Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Επίσκεψη του ΙΕΝΕ Στο Καστελλόριζο στο Πλαίσιο Εκπόνησης Μελέτης για την Ενεργειακή Αυτάρκεια της Νήσου

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018

Ο ερευνητής του ΙΕΝΕ, Αλέξανδρος Περέλλης, επισκέφθηκε το Καστελόριζο (18-22/9) στο πλαίσιο της εκπόνησης της νέας μελέτης του Ινστιτούτου σχετικά με την «Ενεργειακή Αυτάρκεια του Καστελλόριζου», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, η επίσκεψη του ΙΕΝΕ στο νησί αποσκοπούσε, κυρίως, στη διερεύνηση της τελικής χρήσης της ενέργειας των τελικών-καταναλωτών, για την οποία διεξήχθη ειδική έρευνα μέσω ερωτηματολογίου. 

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας πραγματοποιήθηκε σειρά συνεντεύξεων με τις τοπικές αρχές, όπως την αστυνομία, τη στρατιωτική δύναμη του νησιού, το λιμεναρχείο, την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, το δήμο, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπου συγκεντρώθηκαν διάφορες χρήσιμες πληροφορίες για την τελική χρήση ενέργειας στο Καστελλόριζο. Επιπλέον, η οδική και περιπατητική επισκόπηση της νήσου αποκάλυψαν πολλές πληροφορίες για το έδαφος, οι οποίες υποδεικνύουν, εν δυνάμει, πιθανές τοποθεσίες για εγκαταστάσεις ΑΠΕ, δηλαδή, ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκές συστοιχίες. Συγκεντρώθηκαν, επίσης, από τις τοπικές αρχές, άλλα στοιχεία σχετικά με την ενέργεια, όπως η χρήση νερού, η ζήτηση ενέργειας για αφαλάτωση και στατιστικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση και τη δραστηριότητα του νησιού, η οποία αποτελεί σημαντική αιτία αύξησης της ζήτησης ενέργειας.

Επιπλέον, η μελέτη, η οποία εκπονείται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ και με την οικονομική υποστήριξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, των ΕΛΠΕ και ΔΕΔΔΗΕ, διερευνά την εγκατάσταση ενός αυτόνομου ενεργειακού συστήματος που θα τροφοδοτείται από αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια και μπαταρίες, το οποίο θα υποστηρίζεται από το υπάρχον σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ψυχρή εφεδρεία. Το έργο προσεγγίζει την απανθρακοποίηση της τοπικής παραγωγής ενέργειας, ως αποτέλεσμα της υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ (90% -95%) και της ελαχιστοποίησης της εξάρτησης της νήσου από το πετρέλαιο.

Ένας από τους κύριους στόχους του έργου είναι η ανάλυση της τρέχουσας και προβλεπόμενης μελλοντικής ενεργειακής ζήτησης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των δημόσιων χώρων, της αφαλάτωσης, των σκαφών και των οδικών μεταφορών του νησιού, ενώ αξιολογείται ένα μελλοντικό ρεαλιστικό σενάριο εξηλεκτρισμού και απανθρακοποίησης της ζήτηση ενέργειας και τέλος, ο σχεδιασμός του συστήματος πραγματοποιείται με τη βοήθεια υπολογιστικών εργαλείων που αναπτύσσονται από το Ινστιτούτο, δηλαδή ενός υπολογιστικού μοντέλου, μικτού ακέραιου γραμμικού προγραμματισμού, το οποίο στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της ανάγκης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ή στην ελαχιστοποίηση της αναγκαίας αποτελεσματικής χωρητικότητα των μπαταριών του συστήματος.

Εκτιμάται ότι η ανωτέρω μελέτη θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2018 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron