Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το IENE Συμμετείχε Ενεργά στο Ετήσιο Συνέδριο Ενέργειας STEAM στην Κωνσταντινούπολη

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Το ΙΕΝΕ συμμετείχε στο υψηλού επιπέδου συνέδριο υπό τον τίτλο "19th  International Energy Arena", το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Το θέμα τ oυ φετινού συνεδρίου ήταν "Ενέργεια: Γεωπολιτική, Τάσεις και Προκλήσεις", ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε σημαντικά ζητήματα, όπως οι ενεργειακές επενδύσεις και οι πηγές χρηματοδότησης,  οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την Τουρκία, όσον αφορά στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο. 

Το IENE εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του τμήματος μελετών κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, ο οποίος παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές χρήσης φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, το ΙΕΝΕ είχε την ευκαιρία να μοιραστεί τις γνώσεις και την εξειδίκευσή του με μια ευρύτερη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Μεζαρτάσογλου αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στις αγορές φυσικού αερίου της ΝΑ Ευρώπης και στις προοπτικές για έναν «Διευρυμένο Νότιο Διάδρομο - Expanded South Corridor», δεδομένου ότι πολλά έργα υποδομής βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, γεγονός που θα διευκολύνει την εισαγωγή και περαιτέρω χρήση φυσικού αερίου. 

Η έννοια του Διευρυμένου Νότιου Διαδρόμου περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου, τους τερματικούς σταθμούς LNG και τις υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου, που θα τροφοδοτούν το σύστημα, με τις ποσότητες φυσικού αερίου να κατευθύνονται, στη συνέχεια, προς τις κύριες ευρωπαϊκές αγορές. Επιπλέον, ο Διευρυμένος Νότιος Διάδρομος θα παρέχει τις απαραίτητες ποσότητες για τη λειτουργία ενός ή περισσότερων περιφερειακών κόμβων εμπορίας φυσικού αερίου, των  gas trading hubs, ενισχύοντας έτσι την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και το εμπόριο φυσικού αερίου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη ερευνητικών κέντρων και ενεργειακών εταιρειών από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Λίβανο και την Τουρκία, μεταξύ άλλων, ενώ η κα. Erika Olson, Οικονομική Ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, ο κ. Mithat Rende, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Κατάρ, και ο κ. Matthew Bryza, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Αζερμπαϊτζάν, συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες του.

Η SOCAR ήταν ο κύριος χορηγός του συνεδρίου, που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών, Τεχνικών και Οικονομικών Ερευνών της Τουρκίας, STEAM, ενώ οι Natixis, Tekfen İ nş aat, Deloitte και Ankon Consulting απαρτίζουν τους υπόλοιπους χορηγούς.

 


 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron