Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Η Ανάγκη για Περιφερειακή Συνεργασία Υπογραμμίστηκε στο 3ο Workshop του ΙΕΝΕ για Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων

Ημ/νία δημοσίευσης: Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία και με την ευρεία συμμετοχή ειδημόνων, γεωλόγων και έμπειρων στελεχών διεθνών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του upstream της ΝΑ Ευρώπης, οι εργασίες του 3ου Workshop για Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων (3rd SE Europe Hydrocarbons Upstream Workshop) που διοργανώθηκε, για τρίτη φορά, έπειτα από το 2012 και το 2013, από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Το υψηλού επιπέδου Workshop του ΙΕΝΕ, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ), στις 30/31 Οκτωβρίου, 2018, στο Royal Olympic Hotel στην Αθήνα, επικεντρώθηκε στην παρουσίαση των πρόσφατων ερευνητικών εργασιών, καθώς και στην αξιολόγηση του υδρογονανθρακικού δυναμικού στην Αν. Μεσόγειο, την Αδριατική και την Μαύρη Θάλασσα.

Η εναρκτήρια συνεδρία του Workshop ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη, Προέδρου του ΙΕΝΕ και συνεχίστηκε με τα εισαγωγικά σχόλια της κας. Τερέζας Φωκιανού, Προέδρου της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ.

Η κα. Φωκιανού αναφέρθηκε στις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και συνέδεσε την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με την αλματώδη ζήτηση ενέργειας.

Στο βήμα τη διαδέχτηκε ο κ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, ο οποίος στα σχόλιά του, τόνισε πως το Workshop αναδεικνύει τις ιδιαίτερα σημαντικές δυνατότητες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής και επισήμανε, πως προϋπόθεση για την αποτελεσματική αξιοποίησή τους είναι η στρατηγική συνεργασία των χωρών της περιοχής.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δρ. Γιάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που αποκτά η έρευνα υδρογονανθράκων σε βαθιά και υπερβαθιά θαλάσσια ύδατα, τονίζοντας πως ο τομέας προσανατολίζεται αποκλειστικά σε αυτού του είδους της έρευνα, την προσεχή πενταετία.

Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ ανακοίνωσε πωςη Εταιρεία έχει ετοιμάσει πέντε νέα projects, που αφορούν σε ισάριθμα θαλάσσια οικόπεδα, προσθέτοντας πως πρόκειται, για περιοχές συνολικής έκτασης 32.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο θαλάσσιο τμήμα ανάμεσα στον Μεσσηνιακό Κόλπο και δυτικά των Χανίων, καθώς και νότια της Κρήτης.

Στην δεύτερη συνεδρία της οποίας προήδρευσε ο Dr Hans Hutta, General Manager, International Center for Petroleum & Industrial Management, ICM, από την Αυστρία , μίλησαν οι Dr Valentin Kunev, Chairman, Balkan and Black Sea Petroleum Association, από την Βουλγαρία , η Dr Valentina Ivan, Director Energy Investment Policy, EnerCap Capital Partners, από την Ρουμανία και ο Dr Giorgi Tatishvili, Head of the State Agency of Oil and Gas, από την Γεωργία .

Στοιχεία και απόψεις για τα θέματα ενδιαφέροντος του εντατικού Workshop ανέπτυξαν , επίσης , ο Dr Yurdakul Yigitguden, Independent Energy Advisor and Former Coordinator of OSCE Economic and Environment Activities, Organization for Security and Co-operation in Europe, από την Τουρκία καθώς και ο Dr Charles Ellinas, CEO, Cyprus Natural Hydrocarbons Company Ltd., από την Κύπρο .

Την δεύτερη ημέρα των εργασιών του 3ου Workshop, η τρίτη συνεδρία, στην οποία προήδρευσε η κα. Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ, επικεντρώθηκε στην έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, με έμφαση στα υποθαλάσσια τμήματα ανάμεσα σε Κροατία και Ιταλία, καθώς και σε εκείνα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας.

Μίλησαν ο κ. Ilia Gjermani, Head, Regulatory & Management, Petroleum Sector, του Υπουργείου Οικονομίας Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας, η Dr. Vlatka Vanicek, Director of Sector for Environmental Protection, της Croatian Hydrocarbon Agency, ο Δρ Σπυρίδων Μπέλλας, Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥ, ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Α.Ε. και ο Δρ Κωνσταντίνος Νικολάου, Technical Advisor, της Energean Oil & Gas και μέλος του ΔΣ του IENE.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την τέταρτη συνεδρία, που είχε ως αντικείμενο συζήτησης τα τεκταινόμενα στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Α. Μεσόγειο, με στόχευση στις προοπτικές που διανοίγονται μετά την ανακάλυψη των σημαντικών κοιτασμάτων στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Προήδρευσε ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Flow Energy και μίλησαν η Δρ Κατερίνα Κωστάκη, γεωλόγος της ΕΔΕΥ, ο καθηγητής Αβραάμ Ζελελίδης του Πανεπιστημίου των Πατρών, ο κ. Ivan Inchenko, Energy Consultant, από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Dr Gina Cohen, Consultant to the Natural Gas Industry, από το Ισραήλ και ο κ. Ντένης Ανεστούδης, Exploration Manager, της Energean Oil & Gas.

Η διήμερη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Βασικοί χορηγοί τουWorkshopήταν η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (ΕΛΠΕ), η ENERGEAN GAS & OIL και η δικηγορική εταιρεία, KG Law Firm, ενώ, χορηγοί επικοινωνίας ήταν το Energia.gr, το πρωτοπόρο ελληνικό πόρταλ για την ενέργεια και η NEW EUROPE, η εβδομαδιαία εφημερίδα που εκδίδεται τις Βρυξέλλες.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron