Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Oι Ομιλίες των κ.κ. Χατζηβασιλειάδη και Σταμπολή στην Εκδήλωση για την Κοπή της Βασιλόπιτας του ΙΕΝΕ: «Ατενίζουμε το Νέο Έτος με Αισιοδοξία-Νέα Project Εν Όψει»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019

Σε μια άκρως επιτυχημένη εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, το ΙΕΝΕ έκοψε την πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα, παρουσία περισσότερων των 60 ατόμων, εταίρων, μελών και του προσωπικού του Ινστιτούτου. 

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Ιωάννης Χατζηβασιλειάδης αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε ότι το Ινστιτούτο, που διανύει ήδη το 16ο έτος της λειτουργίας του, αναλαμβάνει ολοένα και αυξανόμενες δραστηριότητες που ανταποκρίνονται στις εξελίξεις του ενεργειακού τομέα και της αγοράς, αλλά και στις προσδοκίες των μελών του, ενώ επισήμανε πως εμπλουτίζεται, εκ παραλλήλου, η τακτική και έγκυρη ενημέρωσή τους, σε ό,τι αφορά στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ο ενεργειακός τομέας, συνέχισε ο κ. Χατζηβασιλειάδης, βρίσκεται σε μετάβαση, αλλάζει ριζικά και χαράσσεται μια μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή, «προς έναν καθαρό ενεργειακό τομέα και στην έξυπνη ενέργεια με αποφασιστικό μοχλό και οδηγό τις νέες ιδέες και τις νέες και καινοτόμες τεχνολογίες.»

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου υπογράμμισε ότι το ΙΕΝΕ, με καλά σχεδιασμένες δραστηριότητες προσπαθεί να συμβάλλει στην διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή αυτάρκεια και μεγιστοποιώντας τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους, πως, στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του ΙΕΝΕ, το 2018, με την συμμετοχή έμπειρων στελεχών του ενεργειακού τομέα από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζητήθηκαν και προβλήθηκαν οι καλύτερες Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Πρακτικές και νέες ιδέες και τεχνολογίες στην ενέργεια, που θα συμβάλλουν στην διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας.

«Το ΙΕΝΕ ανέλαβε, πέρυσι, πρωτοβουλίες για δράσεις στην έρευνα και σε εξειδικευμένες μελέτες, όπως εκείνη που αφορά στην ειδική μελέτη για την ενεργειακή αυτάρκεια του Καστελόριζου, όπου αναπτύχθηκε ένα υπολογιστικό μοντέλο με κατάλληλο λογισμικό για τον βέλτιστο σχεδιασμό ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας σε νησιωτικά συστήματα, αλλά και η πρότασή μας προς την ΔΕΗ, για διερευνητική μελέτη εγκατάστασης φωτοβολταϊκής μονάδας 300MW που έγινε αποδεκτή και θα υλοποιηθεί εντός του 2019», είπε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηβασιλειάδης αποκάλυψε πως οι αυξημένες δραστηριότητες του Ινστιτούτου και η ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξησης παραγωγικότητας καθιστούν αναγκαία την αναζήτηση μεγαλύτερου χώρου για να στεγάσουν το ΙΕΝΕ.

«Μετά από 16 χρόνια λειτουργίας, είναι μια ανάγκη που θα αντιμετωπισθεί στον καινούργιο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά, πριν ευχηθεί προς όλους τα Χρόνια Πολλά.

Το λόγο πήρε, αμέσως μετά ο κ. Κωστής Ν. Σταμπολής, Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τα παρευρισκόμενους εταίρους, μέλη και προσωπικό του Ινστιτούτου, ο κ. Σταμπολής είπε, μεταξύ άλλων: «Αποτελεί μεγάλη μου χαρά να βλέπω, σήμερα, ανάμεσά μας πολλούς από τους εταίρους, από τα μέλη και τους φίλους του Ινστιτούτου μας. Χάρη στο δικό σας αμείωτο ενδιαφέρον και την στήριξή σας, το ΙΕΝΕ έχει κατορθώσει, σήμερα, να ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στην αποστολή του, που δεν είναι άλλη από την διαρκή ενημέρωση και ανάλυση για τα βασικά ενεργειακά θέματα σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη, την εκπόνηση εξειδικευμένων και χρήσιμων μελετών για την βιομηχανία-με την ευρύτερη έννοια του όρου- και την αγορά γενικότερα, και ασφαλώς την οργάνωση εκδηλώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό υπό την μορφή συνεδρίων, ημερίδων και workshops.

Ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ τόνισε πως η χρονιά που πέρασε υπήρξε «λίαν δραστήρια για το Ινστιτούτο, με προώθηση του επιστημονικού του έργου μέσω της ολοκλήρωσης και έκδοσης σειράς μελετών, την συμμετοχή σε συνέδρια τρίτων, την έκδοση νέων τακτικών ενημερωτικών εκδόσεων, όπως η καθιέρωση του εβδομαδιαίου και μηνιαίου Δελτίου Ενεργειακής Ανάλυσης, το newsletter, για την ηλεκτροκίνηση (στα Ελληνικά και στα Αγγλικά) και το εβδομαδιαίο newsletter για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη με την υποστήριξη της εταιρείας Energy Live. Επίσης, την χρονιά που πέρασε, το ΙΕΝΕ οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων σε Βρυξέλλες (σε συνεργασία με την Eurelectric), Λονδίνο (σε συνεργασία με το Energy Institute), στην Οξφόρδη (στο Oxford Institute of Energy Studies), στην Θεσσαλονίκη, στην Λευκωσία και ασφαλώς στην Αθήνα. Εκδηλώσεις και δράσεις που έγιναν δυνατές χάρη στην οικονομική ενίσχυσηκαι υποστήριξη αρκετών από τα εταιρικά μαςμέλη, τις διοικήσεις των οποίων και θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω από το σημερινό βήμα».

Ο κ. Σταμπολής απηύθυνε θερμές ευχαριστίες στα ΕΛΠΕ, στην ΔΕΗ, στον ΑΔΜΗΕ, στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στον Όμιλο Μυτιληναίου, στην Energean Oil & Gas, στην Gastrade του Ομίλου Κοπελούζου, στον ΔΕΔΔΗΕ, στη ΔΕΠΑ, στην ΕΔΕΥ, στην Ήρων Θερμοηλεκτρική, στην Sunlight, στον όμιλο ΙΤΕ, στην ENSCO, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, στην δικηγορική εταιρεία KG Law Firm Κυριακίδης-Γεωργόπουλος, στην EuroAsia Interconnector, στην Εθνική Τράπεζα, στην Motoroil, στο ΚΕΠΑ του ΕΚΠΑ και στο E3M Lab του ΕΜΠ, ενώ αναφέρθηκε επιλεκτικά και σε ορισμένες εταιρείες και οργανισμούς εκτός Ελλάδος, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά και στηρίζουν το έργο του Ινστιτούτου, όπως οι Σερβικές NIS, Serbgas, EPS, οι Ρουμανικές ROEC και Εnel Green Power και το Συμβουλευτικό Κέντρο για την Ενέργεια και το Περιβάλλον της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών, το Energy Management Centre της Βουλγαρίας, η ΑΗΚ και ο Όμιλος Φωτιάδη στην Κύπρο, το IIEC του πανεπιστημίου Sabanci στην Κωνσταντινούπολη, η ΕΝΙ της Ιταλίας, η Energy Exemplar, με έδρα το Λονδίνο, και τέλος το International Energy Agency, με έδρα το Παρίσι, με το οποίο το ΙΕΝΕ έχει μια πολυετή συνεργασία.

Ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου συνέχισε, λέγοντας πως το ΙΕΝΕ, από την ίδρυσή του, «καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια στην λεπτομερή καταγραφή και τεκμηρίωση των συνεδρίων και άλλων παρεμφερών εκδηλώσεων που οργανώνει μέσω της έκδοσης πρακτικών (παλαιότερα), αλλά, κυρίως, μέσω της δημιουργίας αφιερωμένων (dedicated) microsites, όπου αναρτώνται όλες οι ανακοινώσεις και παρουσιάσεις με ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά απ’ όλα τα μέλη του ΙΕΝΕ. Κάτι που είναι απαραίτητο και εξαιρετικά χρήσιμο στην ευρύτερη προσπάθεια για την διασπορά της πληροφόρησης και την απόκτηση γνώσης που καταβάλλει το Ινστιτούτο.» Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Σταμπολής, «το ΙΕΝΕ ενισχύει το έργο του μέσω της αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης του έργου των Επιστημονικών του Επιτροπών (7 συνολικά: Ηλεκτρισμός, Φ.Αέριο, Υδρογονάνθρακες -Upstream and downstream, Ενεργειακή Αποδοτικότητα, ΑΠΕ και Γεωπολιτική). Η δημιουργία της νέας οργανικής θέσης του Knowledge Officer και της εισαγωγής μιας ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την επικοινωνία μεταξύ των μελών των Επιτροπών έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο κ. Σταμπολής επισήμανε πως «ατενίζουμε τον νέο χρόνο που μόλις ξεκίνησε με αισιοδοξία και σχέδια για νέα projects προσδοκώντας στην δημιουργία ενός πλέον συνεκτικού και αποτελεσματικού Ινστιτούτου προς όφελος των μελών του. Για αυτό και έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα εκδηλώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχουμε καταρτίσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μελετών, ενώ ταυτόχρονα προχωρούμε και στην οργάνωση σημαντικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων» και υπογράμμισε, ενδεικτικά, πως στις 13 Φεβρουαρίου το ΙΕΝΕ πρόκειται να παρουσιάσει, για πρώτη φορά, την ετήσια Έκθεσή του για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα, φιλοδοξώντας να καθιερώσει μια τέτοια έκδοση σε ετήσια βάση, ενώ στις 5 Μαρτίου, σε σύμπραξη με το ΥΠΕΞ οργανώνει Ημερίδα με θέμα την «Γεωπολιτική της Ενεργειακής Μετάβασης» ( The Geopolitics of Energy Transition) και στις αρχές Μαΐου την Ημερίδα για την έναρξη και λειτουργία της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τέλος, στην Βιέννη, στις Βρυξέλλες, στο Βουκουρέστι και στην Λευκωσία προγραμματίζονται, παράλληλα, εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, ενώ ανέφερε ότι ο 2ος Κύκλος Μαθημάτων σε μεταπτυχιακό επίπεδο, με θέμα την "Εισαγωγή στην Ενέργεια και την Γεωπολιτική" θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και Απρίλιο σε συνεργασία με το ΙΔΙΣ του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Στην κοπή της πίτας που ακολούθησε, το φλουρί έπεσε στον εταίρο του ΙΕΝΕ κ. Κώστα Παπαμιχαλόπουλο και από τα μέλη του ΙΕΝΕ, το φλουρί έπεσε στον κ. Κώστα Κατζέλη, στον οποίο δόθηκε ως δώρο ένα αντίτυπο ( hard copy) της τελευταίας μελέτης αναφοράς του Ινστιτούτου « SEEurope Energy Outlook2016/2017». Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στους χώρους του ξενοδοχείου Electra Palace.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron