Άρθρα-Αναλύσεις

Ισχυρή Παγκόσμια Ζήτηση και Περιορισμένη Παραγωγή Οδηγούν τις Τιμές του Αργού σε Υψηλότερα Επίπεδα

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Του Κ. Ν. Σταμπολή

Από τις αρχές του έτους παρατηρείται μια σταθερή και αξιοσημείωτη ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα σήμερα το Brent, το διεθνές benchmark που διαπραγματεύεται στο ICE του Λονδίνου, να αποτιμάται στα $71,07 το βαρέλι (τιμές κλεισίματος της 11/4), έχοντας ανατιμηθεί σχεδόν κατά $20 από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα για το πού οφείλεταιη ανάκαμψη αυτή, εάν είναι διατηρήσιμη και για πόσο χρονικό διάστημα. Μερικές από τις απαντήσεις μάς τις δίδει ο ΙΕΑ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας που εδρεύει στο Παρίσι, μέσω της δημοσίευσης εχθές του τελευταίου μηνιαίου δελτίου του για την αγορά πετρελαίου, το γνωστό Oil Market Report.

Πορεία των τιμών του Brent στο ICE του Λονδίνου κατά το τελευταίο εξάμηνο

Όπως μας πληροφορεί ο ΙΕΑ, η διεθνής ζήτηση για πετρέλαιο παραμένει ισχυρή για το τρέχον έτος, με πρόβλεψη για αύξηση της στα +1,3 εκατ. βαρέλια/ ημέρα, σε σύγκριση με +1,4 εκατ. βαρέλια/ ημέρα το 2018, ενώ η συνολική ζήτηση ‘τρέχει’ στα 99,5 εκατ. βαρέλια/ ημέρα το α΄ τρίμηνο του έτους και με πρόβλεψη για 100,6 εκατ. βαρέλια/ ημέρα για το σύνολο του έτους. Και ενώ η ζήτηση καλά κρατεί, με Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ να είναι κυρίως υπεύθυνες για την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, συνεισφέροντας αθροιστικά +1,0 εκατ. βαρέλια/ ημέρα το πρώτο δίμηνο του έτους, η συνολική παραγωγή σε διεθνές επίπεδο εμφανίζεται μειωμένη κατά 340 χιλ. βαρέλια/ ημέρα. Αποτέλεσμα μειωμένης παραγωγής από τις χώρες του OPEC και μικρότερης της αναμενόμενης αύξησης στην παραγωγή από τις υπόλοιπες παραγωγούς χώρες, αυτές δηλαδή που δεν ανήκουν στον OPEC, αλλά ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, σχεδόν για το 64%.

Παραγωγή αργού από τις χώρες εντός και εκτός OPEC που συμμετέχουν στη συμφωνία περιορισμού της παραγωγής αργού

Με δεδομένη την ισχυρή ζήτηση για τους επόμενους μήνες, που μόνο μια τεράστια οικονομική καταστροφή θα μπορούσε να ανατρέψει, αναπόφευκτα η προσοχή μας στρέφεται στο μέτωπο της παραγωγής. Το πρόβλημα με την ελλειμματική παραγωγή φαίνεται ότι προέρχεται αποκλειστικά από τις χώρες μέλη του OPEC, οι οποίες ενσυνείδητα ευρίσκονται σε μια φάση μείωσης ή συγκράτησης της παραγωγής των, μετά την απόφαση του καρτέλ στην τακτική σύνοδό του στη Βιέννη στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, όπου συνασπιζόμενο με ομάδα 10 ανεξάρτητων πετρελαιοπαραγωγών χωρών με προεξάρχουσα την Ρωσία, αποφάσισε τη μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ ημέρα κατά μέσο όρο για το 2019. Με τις εκτός OPEC χώρες - παραγωγούς να συνεισφέρουν συνολικές μειώσεις της τάξης των 0,4 εκατ. βαρελιών/ ημέρα. Με εμφανή στόχο την αποκατάσταση της ισορροπίας στη διεθνή αγορά -η οποία το 4ο τρίμηνο του 2018 ευρίσκετο σε κατάσταση υπερπροσφοράς με αποτέλεσμα τη δημιουργία υψηλών αποθεμάτων- και τη στήριξη της τιμής του αργού, η οποία, από τα $85 το βαρέλι στις αρχές Οκτώβριου 2018, είχε κατρακυλήσει κάτω από τα $50 το Δεκέμβριο.

Όπως μας πληροφορεί ο ΙΕΑ, στα 99,2 εκατ. βαρέλια/ ημέρα που ‘τρέχει’ σήμερα η παγκόσμιος παραγωγή, αυτή είναι μειωμένη κατά 3,1 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο και αυξημένη συνολικά κατά +0,5 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2018. Με τις χώρες του OPEC να ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της μειωμένης παραγωγής, επιδεικνύοντας μία αξιοθαύμαστη συμμόρφωση κατά 153% με τους στόχους του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ το ίδιο δεν ισχύει για την ομάδα των 10 συνασπιζόμενων με τον OPEC χωρών, οι οποίες μείωσαν μεν την παραγωγή τους, αλλά σε μικρότερο βαθμό, επιδεικνύοντας μια συμμόρφωση με τους στόχους μόνο κατά 64%.

Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή από τις χώρες του ΟPEC έχει διαμορφωθεί σήμερα στα 30,13 εκατ. βαρέλια/ ημέρα -σημαντικά χαμηλότερη από τα 33,0 εκατ. βαρέλια που είχε φθάσει πριν 4 χρόνια- έχοντας μειωθεί κατά 550 χιλ. βαρέλια/ ημέρα μόνο το Μάρτιο. Ειναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, παρά την κατάρρευση της παραγωγής στη Βενεζουέλα (που σήμερα παράγει 870 χιλ. βαρέλια/ ημέρα από τα 2,5 εκατ. βαρέλια που παρήγαγε πριν τρία χρόνια) και τη ραγδαία μείωση παραγωγής του Ιράν λόγω των αμερικανικών κυρώσεων (η παραγωγή του στα 2,74 εκατ. βαρέλια/ ημέρα είναι μειωμένη κατά 1,1 εκατ. βαρέλια από το καλοκαίρι του 2018), η Σαουδική Αραβία έκρινε σκόπιμο να μειώσει εντυπωσιακά την παραγωγή της κατά 500,000 χιλ. βαρέλια κάτω από την ποσόστωση της, έτσι που το Μάρτιο έφθασε να παράγει 9,2 εκατ. βαρέλια/ ημέρα, με απώτερο στόχο να αφαιρέσει τα πλεονάζοντα βαρέλια από τη διεθνή αγορά και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάκαμψη των τιμών.

Παραγωγή αργού από τις χώρες - μέλη του OPEC

Με τον OPEC να εμφανίζεται αποφασισμένος να θυσιάσει μερίδιο της παραγωγής του και τις χώρες εκτός του καρτέλ να αδυνατούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους ώστε να αναπληρώσουν το κενό, και με αυτήν να έχει αυξηθεί οριακά μόνο το Μάρτιο κατά 210 χιλ. βαρέλια/ ημέρα, φθάνοντας στα 63,5 εκατ. βαρέλια/ ημέρα συνολικά, η προμήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο τείνει να γίνει ελλειμματική, ενισχύοντας έτσι τις προοπτικές για περαιτέρω αύξηση των τιμών.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron