Άρθρα-Αναλύσεις

Κρούουν τον Κώδωνα του Κινδύνου οι Επιστήμονες για τις Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

του Δημήτρη Αβαρλή

Η επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες χτυπάει καμπανάκι σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα. Η χώρα μας, ήδη σε διάστημα λίγων μηνών, έχει βιώσει δύο τεράστιες τραγωδίες, τις πλημμύρες στην Μάνδρα που στοίχισαν τη ζωή σε 23 ανθρώπους και τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, που άφησαν πίσω τους 99 νεκρούς. Αποτελεί επομένως αναγκαιότητα η εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου πολιτικής προστασίας.Το παράδοξο, βέβαια, είναι ότι ενώ έχουν γίνει αρκετές μελέτες σε σχέση με την κλιματική αλλαγή , παρόλα αυτά δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει κληθεί ξανά στο παρελθόν να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός άλλου φυσικού φαινομένου. Του φαινομένου των σεισμών

Σε μεγάλο βαθμό έχει επιτύχει να ανταποκριθεί στην πρόκληση και αυτό φαίνεται από το γεγονός, ότι ενώ έχουμε αρκετούς σεισμούς -κατά τη διάρκεια της χρονιάς- δεν διαταράσσεται η στατική δομή των κτιρίων. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το ΤΕΕ, την Τρίτη, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επισημάνθηκε από δύο κορυφαίους επιστήμονες, τον Ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό και τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, η ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σύστημα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των πλημμυρών, όπως υπάρχει για τους σεισμούς. Ο κ. Ζερεφός στη συγκεκριμένη εκδήλωση υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση του κόσμου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, η Ελλάδα αναμένεται να βιώσει τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής. Ειδικότερα, θα αυξηθεί η μέγιστη διάρκεια της ξηρασίας, εξαιτίας της ανακατανομής των βροχών. Παράλληλα, τόνισε πως την περίοδο 2020-2050 θα αυξηθεί κατά 20 ημέρες η περίοδος χωρίς βροχή, ενώ θα αυξηθεί κατά 10% η ταχύτητα του ανέμου.

Από την άλλη πλευρά, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, στην ίδια εκδήλωση αναφέρθηκε στην περίπτωση της Μάνδρας , τονίζοντας πως δύο ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στα τραγικά γεγονότα της περσινής χρονιάς. Αφενός, το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του οικιστικού ιστού της περιοχής βρίσκεται πάνω στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης, αφετέρου η έντονη βροχόπτωση. Μάλιστα εντύπωση είχαν προκαλέσει τα όσα είχε πει ο καθηγητής πριν λίγες ημέρες, για τις πλημμύρες. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ είχε αναφέρει πως υπάρχον 160 περιοχές στην Ελλάδα που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον πλημμυρικά φαινόμενα αντίστοιχα της Μάνδρας. Επιτακτική ανάγκη για τον κ. Λέκκα η εφαρμογή ενός σύγχρονου σχεδίου πολιτικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να δαπανηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την θωράκιση του κράτους απέναντι στα ακραία φαινόμενα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πυρκαγιών με ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο που θα προτείνει στην Πολιτεία η ανεξάρτητη επιτροπή για τη διαχείριση των πυρκαγιών υπαίθρου και δασών, που συστήθηκε μετά από αίτημα του πρωθυπουργού. Η μελέτη θα κατατεθεί μέχρι τέλος του χρόνου, όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε η επιτροπή.

Τέλος, αξίζει να επισημανθούν δύο ακόμα στοιχεία. Πρώτον, ότι η κλιματική αλλαγή θέτει ως επιτακτική ανάγκη η χώρα μας να στραφεί προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εκμεταλλευόμενη τον αέρα και τον ήλιο. Θεωρείται αναγκαιότητα καθώς η αύξηση της τιμής στα δικαιώματα των ρύπων, καθιστά ακριβή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Δεύτερον, η χώρα μας θα πρέπει εφαρμόσει νέους στόχους για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron