Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το ΙΕΝΕ Συμμετείχε Ενεργά Στο 3ο Ετήσιο Ιρακινο-Ευρωπαϊκό Φόρουμ

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 11-12 Ιουλίου 2018 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental το 3ο Ιρακινο-Ευρωπαϊκό Φόρουμ Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων, που διοργάνωσε το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Αναπτύξεως σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βαγδάτης.

Τα πρόσφατα επιτεύγματα του Ιράκ, η νίκη επί της τρομοκρατίας και οι θετικές πολιτικές εξελίξεις έχουν καταφέρει να ενισχύσουν το κύρος του Ιράκ διεθνώς και να ανοίξουν το δρόμο προς μία νέα εποχή, αυτή της ανοικοδόμησής του.Πολλές χώρες, μαζί με περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο τεράστιο αυτό έργο, ενώ ο ιρακινός ιδιωτικός τομέας, εκπροσωπούμενος από την Ένωση Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας του Ιράκ, διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην προσέλκυση διεθνών εταιρειών, με σκοπό να εισέλθουν σε συνεργασία με τους Ιρακινούς ομολόγους τους. Το συγκεκριμένο φόρουμ έδωσε έμφαση στο ρόλο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βαγδάτης και την αναζήτηση επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ του ιρακινού ιδιωτικού τομέα με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Τα θέματα και οι συζητήσεις του φόρουμ είχαν άμεση σχέση με την ανοικοδόμηση του Ιράκ και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του, του πετροχημικού και αγροτικού τομέα, ενώ υπήρξε συνεδρία σχετικά με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την διά βίου μάθηση. Ένας από τους επιχειρηματικούς τομείς που δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν ο κλάδος της ενέργειας με την ενεργή συμμετοχή του ΙΕΝΕ και πιο συγκεκριμένα του κ. Κωστή Σταμπολή, Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου, ο οποίος στην παρουσίασή του αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες, τις τεχνικές δεξιότητες και βιομηχανική εμπειρία της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα και πως αυτές μπορούν να φανούν χρήσιμες στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, όπου καταβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια για την αποκατάσταση των ενεργειακών υποδομών και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου. Ως γνωστό, η χώρα μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα διύλισης, παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων ΑΠΕ, βιομηχανικής παραγωγής και εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων, μονάδων αφαλάτωσης, κατασκευαστικών υλικών για μόνωση (πχ. αλουμίνια) και παραγωγής καλωδίων και ηλεκτρονικών μετρητών για βιομηχανικές και εμπορικές χρήσεις, μεταξύ άλλων.

Επίσης, ο κ. Σταμπολής αναφέρθηκε λεπτομερώς στις κύριες ενεργειακές εξαγωγικές δραστηριότητες της Ελλάδας, με την παρουσία πολλώνεγχώριων ενεργειακών εταιρειών να συγκαταλέγονται στις κορυφαίες στο είδος τους παγκοσμίως, όπως η Συστήματα Sunlight, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάθεση μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές, καταναλωτικές εφαρμογές και εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας, ο Όμιλος Βιοχάλκο μέσα από τα Ελληνικά Καλώδια, με έμφαση στην ανάπτυξη προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως υποβρύχια καλώδια και καλώδια υψηλής και υπερυψηλής τάσης, καθώςκαι σωλήνων κατάλληλων για αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Σωληνουργία Κορίνθου,και η Landis + Gyr, η οποία παράγει και εξάγει ηλεκτρικούς μετρητές. Για όλους τους ανωτέρω λόγους, κατέληξε ο κ. Σταμπολής, η Ελλάδα, διαθέτοντας έναν πολύ εκτενή, έμπειρο και απόλυτα σύγχρονο ενεργειακό τομέα, είναι σε θέση σήμερα να συνδράμει αποτελεσματικά το Ιράκ στην ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των ενεργειακών του υποδομών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, οι ενεργειακές εξαγωγές της Ελλάδας (πετρελαϊκά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, κλπ.) ανήλθαν σε €7 δις το 2016, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 28% των συνολικών εξαγωγών της χώρας. Ομοίως, η Ελλάδα εισήγαγε ενεργειακά προϊόντα και πρώτες ύλες αξίας €9.8 δις ή 23% των συνολικών εισαγωγών το 2016. Οι ενεργειακές εξαγωγές της Ελλάδας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΕΝΕ, αναμένεται να φθάσουν τα €10-12 δις μέχρι το 2025, εξισορροπώντας τις εισαγωγές ή δημιουργώντας ακόμα και πλεόνασμα εξαγωγών.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron