Ενεργειακή Επικαιρότητα

"Eθνικοποίηση" της Ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Τουρκία -Πρόσθεσε 445 Μεγαβάτ στο α΄Τρίμηνο

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

Η Τουρκία πρόσθεσε 445 μεγαβάτ εγκατεστημένης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από 100% εγχώριες και ανανεώσιμες πηγές, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της γειτονικής χώρας. Η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να μεγιστοποιήσει την οικονομική αποδοτικότητα των εγχώριων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυξάνει σταδιακά τη δυναμικότητα της ηλεκτροπαραγωγής από τους εν λόγω πόρους.

Η χώρα στοχεύει στην παραγωγή 10.000 μεγαβάτ από ηλιακή και αιολική ενέργεια, εκάστη, την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, η Άγκυρα δεν προτίθεται να ανάψει το πράσινο φως σε οποιαδήποτε νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκύψει, από εισαγόμενους πόρους, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα ή του φυσικού αερίου. Υπό αυτή την έννοια, το σύνολο της νέας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την χρονική περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος του έτους που διανύουμε, προήλθε από εγχώριες και ανανεώσιμες πηγές.

Πιο ειδικά και για την ίδια περίοδο, ο εγχώριος άνθρακας κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο αυτής της νέας δυναμικότητας, σε ποσοστό 57,3%, παράγοντας συνολικά, 255 μεγαβάτ, ενώ ακολούθησαν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με μερίδιο 22,5% και 100 μεγαβάτ πρόσθετης παραγωγικής δυναμικότητας. Η αιολική ενέργεια παρήγαγε 70 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος, ενώ άλλα 20 μεγαβάτ προήλθαν από πηγές γεωθερμικής ενέργειας, βιομάζας και απόβλητα.

Ένας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, ισχύος 255 μεγαβάτ και ένας σταθμός γεωθερμίας, ισχύος 20 μεγαβάτ ξεκίνησαν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Μανίσα, στα παράλια του Αιγαίου, ενώ ο μεγαλύτερος υδροηλεκτρικός σταθμός, ισχύος 33 μεγαβάτ, τέθηκε σε λειτουργία στην περιοχή Τοκάτ στην κεντρική Ανατολία. Επίσης, ένα αιολικό πάρκο, με τη μεγαλύτερη δυναμικότητα, ισχύος 26 μεγαβάτ, άρχισε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην επαρχία Τσανάκκαλε, στην περιοχή του Μαρμαρά.

Συνεπώς, η τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύς της Τουρκίας, στα τέλη Μαρτίου, ανερχόταν σε 89.000 μεγαβάτ. Η υδροηλεκτρική ενέργεια παρήγαγε περίπου το 32% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής για να ακολουθήσουν οι μονάδες φυσικού αερίου, με μερίδιο 25,3%. Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας από εγχώριο και εισαγόμενο άνθρακα κατείχαν μερίδιο 12% και 10%, αντίστοιχα, του συνολικού ενεργειακού μείγματος. Οι αιολικές εγκαταστάσεις αναλογούσαν σε ποσοστό περίπου 8% και η ηλιακή ενέργεια με 6% στο συνολικό ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Τουρκίας. Τέλος. η υπόλοιπη δυναμικότητα προήλθε από γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα και άλλες πηγές.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

WEC

Energy Community

Eurelectric

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2019 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron