Ενεργειακή Επικαιρότητα

Τον Νοέμβριο Θα Υποβληθούν οι Δεσμευτικές Προσφορές για τα ΕΛΠΕ

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

Οι δεσμευτικές προσφορές για το πλειοψηφικό ποσοστό στα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ αναμένεται να κατατεθούν τον επόμενο μήνα, αφού προηγηθεί η απόφαση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επί της διαδικασίας, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters, πηγή με γνώση των διαδικασικών της πώλησης.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προεπιλέξει την αγγλοελβετική Glencore Energyκαι την ελβετική Vitol Holding στο πλαίσιο της πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ από κοινού, από το ελληνικό Δημόσιο και την Paneuropean Oil και Industrial Holdings. Όπως μεταδίδει το Reuters αξιωματούχος κοντά στην πώληση δήλωσε ότι οι προσφορές για τα ΕΛΠΕ αναμένονται «προς το τέλος Νοεμβρίου», αφότου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίσει για το αν ο επίδοξος αγοραστής θα πρέπει να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο ποσοστό.

Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean Oil κατέχει το 45,5% των ΕΛΠΕ και το Δημόσιο το 35,5%. Ο καθένας θέλει να κρατήσει ποσοστό 15% στην εταιρία μετά την πώληση.Με βάση την ελληνική νομοθεσία, επενδυτής που αποκτά πάνω από το ένα τρίτο των μετοχών μιας εταιρίας θα πρέπει να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση, εκτός αν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, όπως συμβαίνει με τα ΕΛΠΕ.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο, νομικοί σύμβουλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί υποχρεωτική δημόσια πρόταση, καθώς το ποσοστό πωλείται από κοινού από το Δημόσιο και από ιδιώτη επενδυτή. Πρόσθεσε ακόμη ότι η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα αναμένεται σύντομα και σίγουρα πριν τις τελικές προσφορές. «Οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν το ύψος της χρηματοδότησης που θα χρειαστεί», τόνισε ο ίδιος.

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron