Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

To IENE Συμμετείχε Ενεργά στο Ετήσιο Συνέδριο BBSPA

Ημ/νία δημοσίευσης: Παρασκευή, 26 Απριλίου 2019

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) συμμετείχε στο υψηλού επιπέδου 25ο Ετήσιο Συνέδριο του Balkan and Black Sea Petroleum Association ( BBSPA), που πραγματοποιήθηκε στις 4-5 Απριλίου, στο Βουκουρέστι. Το  IENE εκπροσωπήθηκε από τον Υπεύθυνο Μελετών, κ. Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, ο οποίος παρακολούθησε το συνέδριο και μέσω μιας παρουσίασής του με τίτλο The Case for a Gas Trading Hub in SE Europe , σκιαγράφησε την κατάσταση που υφίσταται στην Κεντρική και την ΝΑ Ευρώπη και ανέφερε στοιχεία που δείχνουν το βαθμό ανάμειξης στην αγορά, των διαφόρων περιφερειακών κόμβων φυσικού αερίου που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, την Τουρκία, την Βουλγαρία και την Ρουμανία.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μεζαρτάσογλου στην παρουσίασή του, «σήμερα, δεν υπάρχει ούτε ένας κόμβος εμπορίας φυσικού αερίου - υπό την αποδεκτή ορολογία - σε λειτουργία, ανατολικά και νοτιοανατολικά της Βιέννης, του οποίου το Central European Gas Hub ( CEGH) θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και βάση για την προώθηση του εμπορίου φυσικού αερίου στην περιοχή. »

Στη συνέχεια, περιέγραψε τις διαφορές μεταξύ των λειτουργικών κεντρικών σταθμών φυσικού αερίου, στην περιοχή, με βάση τον τελευταίο πίνακα αποτελεσμάτωντου EFET,το 2018. Ενόψει των πορισμάτων του  EFET και των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο ανεξάρτητος Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ο οποίος ίδρυσε το Ελληνικό Σημείο Εμπορίας Φυσικού Αερίου, γνωστό ως Hellenic Trading Point (ΗΤΡ) ως εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης, με πλατφόρμα εξισορρόπησης, φαίνεται ότι το  HTP βρίσκεται σε τροχιά να καταστεί η κορυφαία πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου στην περιοχή, θέση που θα ενισχυθεί περαιτέρω, χάρη στην προσεχή, πλήρη λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας ( EnEx) αργότερα, εντός του τρέχοντος έτους.

Στο Ετήσιο Συνέδριο του  BBSPA συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας της Ρουμανίας , της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της ίδιας χώρας (ANRE), της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας και Υδάτων της Βουλγαρίας , της Norton Rose Fulbright, της Osaka Gas, της CMS, της Deloitte, της Lloyd's Register, της Energy Exemplar Europe, της Uniper, της CEGH , της MET Energy Trading της Βουλγαρίας , του Ατλαντικού Συμβουλίου , της ROPEPCA, της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ), της Gas Connect Austria, του Ομίλου MOL, της Romgaz, και της Transgaz, μεταξύ άλλων .

Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2020 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron