Ενεργειακή Επικαιρότητα

Η ΔΕΗ Επαναλαμβάνει το Διαγωνισμό για την Αποεπένδυση των Λιγνιτικών Μονάδων της

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2019

Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι σε εφαρμογή του Ν.4533/2018 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καικατόπιν της σημερινής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, επαναλαμβάνει καιπροκηρύσσει τη διαγωνιστική διαδικασία για τη μεταβίβαση του 100% της συμμετοχής της στομετοχικό κεφάλαιο της «Λιγνιτική Μελίτης Α.Ε.» ή/και της «Λιγνιτική Μεγαλόπολης Α.Ε.», ωςειδικότερα ορίζει ο Νόμος.

Η σχετική δημόσια Κοινή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και Υποβολής ΔεσμευτικώνΠροσφορών αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης στον κατωτέρω σύνδεσμο:https://www.dei.gr/el/i-dei/i-etairia/expression-of-interest-meliti-and-or-megalopoli

H απόφαση της ΔΕΗ λαμβάνεται υπό την πίεση της Κομισιόν και της κυβέρνησης, χωρίς όμως η τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή να αλλάζει ουσιαστικά τα δεδομένα του διαγωνισμού και κυρίως την αποτίμηση των μονάδων, ήτοι, τοζήτημα που αναδείχτηκε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ευόδωση της προηγούμενης διαδικασίας, τόσο από τους υποψήφιους επενδυτές, όσο και από την Κομισιόν.

Σημειωτέο ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, έχει εκφράσει ρητά την πρόθεση της Επιχείρησης ότι θέλει να πουλήσει, αλλά και το ότι κανείς δεν φέρεται διατεθειμένος να ξεπουλήσει, την ώρα που η κυβέρνηση υποδεικνύει τη ΔΕΗ ως υπεύθυνη του προηγούμενου ναυαγίου και αναλαμβάνει το βάρος να κυρώσει την όποια συμφωνία πώλησης από τη Βουλή, θέλοντας να δείξει στις Βρυξέλες, ότι έχει την πολιτική βούληση για να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη δέσμευση που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Όμως, με δεδομένη την επιφυλακτικότητα από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών, οι οποίοι δεν μοπιάζουν έτοιμοι να μεταβάλουν τις θέσεις τους για το ότι οι προς πώληση μονάδες είναι ζημιογόνες, η νέα προσπάθεια στην οποία αποδύεται η ΔΕΗ μοιάζει δύσκολη να στεφθεί με επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί ότι, χθες Πέμπτη 7 Μαρτίου, ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, επισήμανε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί τίμημα που θα οδηγεί τον αγοραστή σε απόσβεση της επένδυσης του και παραγωγή κερδών, ύστερα από ένα με ενάμιση έτος και τόνισε: «Με τέτοιους όρους δεν πουλάμε. Ας πάνε αλλού».

Τέλος, αναφερόμενος στον προηγούμενο ανεπιτυχή διαγωνισμό και τις προσφορές που υποβλήθηκαν είπε ότι «δεν ήταν η αποτίμηση που μας εμπόδισε να αποδεχθούμε την μία και μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε. Αντιθέτως ήταν το τίμημα τόσο χαμηλό που μας διευκόλυνε να αρνηθούμε.»

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron