Ενεργειακή Επικαιρότητα

Εν Αναμονή Σοβαρών Ενεργειακών Εξελίξεων στην Κύπρο: Μίνι Ζohr ο Γλαύκος;

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019

Αποκλειστικό energia.gr:«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, χθες το απόγευμα, στο Energia.gr, με αφορμή την είδηση που κυκλοφόρησε νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, ότι η ExxonMobil «αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στο οικόπεδο 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Τον αρχικό ενθουσιασμό ήρθε να κατευνάσει, λίγο αργότερα με επίσημη ανακοίνωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, στην Λευκωσία: «Γίνονται γεωτρήσεις και τα παρακολουθούμε όλα. Μόλις υπάρξουν ειδήσεις, δηλαδή, όταν ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εργασίες της εταιρείας που είναι αδειοδοτημένη για το οικόπεδο 10, θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Ωστόσο, εμπιστευτικές πληροφορίες τουEnergia.grεπιβεβαιώνουν σε μεγάλο βαθμό την αρχική είδηση. Συγκεκριμένα, ειδικοί γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι το υφιστάμενο κοίτασμα στο Τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ είναι ίδιας τάξης μεγέθους με το γιγάντιο πεδίο Ζohr, που ανακάλυψε η ιταλική ENI στην αιγυπτιακή ΑΟΖ, με το οποίο και γειτνιάζει. Εάν επιβεβαιωθούν οι αρχικές μετρήσεις, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ριζική μεταβολή της κλίμακας μεγέθους των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σημείο που να έχει σοβαρό οικονομικό και γεωπολιτικό αντίκτυπο για το Νησί.

Στην ευκταία περίπτωση που επιβεβαιωθεί, μέσω τρίτης γεώτρησης, η εκτίμηση για την ύπαρξη ενός «μίνι Ζohr», στη δομή Γλαύκος, εντός του Τεμαχίου 10, το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι η διοχέτευση τεραστίων όγκων επενδυτικών κεφαλαίων προς την περιοχή της Κύπρου, με προτεραιότητα την κατασκευή σταθμού υγροποίησης αερίου (LNG) στο Βασιλικό, συνολικού ύψους 4-5 δις. δολαρίων, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της κοινοπραξίας ExxonMobil- Qatar Petroleum, έργο το οποίο αναμένεται να διαρκέσει επί πενταετία.

Θυμίζουμε πως η κοινοπραξία πραγματοποίησε γεώτρηση στη δομή Δελφύνα, πριν από τα Χριστούγεννα, η οποία απέβη άκαρπη. Εν συνεχεία το γεωτρύπανο της Exxon διέτρησε τον Γλαύκο - όπου και τα φερόμενα λίαν επιτυχή αποτελέσματα- ενώ θα ακολουθήσει και τρίτη γεώτρηση στη δομή Άνθεια, εντός του ίδίου Τεμαχίου (10).

Τα παραπάνω αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, την έντονη κινητικότητα που επισυμβαίνει, αυτή τη στιγμή, στα νοτιοδυτικά θαλάσσια ύδατα της Κύπρου και εξηγεί, εν πολλοίς, την οργισμένη αμηχανία που διακατέχει την ιθύνουσα τάξη στην Άγκυρα. Από το 2011, όταν ανακαλύφθηκαν, προοδευτικά, τα πρώτα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Τεμάχιο 12, με όγκους που μετρήθηκαν στα 4-4,5 tcf (τρις. κυβικά πόδια) οι εξελίξεις στο υποθαλάσσιο στρώμα υδρογονανθράκων της Νήσου, υπήρξαν καταιγιστικές.

Το 2017 ανακαλύπτεται η Καλυψώ, στο Τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, με τις εκτιμώμενες ποσότητες να ανέρχονται σε 3,5-5 tcf και πλέον, η πιθανή ανακάλυψη ενός τεραστίου κοιτάσματος αερίου, στο Τεμάχιο 10, που μπορεί να κρύβει ένα θησαυρό πλησίον των 20 tcf - όταν το «Λεβιάθαν», που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Τεμαχίου 10, διαθέτει, αποδεδειγμένα, 30 τρις. κυβικά πόδια φυσικού αερίου- ανασχηματίζει εκ βάθρων τις γεωπολιτικές και οικονομικές προοπτικές της Νήσου.

Είναι ενδεικτικό του ενθουσιασμού που έχει πυροδοτήσει από το πρωί, η είδηση για τα ιδιαιτέρως ευοίωνα αποτελέσματα της γεώτρησης στον Γλαύκο, το γεγονός ότι πολλοί μιλούν για μια πιθανή διασύνδεση των δύο κοιτασμάτων, δηλαδή, του κυπριακού με το αιγυπτιακό.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναμείνουμε την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων, προκειμένου να εξάγουμε τελικά συμπεράσματα.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron