Ανακοινώσεις & Ειδήσεις ΙΕΝΕ

Το Ρόλο της Πυρηνικής Ενέργειας στην Πορεία Απανθρακοποίησης της ΝΑ Ευρώπης Ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ στην Ημερίδα του New Nuclear Watch Institute στο Λονδίνο

Ημ/νία δημοσίευσης: Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019

Κατόπιν προσκλήσεως του Tim Yeo, προέδρου του New Nuclear Watch Institute του Λονδίνου, ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του IENE, Κωστής Σταμπολής συμμετείχε σε μια υψηλής σημασίας Ημερίδα που διοργάνωσε το NNWI προκειμένου να εξετάσει το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας ως τμήμα του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης.

Η Ημερίδα με θέμα "Nuclear Energy as Part of Europe´s Energy Mix" που διοργανώθηκε στα γραφεία της νομικής εταιρείας Norton Rose Fulbright, στις όχθες του Τάμεση, προσήλκυσε ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής πυρηνικής βιομηχανίας, με προεξέχουσες την Γαλλική EDF και την CGN του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και αναλυτές της Ευρώπης, οι οποίοι παρουσίασαν τα ευρήματα και τις απόψεις τους για τον βασικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής.

Όπως υποστηρίχθηκε κατά την διάρκεια του φόρουμ, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην αυξημένη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, που μαζί με τις ΑΠΕ παραμένει, προς το παρόν, η μόνη άλλη πηγή καθαρής ενέργειας με μηδενικούς ρύπους, είναι όχι μόνο διφορούμενη όπως εμφανίζεται στις περισσότερες επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και αρκετές φορές εχθρική στην πράξη. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με την πλουσιοπάροχη στήριξη που παρέχει η Ε. Επιτροπή σε πολιτικές και δράσεις υποστηρικτικές των ΑΠΕ, δεν υπάρχει αντίστοιχη στήριξη στην πυρηνική ενέργεια η οποία εμφανίζεται να ανταγωνίζεται τις ανανεώσιμες πηγές. Όμως, όπως τόνισαν πολλοί απο τους συμμετέχοντες στην ανωτέρω εκδήλωση, η σημερινή πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και στα δίκτυα, στερείται οράματος και προοπτικής καθώς τα υπάρχοντα συστήματα είναι υπερφορτωμένα και οι προβλέψεις για την επάρκεια και την κάλυψη φορτίων βάσης είναι τελείως ανεπαρκείς. Για αυτό και το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται εκτενή blackout σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Παρά το γεγονός ότι οι πυρηνικές μονάδεςσυνδυάζουν ενεργειακή ασφάλεια (συνεχής παραγωγή και προβλέψιμο κόστος) και μηδενικές εκπομπές, σήμερα, με εξαίρεση την Γαλλία, την Βρετανία και την Φινλανδία και ορισμένες χώρες στην Κεντρική Ευρώπη, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απέχουν από την κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετές χώρες καλύπτουν ένα σοβαρό ποσοστό της ηλεκτροπαραγωγής τους από πυρηνική ενέργεια,όπως λχ. η Γαλλία με 70%, η Σλοβακία με 55%, η Ουγγαρία με 50%, το Βέλγιο και η Σουηδία με 40%, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Φινλανδία με 30% έως 35%, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ρουμανία με 18% έως 20% , ενώ η Γερμανία που έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την συνέχιση λειτουργίας των πυρηνικών της μονάδων, εξακολουθεί να καλύπτει το 15% της ηλεκτροπαραγωγής της από αυτές.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η ανάλυση του ΙΕΝΕ για το "Decarbonising SE Europe and the Role of Nuclear Energy", όπου η αυξημένη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην ευρύτερη περιφέρεια της ΝΑ Ευρώπης αναδεικνύεται κλειδί για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το 2050, ενώ παράλληλα διευκολύνει την διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό δίκτυο. Σήμερα η πυρηνική ενέργεια καλύπτει σχεδόν το 7,0% της τελικής ενεργειακήςκατανάλωσης και το 16,0% της ηλεκτροπαραγωγής στην ευρύτερη περιοχή (μη συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας). Εάν όμως μέχρι το 2030 προστεθεί νέα εγκατεστημένη ισχύς, όπως ήδη προγραμματίζεται, από πυρηνικές μονάδες σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία τότε το ποσοστό στην ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται ότι θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας το 20,0%.

Η παρουσίαση από τον πρόεδρο του ΙΕΝΕ, Κωστή Σταμπολή, για τον «Ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη ΝΑ Ευρώπη» φώτισε τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στην περιοχή αυτή, καθώς εξέτασε διεξοδικά τις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η πυρηνική ενέργεια στην ενίσχυση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπολής στην παρουσίασή του, σήμερα, τα τρία υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια της περιοχής (π.χ. το Κοζλοντούι στην Βουλγαρία, το Cernavoda στην Ρουμανία και το Krškoin στην Κροατία και την Σλοβενία, παρέχουν σταθερό και σημαντικό όγκο ηλεκτρικής ενέργειας που, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του IENE, αντιστοιχεί στο περίπου 12% της ετήσιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, εκτός της Τουρκίας. Εάν πρόκειται να προσθέσουμε και τον πυρηνικό σταθμό Paks της Ουγγαρίας, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, το μερίδιο θα μπορούσε να φτάσει στο 16%. Ενόψει των ανωτέρω, η πυρηνική ενέργεια έχει να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, υπό την προϋπόθεση ότι σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την επέκταση της υπάρχουσας δυναμικότητας, μέσω της κατασκευής νέων πυρηνικών σταθμών, αλλά και μέσω της αναβάθμισης και της ανακαίνισης υφιστάμενων μονάδων.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, ο κ. Σταμπολής σημείωσε ότι εάν η ΕΕ προχωρήσει με σοβαρότητα στην προσπάθειά της να επιτύχει πολύ χαμηλότερους στόχους εκπομπών και τελικά να επιδιώξει την πολυπόθητη ουδετερότητα του άνθρακα, έως το 2050, θα πρέπει να αναθεωρήσει τις πολιτικές της όσον αφορά στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και ως εκ τούτου να την συμπεριλάβει ως μία από τις βασικούς πυλώνες της μακροπρόθεσμης ενεργειακής στρατηγικής τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη ΝΑ Ευρώπη, που, επί του παρόντος, αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια να καταργήσει τους πεπαλαιωμένους και ιδιαίτερα ρυπογόνους λιγνιτικούς σταθμούς, ή να ματαιώσει την κατασκευή νέων, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές χώρες της περιοχής.

Τέλος, άκρως διαφωτιστική ήταν και η παρουσίαση του ΙΕΑ αφού με πληθώρα στοιχείωνπροβλήθηκε, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κρίσιμος ρόλος της πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ τον απόλυτα θετικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην προώθηση των ΑΠΕ, αφού αυτή μόνο εξασφαλίζει φορτία βάσης με μηδενικές εκπομπές, τονίζει με ανακοίνωση του, το New Nuclear Watch Institute, το οποίο υποστηρίζει ότι η επίτευξη μείωσης των εκπομπών κατά 90% μέχρι το 2050 δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια σοβαρή συνεισφορά της πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής.


 

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron