Ενεργειακή Επικαιρότητα

Η Ενεργειακή Πενία Ανανεώσιμες Τέχνας Κατεργάζεται- Η Ιαπωνία Χτίζει Αιολικά

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

Συνεχίζεται η εντυπωσιακή στροφή των μεγάλων ασιατικών χωρών προς την καθαρή ενέργεια. Η αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της Ιαπωνίας αναμένεται να αναπτυχθεί τάχιστα κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς, νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, επιτρέπει στα αιολικά πάρκα να λειτουργούν στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα για χρονική περίοδο 30 ετών.

Είναι χαρακτηριστικό των εξελίξεων που σοβούν στην περιοχή του Ειρηνικού το γεγονός πως, η ηλιακή ενέργεια που οδήγησε την κούρσα της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης, με τις επενδύσεις στον τομέα να έχουν καμφθεί, εξαιτίας της μείωσης των επιδοτήσεων. Στην αντιστροφή της τάσης συντείνουν και οι διαμαρτυρίες, από πλευράς κοινωνικών ομάδων, για το θόρυβο που προκαλεί η λειτουργία των χερσαίων αιολικές μονάδων, με αποτέλεσμα να καθίστανται πιο ελκυστικά τα έργα ανοικτής θαλάσσης, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα που αναζητά, πάντα, τρόπους άντλησης νέων κεφαλαιακών πόρων.

Η εταιρεία Orix προτίθεται να δαπανήσει 100 δισ. γιεν για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στα ανοικτά των ακτών του νομού Τσίμπα. Το πάρκο θα αποτελείται από 20 μεγάλες ανεμογεννήτριες που θα παρέχουν ισχύ 200 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα αρκεί για να καλύψει την τροφοδοσία 170.000 νοικοκυριών. Η Orix ξεκίνησε να επιθεωρεί τον πυθμένα του ωκεανού στα τέλη του Ιανουαρίου, αποβλέποντας να ξεκινήσει τη λειτουργία του πάρκου έως το 2025, μετά και την έγκριση της κυβέρνησης του Τόκιο.

Η Tepco, ιδιοκτήτρια, μεταξύ άλλων, του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, αναμένεται να εισέλθει με τη σειρά της στην εγχώρια αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, μέσω κοινοπραξίας με την δανική Orsted που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του τομέα στον κόσμο.

Παράλληλα, η γερμανική E.ON σχεδιάζει να συστήσει μια εταιρεία-παράρτημα στην Ιαπωνία, το ερχόμενο καλοκαίρι. Η εταιρεία, που έχει αναπτύξει έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 1,8 γιγαβάτ ανά την Ευρώπη, θα συνεργαστεί με Ιάπωνες προμηθευτές ενέργειας για την κατασκευή χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Ακόμη, η ιαπωνική Mitsubishi αναπτύσσει, αυτή την περίοδο, μία ανεμογεννήτρια ισχύος 10 μεγαβάτ, που θεωρείται η μεγαλύτερη στο είδος της, μέσω κοινοπραξίας με τη Vestas Wind Systems, επίσης της Δανίας.

Στην Ευρώπη έχουν εγκατασταθεί περισσότερες από 4.000 ανεμογεννήτριες, σε συνολικά, 11 χώρες, χάρη στον έγκαιρο καθορισμό του κανονιστικού πλαισίου και τη συνεχή ανάπτυξη του τομέα. Αντίθετα, οι υπεράκτιες αιολικές μονάδες είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο στηνΙαπωνία, μολονότι η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο. Αιτία για την ανισορροπία αυτή είναι η έλλειψη σαφούς κανονιστικού πλαισίου που διέπει τον κλάδο. Θυμίζουμε πως η αιολική ενέργεια αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία, αλλά το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιαπωνία διαμορφώνεται χαμηλότερα από το 1%.

Υπό αυτή την έννοια, δεδομένου πως μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, δεν αναμένεται να κατασκευαστούν νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες στην Ιαπωνία στο άμεσο μέλλον και με βάση το ότι ο άνθρακας αποτελεί περίπου το ένα τρίτο του ενεργειακού μείγματος της ασιατικής χώρας, η κυβέρνηση του Τόκιο αποφάσισε να εισέλθει με δυναμικό τρόπο στον κόσμο της ανανεώσιμης ενέργειας, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για αμιγώς οικονομικούς λόγους.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron