Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το ΙΕΝΕ Ανάρτησε τα Συμπεράσματα του Ετήσιου Συνεδρίου του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2018»

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2018

Στις 22 και 23 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ετήσιο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2018» του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με θέμα «Στρατηγικός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ενεργειακών Αγορών», θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Ένας στρατηγικός σχεδιασμός που περιλαμβάνει την πρόοδο της τεχνολογίας στο νέο ψηφιακό περιβάλλον και ένα αυστηρότερο πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας, ικανό να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές γεωπολιτικές απειλές αλλά και τους περιορισμούς που θέτουν οι στόχοι ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής.

Το Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του ΙΕΝΕ, «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που έκλεισε 23 χρόνια συνεχούς διοργάνωσης (ξεκίνησε το 1996 από τον κ. K. Ν. Σταμπολή αρκετά πριν από την ίδρυση του ΙΕΝΕ), έχει αναδειχθεί σε θεσμό, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου, Ελλήνων και ξένων εμπειρογνωμόνων διεθνούς εμβέλειας και εξεχουσών προσωπικοτήτων από τον παγκόσμιο ενεργειακό χώρο που συνεισφέρουν στον ουσιαστικό διάλογο προάγοντας έναν γόνιμο προβληματισμό σχετικά με όσα συμβαίνουν στο ζωτικό χώρο της ενέργειας.

Το φετινό Συνέδριο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος και συγχρόνως ανέδειξε την ανάγκη για τη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να συμβάλουν σε μια ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, και σ’ ένα πιο ισορροπημένο νέο ενεργειακό μίγμα. Από την άλλη, η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος για την έρευνα υδρογονανθράκων, καθώς, επίσης, και η ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών στον τομέα της ενέργειας είναι ουσιαστικής σημασίας έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για τους επενδυτές και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ενδεικτικά, κάποια από τα βασικά συμπεράσματα του φετινού Συνεδρίου μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

· Οι κεντρικές στρατηγικές κατευθύνσεις του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας είναι η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος.Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, προβλέπονται σημαντικές παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ετήσιος ρυθμός βελτίωσης τουλάχιστον 1,5%. Απαιτείται ένα πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» ετησίως, που ισοδυναμεί με ενεργειακές παρεμβάσεις σε περίπου 50.000 κατοικίες, για να φτάσουμε τους στόχους του 2030.

· Ο στόχος για το 2030 είναι η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% στη συνολική κατανάλωση και στο 55%-57% στην ηλεκτροπαραγωγή), ο περιορισμός του ρόλου του λιγνίτη (στο 17%) και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο.

· Προβλέπονται επενδύσεις ύψους €8,8 δισ. την επόμενη δεκαετία στις υποδομές του ηλεκτρικού συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούνται τα έργα για τη διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης, ενώ προωθείται η διασύνδεση της χώρας με τις γειτονικές στην κατεύθυνση διαμόρφωσης μιας περιφερειακής ενοποιημένης αγοράς στο πλαίσιο του λεγόμενου μοντέλου – στόχου (Target model). Το πλαίσιο λειτουργίας των σχετικών αγορών έχει ήδη διαμορφωθεί και το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα μέσα του 2019.

· Ο ηλεκτρισμός εξελίσσεται ως κύριος ενεργειακός φορέας με επέκταση των χρήσεων υποκαθιστώντας ορυκτά καύσιμα, καθώς διεισδύει σχεδόν παντού, όπως οι μεταφορές, η θέρμανση/ψύξη κλπ., αποτελώντας και μοχλό ανάπτυξης. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η παραγωγή υδρογόνου για τις κυψέλες καυσίμου σε λεωφορεία και φορτηγά που εισέρχονται με γρήγορους ρυθμούς στην αγορά θα αποτελέσουν προέκταση του ηλεκτρικού δικτύου.

· Ο τομέας του upstream στη χώρα μας βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η μέχρι τώρα πορεία των ερευνών. Άλλωστε, όπως τονίσθηκε επανειλημμένως στο Συνέδριο, η αξιοποίηση των φυσικών πόρων είναι μία αναπτυξιακή επιλογή με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

· Η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως χώρα-κλειδί στη μεταφορά φυσικού αερίου, καθώς προωθεί και συμμετέχει σε μεγάλα έργα υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου που αναβαθμίζουν το ρόλο της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Πιο συγκεκριμένα, η χώρα μας οδεύει στο άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ έχει ήδη επιτευχθεί ο διαχωρισμός προμήθειας και διανομής, δίνοντας τη δυνατότητα στους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές να μπορούν να επιλέγουν προμηθευτή. Επίσης, από 1η Ιανουαρίου του 2018, όλοι οι καταναλωτές έχουν πλέον το δικαίωμα να επιλέγουν προμηθευτή φυσικού αερίου, προχωρώντας έτσι σε δομικές μεταρρυθμίσεις της λιανικής αγοράς.

· Αναπόσπαστο κομμάτι του μακροχρόνιου σχεδιασμού πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 250 και πλέον συνέδρων, ενώ κατά την διήμερη διάρκειά του πάνω από 40 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν τη δυναμική και τις προοπτικές του ενεργειακού τομέα στο εσωτερικό και στη διεθνή σκηνή και προέβαλαν τις δυνατότητες προσαρμογής του στις νέες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας και υπό τη σκιά της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας.

Το σύνολο των εργασιών του ετήσιου Συνεδρίου του ΙΕΝΕ έχει αναρτηθεί στο https://www.iene.eu/el/congress/12/energy-and-development-2018?p=57

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron