Ενεργειακή Επικαιρότητα

Περισσότερα από 680 GW Αιολικής Ισχύος θα Συνδεθούν στα Δίκτυα την Επόμενη Δεκαετία

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018

Περισσότερα από 680 GW νέας αιολικής ισχύος θα συνδεθούν στα δίκτυα σε παγκόσμιο επίπεδο εντός της επόμενης δεκαετίας, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Wood Mackenzie Power & Renewables. Η Wood Mackenzie πρόσφατα αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 2% την πρόβλεψή της για την αύξηση της αιολικής ισχύος στην έκδοση του Global Wind Power Market Outlook Update για το δ΄ τρίμηνο του 2018, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν το γ΄ τρίμηνο. «Οι περισσότερες προσθήκες νέας ισχύος θα συμβούν μεσοπρόθεσμα, αυξάνοντας τις ετήσιες προσθήκες στο διάστημα 2020 - 2023 κατά μέσο όρο κατά 2,7 GW», ανέφερε η έκθεση.

Η ευρωπαϊκή υπεράκτια αιολική ενέργεια ωριμάζει

Σύμφωνα με την έκθεση, η ωρίμανση του ευρωπαϊκού υπεράκτιου αιολικού τομέα εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό μοχλό ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας στην περιοχή. Ο κ. Luke Lewandowski, Διευθυντής Ερευνών για την Ενέργεια και τις ΑΠΕ σε Βόρεια και Νότια Αμερική, ανέφερε στην έκθεση ότι μέχρι τα τέλη του 2018 θα εγκατασταθούν στην Ευρώπη 16 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος, ενώ περισσότερα από 47 GW αναμένεται να συνδεθούν στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας από το 2018 έως το 2027.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ενθάρρυνε τις κυβερνήσεις άλλων περιοχών στο να υποστηρίξουν την υπεράκτια αιολική ενέργεια, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις στρατηγικές μείωσης του άνθρακα και τους στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και να διασφαλίσουν περισσότερο τον εγχώριο ενεργειακό εφοδιασμό τους.

Οι αγορές αιολικής ενέργειας της Αμερικής και της Αυστραλίας

Ο Lewandowski δήλωσε ότι οι ελκυστικές τιμές αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των κρατικών προμηθειών τόσο από τις πρωτοπόρες Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Μασαχουσέτη και τη Νέα Υόρκη, ενώ μακροπρόθεσμα η τάση αυτή θα διαδοθεί και σε άλλες Πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και το Ντέλαγουερ.

«Η προσθήκη νέων αιολικών μονάδων θα αυξήσει την εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύ στις ΗΠΑ σε περίπου 10 GW μέχρι τα τέλη του 2027, αντιπροσωπεύοντας το 15% της συνολικής νέας παραγωγικής ισχύος κατά την επόμενη δεκαετία», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Στις υπόλοιπες χώρες της Αμερικής, τα αποτελέσματα των εκλογών σε Βραζιλία, Μεξικό και Κεμπέκ (Καναδάς), επηρεάζουν ή ενδέχεται να επηρεάσουν τις προοπτικές της αιολικής ενέργειας στις εγχώριες αγορές.

Η ζήτηση στον τομέα της χερσαίας αιολικής ενέργειας στην Αυστραλία προμηνύει προσαρμογές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, καθώς οι αδειοδοτήσεις μέσω δημοπρασιών και οι δεσμεύσεις χρηματοδότησης έχουν ήδη ξεπεράσει τους χρονικούς στόχους και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή, σύμφωνα με την έκθεση. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Αυστραλίας θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά σχεδόν 2 GW των προοπτικών του δ΄ τριμήνου του 2018 σε σύγκριση με αυτές του γ΄ τριμήνου, αλλά και την αύξηση σε 5 GW της ισχύος των έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή, σημειώνεται.

Σκανδιναβικές χώρες

Οι σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία) παρουσιάζουν τις σημαντικότερες μεταβολές στις προοπτικές της χερσαίας αιολικής ενέργειας στην έκθεση της Wood Mackenzie για το δ΄ τρίμηνο. Με αύξηση μεγαλύτερη των 5 GW από το γ΄ στο δ΄ τρίμηνο του 2018, αυτές οι τρεις χώρες θα αντιπροσωπεύουν το 15% της νέας χερσαίας αιολικής ισχύος που θα εγκατασταθεί στην Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron