Άρθρα-Αναλύσεις

Κατάρρευση της Τιμής του Αργού Μετά την Αποτυχία Συνεννόησης Σ. Αραβίας και Ρωσίας για Μείωση της Παραγωγής

Ημ/νία δημοσίευσης: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020

Του Κ. Ν. Σταμπολή

Με το που άνοιξαν τα Ασιατικά χρηματιστήρια εχθές βράδυ (Δευτέρα πρωί για την Ευρώπη) η τιμή του αργού Brent, του διεθνούς benchmark, αλλά και των άλλων ποικιλιών έκανε βουτιά 30% σε σύγκριση με τις τιμές κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής. Πιο συγκεκριμένα σήμερα το πρωί 9:45 ώρα Ελλάδος το Brent διαπραγματεύετο στα $ 33,57 το βαρέλι από τα $ 45,27 που είχε κλείσει την περασμένη Παρασκευή στο ICE του Λονδίνου. Όπως σημειώνουν τα διεθνή πρακτορεία η απότομη πτώση της τιμής κατά σχεδόν$12,0 το βαρέλι είναι όχι μόνο πρωτοφανής αλλά συνέβη μέσα σε μερικά λεπτά. Παράγοντες της διεθνούς αγοράς με τους οποίους επικοινωνήσαμε εχθές βράδυ είχαν προειδοποιήσει για αναμενόμενη μεγάλη πτώση αλλά ουδείς πίστευε ότι οι τιμές μπορούσαν να κατρακυλήσουν τόσο πολύ και τόσο γρήγορα. Η έντονα καθοδική πορεία των τιμών του αργού ήτο ήδη προδιαγεγραμμένη από την περασμένη Παρασκευή αργά το απόγευμα όταν έγινε γνωστό ότι κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, που διεξάγονται στα γραφεία του OPEC στην Βιέννη στο πλαίσιο συνάντησης του καρτέλ, που είχε ξεκινήσει από την Πέμπτη. Ο OPEC είχε συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για μια νέα μείωση της παραγωγής ώστε να υποστηριχθούν οι τιμές του αργού που ήδη ευρίσκοντο υπό μεγάλη πίεση λόγω της εμβαθυνόμενης επιδημίας του κορονοϊού και της παρατηρούμενης μεγάλης κάμψης στην ζήτηση όχι μόνο στην Κίνα αλλά παγκοσμίως.

 

- H «βουτιά» του Brent σε τριάντα μόλις λεπτά

Στην ανωτέρω συνάντηση συμμετείχε η Ρωσία, μέσω του Υπουργού Ενέργειας της κ. Νόβακ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της συμφωνίας της με το καρτέλ ήδη από το 2016. Μια συμφωνία που επέτρεψε τον OPEC+, όπως έγινε γνωστό το διευρυμένο σχήμα, να ελέγξει την παραγωγή και να επαναφέρει τις τιμές σε λογικά επίπεδα μετά την κατάρρευση τους τον Δεκέμβριο του 2014 όταν η Σαουδική Αραβία είχετότε την φαεινή ιδέα να κηρύξει τον πόλεμο στους Αμερικανούς πετρελαιοπαραγωγούς shale oil οδηγώντας τις τιμές στα Τάρταρα με την φρούδα ελπίδα ότι οι χαμηλές τιμές θα χρεοκόπησαν τους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους παραγωγούς των ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν συνέβη αλλά έκτοτε η Αμερικανική παραγωγή έχει αυξηθεί σημαντικά, πάνω από 12,5 εκατ. βαρ. την ημέρα, με αποτέλεσμα να προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο για OPEC και Ρωσία. Αφού για κάθε βαρέλι που μείωνε την παραγωγή του ο OPEC+ και ανέβαινε η τιμή ο μεγάλος ωφελημένος ήταν οι ΗΠΑ που χωρίς να μειώσουν την δική τους παραγωγή επωφελούνται σημαντικά σε πολλαπλά επίπεδα από τις αυξημένες τιμές.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του OPEC, στη συνάντηση της Βιέννης είχε προτείνει άμεση μείωση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ένα νούμερο που θα προστίθετο στις ήδη ισχύουσες περικοπές των 2,1 εκατ. βαρ/ημέρα. Ο Σαουδάραβας Υπουργός Πετρελαίων πρίγκιπας Αμπντουλασίζ Μπιν Σαλμάν είχε από την αρχή της συνάντησης υποστηρίξει ότι η Σαουδική Αραβία θα συμφωνούσε σε ένα νέο κύκλο περικοπών μόνο με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθούσε και η Ρωσία. Όμως η Ρωσία επέλεξε να μην συμβαδίσει αυτή την φορά με τον OPEC και να τερματίσει εδώ και τώρα την στρατηγική της συμφωνία επιλέγοντας ότι ήταν προτιμότερο για αυτήν να "τινάξει την μπάνκα στον αέρα". "Τώρα Ρωσία και Σ. Αραβία ατενίζουν την άβυσσο αφού τις επόμενες ημέρες η παγκόσμια αγορά θα δοκιμαστεί σκληρά με χωρίς όρια αυξημένη παραγωγή μέσα σε ένα αβέβαιο και απρόβλεπτο περιβάλλον ", δήλωνε υψηλόβαθμο στέλεχος της γνωστής εταιρείας συμβούλων Wood Mackenzie.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές ο βασικός λόγος που επέλεξε η Ρωσία να τερματίσει την σχέση της με τον OPEC ήτο η απόφαση της να κινηθεί πλέον επιθετικά στις διεθνείς αγορές δοκιμάζοντας αυτή σήμερα να αντιπαρατεθεί με τους Αμερικανούς πετρελαιοπαραγωγούς shale oil και οδηγώντας αρκετούς από αυτούς στην χρεωκοπία. Απώτερος στόχος του Κρεμλίνου ήτο να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Ουάσινκτον που τους τελευταίους μήνες έχει κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Ρωσία μετά τις κυρώσεις που επέβαλε για την κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2 και τους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων στον εμπορικό βραχίονα της μεγαλύτερης πετρελαϊκής της Ρωσίας, της κρατικά ελεγχόμενης Rosneft.

 

Προσεχείς Εκδηλώσεις ΙΕΝΕ

Advisory Services

Green Bonds


Εκδόσεις ΙΕΝΕ

energia.gr

Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί

IEA

Energy Institute

Energy Community

Eurelectric

Eurogas

Energy Management Institute

BBSPA

AERS

ROEC

BPIE

Αρχική Σελίδα | Όροι Χρήσης | Site Map | Επικοινωνία
Copyright © 2004-2024 IENE. All rights reserved.

Website by Theratron