Άρθρα-Αναλύσεις

ΕΕ: Ο Ελληνικός …Άνεμος στην Κορυφή της Ηλεκτροπαραγωγής

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Ωστόσο, όσον αφορά στην παραγωγή αιολικής ενέργειας, η Ελλάδα βρέθηκε το Σάββατο στην 7ηθέση με 27,2GWh. Στην κορυφή ήταν η Γερμανία με 107,3GWh, η Ισπανία 94.4GWh, η Βρετανία με 57,4GWh, η Γαλλία με 56,8GWh, η Δανία με 27,9GWhκαι η Σουηδία με 27,5GWh.

Γενικότερα, όσον αφορά στις επενδύσεις αιολικών, σύμφωνα με τηνWindEurope,το πρώτο εξάμηνο του 2018,ηΕυρώπη πρόσθεσε 4,5 GW αιολικής ενέργειας, σημαντικά μειωμένη ισχύς σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, οπότε είχαν προστεθεί 6,1 GW.

Ειδικότερα, τα 3,3 GW αφορούν σε νέες επενδύσεις αιολικής ενέργειας στην ξηρά, με κυρίαρχες δυνάμεις τη Γερμανία (1,6 GW), τη Γαλλία (605 MW) και την Δανία (202 MW). Το υπόλοιπο 1,2 GW αιολικής ενέργειας σε υπεράκτια πάρκα αφορά κυρίως έργα στη Βρετανία (911 MW), στο Βέλγιο (175 MW) και στη Δανία (28 MW). Η Γερμανία πρόκειται να εγκαταστήσει νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Έως το τέλος του 2018, εκτιμάται ότι θα κατασκευαστούν συνολικά 3,3 GW σε υπεράκτια πάρκα και 10,2 GW σε χερσαίες εγκαταστάσεις. Δηλαδή 13,5GWνέας αιολικής «δύναμης» στην Ευρώπη. Όπως δήλωσε και ο διευθυντής πολιτικής της Wind Europe, κ.Πιέρ Ταρντιό, «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για ένα …σταθερό έτος σε νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων»,αν και η ανάπτυξη προχωρά σε λίγες αγορές. Οι αριθμοί αποκρύπτουν επίσης ορισμένες ανησυχητικές τάσεις. Η Γαλλία έχει εγκαταστήσει πολλούς νέους χερσαίους αιολικούς σταθμούς φέτος, αλλά δεν έχει εκδώσει ούτε μια καινούργια άδεια τους τελευταίους οκτώ μήνες λόγω διοικητικών προβλημάτων - τα οποία διαφάνηκαν και από την περιορισμένη συμμετοχή στην τελευταία δημοπρασία.

Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, όλα τα κράτη μέλη, πρέπεινα ανακοινώνουν πενταετές χρονοδιάγραμμα και την ισχύ των δημοπρασιών. Αυτό είναι καθοριστικό, σύμφωνα με τον Ταρτιό, για την αλυσίδα εφοδιασμού και για τη διατήρηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη. Οι επενδύσεις, όπως επισημαίνει, προχωρούν μόνο όταν οι κυβερνήσεις έχουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Και ο στόχος για την Ευρώπη είναι ιδιαιτέρως φιλόδοξος καθώς πρέπει να φτάσει το 32% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2030, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι «εξαρτημένη» από τη Βρετανία, η οποία βρίσκεται πολύ μπροστά όσον αφορά σε νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων. Αντιθέτως, στη Γερμανία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο ρυθμός των νέων εγκαταστάσεων επιβραδύνθηκε, και όπως σημειώνει ο κ. Ταρντιό, πρέπει άμεσα να βελτιώσουν και να επιταχύνουν τα σχέδιά τους σε αιολικά πάρκα.


Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron