partnerships, IRENA, της Διεθνούς Διακυβερνητικής Υπηρεσίας, που ασχολείται με τα ζητήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στην παρουσίασή του, ο κ. Gonul εξήγησε λεπτομερώς το ρόλο του IRENA στον τομέα της ανάλυσης και προώθησης των ΑΠΕ σε σύμπραξη με τις χώρες-μέλη.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron