Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Ολοκληρώθηκε με Επιτυχία η Κοινή Εκδήλωση ΤΕΕ - ΙΕΝΕ με Θέμα: «Οι Υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο»

Ημ/νία δημοσίευσης: Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Με τη φράση αυτή συνόψισε ο κ. Γιάννης Γρηγορίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ Upstream, τις δυνατότητες και προοπτικές που υποκρύπτουν τα αποθέματα υδρογονανθράκων των δύο χωρών, στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Το στέλεχος των ΕΛΠΕ τόνισε ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να φέρει σε πέρας ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα, μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΤΕΕ.

Λίγο νωρίτερα, η σημαντική εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με τη σύμπραξη και υποστήριξη του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα κεντρικά γραφεία του ΤΕΕ, στην Αθήνα, είχε ξεκινήσει με τους χαιρετισμούς που απηύθυναν στο πολυπληθές ακροατήριο, ο κ. Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του ΤΕΕ και ο κ. Κωστής Σταμπολής, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ.

Μιλώντας στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας της εκδήλωσης που συντόνισε ο κ. Σταμπολής, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κ. Γιάννης Μπασιάς υπογράμμισε πως στην Ελλάδα διεξάγεται μια αμιγώς ερευνητική εργασία, όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες, με την εξαίρεση του Πρίνου, που παράγει μόλις το 1% των αναγκών μας σε πετρέλαιο.

«Δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες», είπε ο κ. Μπασιάς. «Θα πρέπει να ανακαλύψουμε αποθέματα ύψους 500 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, ή 3 τρισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ειδάλλως, αυτά που υπάρχουν τώρα, θα είναι μικρά μερίσματα για το κράτος και πεδίο δραστηριοποίησης μικρών εταιρειών. Θα γνωρίζουμε το αν θα περάσουμε σε φάση εξόρυξης ύστερα από τουλάχιστον μια πενταετία. Έως τότε δεν θα πρέπει να ονειρευόμαστε», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει πως το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι υπαρκτό.

Ο κ. Μπασιάς επανέλαβε τη σύγκριση ανάμεσα στα έσοδα από τον τουρισμό και τις δαπάνες της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο (16 δισ. ευρώ έσοδα από τον τουρισμό και 11 δισ. ενεργειακές δαπάνες) και είπε πως θα πρέπει, ένα μέρος αυτής της διαφοράς να απαλειφθεί προς όφελος της οικονομίας.

Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥ ανέφερε πέντε τεχνικούς και οικονομικούς λόγους που καθιστούν την Ελλάδα και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο κομβικής σημασίας για την Ευρώπη:

Τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή

Το νέο γεωλογικό μοντέλο που προστίθεται από το 2015 στην Μεσόγειο

Την προοδευτική βελτίωση των γεωτρήσεων σε βαθιά και υπερ-βαθιά θαλάσσια ύδατα

Την αυξανόμενη εμπορική σημασία του LNG

Και την προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αναφερόμενος στο πολιτικό όραμα για την κατασκευή του EastMed, ο κ. Μπασιάς ξεκαθάρισε πως είναι η αγορά αυτή που θα κρίνει στο τέλος, το εάν προχωρήσει αυτό το φιλόδοξο έργο.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Δρ. Ντίνος Νικολάου, τέως μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και νυν Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Oil & Gas.

Σε μια διεξοδική παρουσίαση των δεδομένων για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ο Δρ. Νικολάου είπε πως η γεωλογική ιστορία της περιοχής πηγαίνει μια 20ετία πίσω, όταν η γεωλογική εταιρεία των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα στις λεκάνες της Λεβαντίνης και του Νείλου, αλλά όχι και νοτίως της Κρήτης καθότι δεν υπήρχαν ακόμη στοιχεία.

Το στέλεχος της Energean είπε πως τα βεβαιωμένα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή ανέρχονται σε 52 δις. βαρέλια, εκ των οποίων τα 48,4 δις. ανήκουν στην Λιβύη, ενώ τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ανέρχονται σε 5 tcf, με την Αίγυπτο να κατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία τους, όπως και τις υποδομές, ενώ υπενθύμισε πως στην Αν. Μεσόγειο αναλογούν το 3% των παγκόσμιων πετρελαϊκών αποθεμάτων και το 2,5% των αποθεμάτων φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια, η ανερχόμενη δύναμη στην περιοχή είναι το Ισραήλ, τόσο από πλευράς παραγωγής όσο και κατανάλωσης.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Κύπρο και σε μια συναισθηματικά φορτισμένη αποστροφή του λόγου του, ο Δρ. Νικολάου είπε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Λευκωσία να υποκύψει στις πιέσεις και στις απειλές της; Τουρκίας, και πως «δεν σταματάμε τις προσπάθειές μας στην ΑΟΖ για να εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε».

Το στέλεχος της Energean ανέλυσε, επίσης, διεξοδικά τη σημασία των αγωγών των υποδομών και των αγορών, διέψευσε τα «fake news», όπως τα χαρακτήρισε, ότι το τεμάχιο Γλαύκος, γειτνιάζει με τα αιγυπτιακά κοιτάσματα και υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι μια αγορά 52 δισ. κυβικών μέτρων που δεν μπορεί να αγνοηθεί «αν και με την τακτική που ακολουθεί σε βάρος μας, είναι αδύνατο να συζητούμε για ενεργειακή συνεργασία μαζί της», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Η εξάρτηση της Τουρκίας από το φυσικό αέριο και η αδυναμία της να έχει εγχώρια παραγωγή είναι που την κάνουν να έχει εξοργιστεί και να συμπεριφέρεται τόσο επιθετικά απέναντί μας. Θέλει να οδηγήσει τα πράγματα σε διαπραγματεύσεις και συνεκμετάλλευση. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι Τούρκοι έχουν μάθει να παίζουν αυτό το παιχνίδι του εκβιασμού. Ας εκβιάσουν λοιπόν, αυτούς που εκβιάζονται», κατέληξε ο Δρ. Νικολάου.

Τις εργασίες της πρώτης ενότητας έκλεισε με μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου, κ. Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε εκτενώς στις νομικές παραμέτρους του γεωπολιτικού παιχνιδιού για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής, θυμίζοντας, πως η Κύπρος, δίχως στην πραγματικότητα, καθόλου στρατό, αεροπορία και ναυτικό, κατάφερε, καταφεύγοντας στις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου να έχει υποχρεώσει την Τουρκία να σέρνεται πίσω της και για αυτό το λόγο επιχειρεί με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο -ιδίως το δεύτερο- να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της.

«Φοβούνται ότι θα χάσουν την ηγεμονική θέση τους, εκτός από το ότι ανησυχούν μήπως μείνουν εκτός κάδρου στο ζήτημα του φυσικού αερίου στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Η εκδήλωση του ΤΕΕ με την υποστήριξη του ΙΕΝΕ συνεχίστηκε με την δεύτερη ενότητα, κατά την οποία μίλησαν, η κα. Τερέζα Φωκιανού, Πρόεδρος Επιτροπής Upstream του ΙΕΝΕ, η κα. Σοφία Σταματάκη, καθ. ΕΜΠ, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, ο κ. Νικόλαος Βαρότσης, Καθ. Πολυτεχνείου Κρήτης, Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και ο κ. Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθ. Πανεπιστημίου Πατρών, Τμήμα Γεωλογίας.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως μέλη της Πρωτοβουλίας της Αθήνας Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων είχαν συγκεντρωθεί έξω από την είσοδο των γραφείων του ΤΕΕ για να διαμαρτυρηθούν κατά της εκδήλωσης και της πολιτικής εξορύξεων στη χώρα.

Διαβάστε το σύνολο των τοποθετήσεων στον κάτωθι σύνδεσμο: 

https://web.tee.gr/eidisis/oi-ydrogonanthrakes-stin-anatoliki-mesogeio-oi-technika-arties-lyseis-eggyisi-gia-anaptyxi-kai-apotelesmatiki-prostasia-toy-perivallontos/

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron