Ενεργειακή Επικαιρότητα

Φιλελεύθερος Κύπρου: Εμπορεύσιμο και Εξαιρετικής Ποιότητας το Κοίτασμα στον "Γλάυκο"

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

Eμπορεύσιμο, και το καλύτερης ποιότητας έως τώρα, είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στη δομή «Γλαύκος», της Κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της γεώτρησης που επικαλείται η εφημερίδα Φιλελεύθερος. Τα έως τώρα χαρακτηριστικά του κοιτάσματος, υποδηλώνουν θετικές επιπτώσεις σε τέσσερις κατευθύνσεις, με σημαντικές εξελίξεις για την Κύπρο και τα επόμενα βήματα στην ΑΟΖ, αλλά και σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή.

Το ότι πρόκειται για ένα καλά εμπορεύσιμο κοίτασμα, σημαίνει οικονομικά οφέλη και προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία. Επίσης, η ανακάλυψη εξασφαλίζει την παραμονή της ExxonMobil και της Qatar Petroleum στην Κύπρο και στην κυπριακή ΑΟΖ για τις επόμενες δύο δεκαετίες, με σκοπό την εκμετάλλευση του κοιτάσματος αλλά και τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών.

Ακόμη, ο «Γλαύκος», δημιουργεί ένα άριστο υπόβαθρο, ώστε με πιθανές νέες, μικρότερες ή μεγαλύτερες ανακαλύψεις, να συμπληρωθεί η κύρια απαίτηση, ήτοι των μίνιμουμ ποσοτήτων διαθέσιμου φυσικού αερίου, που θα αποφέρει τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης (LNG), στην Κύπρο.Με τους εμπορικά εκμεταλλεύσιμους όγκους αερίου στον «Γλαύκο», παρέχεται η δυνατότητα για αξιοποίηση, σε επόμενο στάδιο και σε σύνδεση με την ίδια δομή, στο Τεμάχιο 10, άλλων μικρότερων κοιτασμάτων στην ίδια περιοχή, που θα μπορεί να γίνει δίχως την ανάγκη τεράστιων κεφαλαιακών επενδύσεων.

Η ανακάλυψη κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκος», αποτελεί μια νέα σελίδα στην αναζήτηση κοιτασμάτων στην περιοχή. Πρόκειται για γεωλογική διαμόρφωση «τύπου Ζohr», αλλά διαφοροποιημένη, αφού εντοπίζεται σε αισθητά μικρότερο θαλάσσιο βάθος σε σύγκριση με το αιγυπτιακό κοίτασμα. Υπό αυτή την έννοια, η πρόσφατη ανακάλυψη δημιουργεί προσδοκίες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων σε σχηματισμούς μικρότερου βάθους από το «Ζοhr».

Oι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου και την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, αναμένονται, σύμφωνα πάντα, με τις πληροφορίες του «Φ», προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ευρημάτων στη συγκεκριμένη δομή, στο Τεμάχιο 10, καθώς και της συλλογής των στοιχείων για τον καθορισμό των επόμενων ενεργειών από το γεωτρύπανο Stena Icemax, αναμένεται κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron